Unosite li dovoljno Magnezija u organizam?

Većina biciklista (sportaša općenito), kako profesionalnih tako i rekreativnih je čula za Magnezij i mnogi ga koriste čisto jer su čuli da je dobar u borbi protiv grčeva.

No, prednosti Magnezija sežu daleko dalje. Zapravo, to je jedan od najvažnijih minerala za sportaše, a u narednim redovima ćemo Vam pokušato pojasniti zašto ne smijete propustiti njegovo djelovanje.

Danas, zahvaljujući internetu imamo jako mnogo informacija u vezi sa dodacima prehrani: Što su oni, kako ih koristiti, kako djeluju i kako poboljšavaju preformanse. Međutim, kako industrija dodataka prehrani nije regulirana kao farmaceutska industrija i lijekovi, ponekad može biti jako teško imati pravi uvid u točne informacije i doista utvrditi kako dodaci djeluju na naš organizam i pomažu nam da budemo bolji u sportu, kao i u našem oporavku nakon treninga, a sve u cilju toga da imamo što bolje preformanse.
Tema elektrolita je uobičajena među sportašima kojima je sve u izdržljivosti. Većinom fokus je na Natriju, Kalciju i Kaliju, koji su zasigurno važni. No nažalost, Magnezij se često previdi. Ovaj kritički elektrolit igra ključnu ulogu u mnogim funkcijama vašeg tijela i ključan je za vaše preformanse.

DA LI STE ZNALI? Magnezij – Kralj Elemenata. U današnjem vremenu većina stanovništva ima problem sa nedostatkom magnezija. Ovaj esencijalni mineral je teško konzumirati na standardnoj prehrani koju imamo danas na stolu. Neke studije ukazuju da je više od 75% problema s grčevima povezano s nedostatkom magnezija u ljudskom sustavu. Najbolji savjet u problemu s grčevima je da koristite dodatke magnezija. Najbolji su u tekućem obliku jer se brzo apsorbiraju i ne nadražuju vaš probavni trakt, poput nekih praškastih oblika koji su dostupni na tržištu.

Magnezijev klorid je jedini aktivni "glavni magnezijev spoj" i za prehrambenu i za lokalnu primjenu zbog njegove potentnosti i učinkovitosti. Magnezij je nedvojbeno terapijski pogodan za ljudsko tijelo, ali puno toga je ostalo neizrečeno o vrstama i kvaliteti različitih oblika magnezija.

Ne donose sve vrste magnezija iste (prepoznatljive) koristi. Poput ostalih minerala s prehrambenom vrijednošću, magnezij se pojavljuje u prirodi u raznim anorganskim i organskim oblicima. Svaki od tih oblika ima promjenjive stupnjeve učinkovitosti u ljudskoj biokemiji.

U obliku dodatka prehrani, magnezijev oksid, najčešći oblik magnezija u slobodnoj prodaji, pokazao se da ima vrlo nisku razinu apsorpcije, čak i do samo 4% ostali oblici magnezija, posebno prirodno dostupan magnezijev klorid, pokazali su da postižu puno veću bio dostupnost.

Zašto magnezijev klorid?                                                  

Prema dr. Carolyn Dean, autorici knjige The Magnesium Miracle (“Čudo magnezija”) i stručnjakinji za terapiju magnezijem, magnezijev klorid i ostale anorganske magnezijeve soli pojavljuju se kao metal-vezivni (metal-ligand) kompleksi, tvari povezane oko jednog središnjeg atoma metala, u ovom slučaju magnezija. Svakom od tih metal-vezivnih spojeva se može pridružiti "konstanta stabilnosti" koja određuje njihovu relativnu sposobnost prelaska u ionski oblik. Konstanta stabilnosti se kreće u opsegu vrijednosti od ispod 1 do blizu 20.

Obzirom na oblike magnezijevih dodataka prehrani, bio dostupnost tvari je veća čim je konstanta stabilnosti bliže nuli. Manja konstanta stabilnosti predstavlja topive komplekse, lakše razgradive u ionski oblik zbog bio dostupnosti.

To je važno jer mi ne apsorbiramo magnezij u obliku samog spoja magnezijevog klorida već kao slobodan magnezij i ione klora.
Potentnost magnezijevog klorida je jasno vidljiva.

S konstantom stabilnosti jednakom nuli, magnezijev klorid je sasvim ioniziran u širokom opsegu vrijednosti pH; od niskog pH 2-3, koji se nalazi u želučanoj kiselini, pa do lagano alkalnog fiziološkog pH 7,4, koji se nalazi u van staničnim tekućinama, poput seruma i limfe.

Magnezijev klorid pomaže probavi                                   

Što se tiče utjecaja magnezijevog klorida na zdravlje, koristi su zadivljujuće. Mnogi istraživači podržavaju stav da je magnezijev klorid najbolji oblik prehrambenog dodatka, djelomično i zato što klorid ima ključnu ulogu u proizvodnji kloridne kiseline (HCl) u želucu.

Neki ljudi jednostavno ne proizvode dovoljno kloridne kiseline ( krvna grupa A i donekle AB ), što može rezultirati brojnim zdravstvenim problemima koji se odnose na metabolizam i apsorpciju hranjivih tvari.

S vremenom, kako starimo, proizvodnja kloridne kiseline u želucu se smanjuje, često dramatično i skoro uvijek bude nedijagnosticirana. Taj poremećaj je i uzrok staračke anemije.

Korištenje magnezijevog klorida kao magnezijevog dodatka prehrani ima dodanu vrijednost u tome što pomaže smanjiti potencijalne probleme koji mogu nastati konstantno opadajućim lučenjem želučane kiseline.

U te probleme možemo uključiti:                                       
– oslabljenu apsorpciju vitamina i minerala                          
– nepravilnu – nepotpunu probavu                                              
– povećanu podložnost na neželjene bakterije, viruse i gljivice koji prolaze kroz crijeva

Navedene prednosti proizlaze iz povećanog sadržaja klorida koji se nalazi u magnezijevom kloridu, dovoljno da poveća proizvodnju želučane kiseline i time povećava apsorpciju i samog magnezija i poboljšava ukupnu učinkovitost probave. Na taj način se stvara povoljno okruženje za asimilaciju kritičnih mikronutrijenata važnih za zdravlje, osobito kako starimo.

Primjene i prednosti magnezijevog klorida                         

Brza pretraga na Pub Med će dati tisuće znanstvenih studija koje ističu pogodnosti uporabe magnezijeva klorida u ljudskoj biokemiji. Od migrena i kontrole bolova do depresije, anksioznosti, nesanice i pamćenja, magnezij je jasno pokazao veliku raznovrsnost kao ljekoviti materijal.

Međutim, magnezijev klorid je pokazao jedinstvene osobine van domene drugih anorganskih soli koje su nam posebno zanimljive.

Kako je francuski kirurg Pierre Delbet 1915. otkrio:                   
primjena otopine magnezijevog klorida na otvorene rane ima povoljan utjecaj na aktivnost leukocita i fagocitozu, čineći ga savršenim za čišćenje rana

oralni magnezijev klorid je snažan imuno-stimulans, pokazujući vidljivi efekt jačanja organizma

30 godina kasnije još jedan francuski liječnik, A. Neveu, koristio je oralno magnezijev klorid za široki opseg poremećaja koristeći podsticanje imunološkog sustava koje magnezijev klorid pruža.

Dr. Jose Perez Albela Beraun, ravnatelj Instituto Bien de Salud u Limi, u Peruu, vatreni je pristalica magnezija, gdje je upravo magnezijev klorid oblik kojeg skoro isključivo koristi u svom radu. Dr. Albela širi glas o magnezijevom kloridu i zdravlju preko njegovih radijskih emisija, javnih predavanja, preko kolega, a u stvari on proizvodi i distribuira pakete magnezijevog klorida, često ih poklanjajući potrebitima.

Priče o uspjesima pacijenata dr. Albele mogle bi ispuniti cijelu knjigu.

Magnezij utječe na:                                                                    
– aktivaciju preko 300 enzima važnih za normalnu funkciju organa
– aktivira enzim glutation peroksidazu koji aktivira jetru da stvara povećanu količinu glutationa, najjačeg antioksidansa u našem tijelu, njegova niska razina je uzrok smrti
– smanjenje umora i iscrpljenosti                                            
– ravnotežu elektrolita                                                              
– oslobađanje energije metabolizma                                         
– funkcioniranje živčanog sustava                                          
– funkciju mišića                                                                      
– normalno psihološko funkcioniranje                                    
– održavanje kostiju zdravima                                                 
– održavanje zdravih zuba.                                                       

Magnezij ima važnu ulogu u diobi stanica i sintezi proteina. 

KALCIJ : MAGNEZIJ                                                            

Bez prisutnosti magnezija, kalcij bi se u tijelu nakupljao u mekom tkivu, mišićima i zglobovima i tako bi uzrokovao ukočenost, gubitak fleksibilnosti i ograničenu pokretljivost tijela. Tijekom kamenog doba, omjer kalcija i magnezija u tijelu pračovjeka bio je uravnotežen – 1:1. Zbog posljedica moderne, “zapadnjačke” prehrane, omjer kalcija i magnezija u tijelu prosječnog čovjeka iznosi 20:1 – u korist kalcija. Otuda danas toliki broj zdravstvenih poremećaja uzrokovan kalcifikacijom organa koji tada nisu u mogućnosti da optimalno rade. Redovitom uporabom magnezij klorida taj omjer se polako mijenja u korist magnezija.

MAGNEZIJ KLORID ( na slici ) je najčišći ZECHSTEIN magnezij klorid. Nekadašnje more Zechstein prostiralo se od sjevera Engleske preko Njemačke pa sve do Rusije. Prije više tisuća godina ono se isušilo, a minerali koji su se u njemu nalazili istaložili su se u više različitih slojeva. Zbog tektonskih kretanja minerali se danas nalaze na približno do 2000 metara ispod zemljine površine . Razvojem novih tehnologija 1982. u Veendamu u Nizozemskoj omogućilo se po prvi puta vađenje ove sirovine u obliku zasićenih otopina magnezijeva klorida.

Tekst potpomognut pisanjima dr.Nenad Roso

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More