Utrka Serbia Epic vratila Staru planinu na Svjetsku mapu brdskog biciklizma

Foto: Milica Kastratović

Ljetnje izdanje Serbia Epic serije vratilo je Staru planinu na svjetsku mapu planinskog biciklizma uz adrenalinsku utrku za Olimpijske bodove održanu 8. srpnja. XCO utrka uz nesvakidašnju stazu dugu 4,5 km privukla je sportiste iz 10 država svijeta koji su nastavili svoje natjecanje za Olimpijske bodove.

U muškoj elitnoj trci, pobjedu je odnio Daniel Van der Valt iz Južnoafričke Republike, dok je u ženskoj kategoriji trijumfovala Eleferia Jahu iz Grčke. Najbolji natjecatelj u muškoj juniorskoj konkurenciji bio je Vince Daniel Kiš iz Mađarske, a u ženskoj Atina Culaki iz Grčke. Utrku su otvorili direktor JP Stara planina Goran Karadžic i narodni poslanik Branislav Josipović, ispred opštine Knjaževac.

Serbia Epic
Foto: Milica Kastratović
Serbia Epic
Foto: Milica Kastratović

Organizatori događaja, Serbia Epic i Biciklistički klub Novi Sad, pod pokroviteljstvom Opštine Knjaževac, a u saradnji sa JP Stara planina i Turističkom organizacijom opštine Knjaževac, ističu da su ove utrke nov sportsko turistički proizvod koji za cilj ima razvoj novih destinacija pogodnih za sportski turizam i slanje afirmativne slike o Srbiji zemljama širom svijeta. Nakon što je Srbija do sada imala priliku da ugosti i prati sportiste iz mnogih europskih i zemalja regiona kao što su Irska, Južnoafrička Republika, Austrija, Italija, Ukrajina, Mađarska, Kazahstan, Grčka, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Serbia Epic serija utrka donijela je Srbiji status jedne od najtraženijih država za natjecanja ovog tipa.

Kako jeVlada Srbije formirala Međuresornu radnu grupu za uređenje i razvoj Stare planine koja će raditi na unapređenju putne, komunalne i turističke infrastrukture u cilju potpune iskorišćenosti turističkih potencijala Stare planine, mi sebe vidimo kao deo razvoja sportsko-turističke ponude. Serbia Epic, kao i druga sportska dešavanja sigurno su dobrodošli kako bi doprineli razvoju Stare planine kao atraktivne destinacije tokom leta, ne samo domaćim, nego i stranim turistima”, izjavio je Nemanja Vajs, direktor Serbia Epic-a. 

Dio čitave Serbia EPIC serije na koji je Biciklistički klub Novi Sad veoma ponosan je održivost koja se ogleda u očuvanju životne sredine. Za svakog sportistu koji bude sudjelovao na utrkama klub će zasaditi po jedno drvo u studenom 2023. godine, sa željom da u narednih 10 godina bude zasađeno više od 100.000 stabala i da se napravi SERBIA EPIC šuma koja će ostati budućim generacijama.

Serbia Epic seriju podržali su Grad Novi Sad, Grad Požarevac, Opština Knjaževac, Gradska uprava za sport i omladinu, Gradska uprava za kulturu, Gradska uprava za privredu Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Pošta Srbije, Halkbank ad Beograd, ŠKODA, Heineken, Capriolo, Yason, Salcano, Đak sportska oprema, Basak traktor, MediPol univerzitetska bolnica, SIM Novi Sad, Akov, Turska Ambasada u Beogradu, Zepter, Dasigo, Esensa, Color media communications, radio AS FM.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More