Tour de France 7.etapa: Philipsen ispred Cavendisha u grupnom sprintu

Photo by MARCO BERTORELLO/AFP via Getty Images

Sedma etapa 110. izdanja utrke Tour de France koja se održala u petak bila je još jedna gozba za sprintere i još jedna zelena majica za Jasper Philipsen. Belgijac je pretekao Marka Cavendisha u posljednjih 150 metara i trijumfovao sa hat trickom na Touru. Jonas Vingegaard još uvijek je u žutom dresu. Slovenac Tadej Pogačar završio je na 35. mjestu.

Staza 7.etape Tour de France:


Jučer su biciklisti odmorili od planina, jer je 7.etapa nudila sprinterske poslastice. Bio je jedan jedini kategorizirani uspon, kat. 4 na Cote de Beguey, sa vrhom s 39 kilometru na ruti od 170km.

Prvi tjedan nije završio i Jasper Philipsen se već može smatrati kraljem sprintera ovog Tour de Francea 2023. nakon što je s uvredljivom lakoćom postigao svoju treću etapnu pobjedu u ovom izdanju. Mark Cavendish ponovno je bio samo na korak do 35. pobjede.

Sedma etapa Tour de Francea 2023., zatišje nakon oluje

Nakon intenzivnih dana koje smo doživjeli u Pirinejima, peloton je uzeo aktivan dan odmora, a ostala su dva dana, oba teška, do službenog dana odmora. Ne možemo zamjeriti zatišje u pelotonu s obzirom na razinu spektakla koju su nam ovih dana ponudili, međutim, mogli bismo poželjeti malo više borbenosti od strane skromnijih ekipa.

Tour de France 7
Tour de France 7

Četvorica biciklista su postavljena u početnom dijelu dana, gotovo nenamjerno, od Nelsona Oliveire, Jonasa Abrahamsena iz Uno-X-a, Mathieua Burgaudeaua i Simona Guglielmija iz Arkea-Samsica. Međutim, jedan po jedan, nakon nekoliko kilometara u vodstvu, odlučili su nestati i zaustaviti se dok ih grupa nije uhvatila, ostavljajući samo Guglielmija u vodstvu s puno kilometara pred sobom koji će ga dovesti od Mon de Marsana do Bordeauxa .

Potpuno ravna staza, prekinuta samo brdom 4. kategorije u završnoj dionici, gdje je peloton bio posvećen odmoru, uzimajući zdravo za gotovo masivni cilj za sprintere.

Tour de France 7

Međutim, sa 79 km do kraja, Pierre Latour i Nans Peters odlučili su promijeniti scenarij, nastojeći iskoristiti jak povoljan vjetar koji je pomogao vozačima u posljednjoj dionici. Brzo su potjerali Guglielmija, koji je na kraju popustio na rampama uspona. Kasno skočivši, imali su dobre snage pa su vodili tešku borbu s glavnom grupom sve do nešto manje od 5 kilometara do cilja, kada su uhvaćeni.

Sprint je bio prilično neuredan iako je Alpecin-Deceuninck krenuo u vodstvu s trojicom muškaraca u zadnjem kilometru. Međutim, Mathieu van der Poel ostavljen je prerano da se suoči sa vjetrom i morao je uzeti predaha prije sprinta na cilj. Manje nasilan pristup od posljednja dva masovna cilja imao je Mark Cavendish koji je pokušao da preduhitri grupu pred ciljom.

Tour de France 7
Photo by David Ramos/Getty Images
Photo by David Ramos/Getty Images

Na trenutak se činilo da je uspio sve iznenaditi, ali vrlo pažljivi Jasper Philipsen previdio je potez i pronašao prazninu kako bi se zalijepio za njegov kotač. Vidio je to i Girmay, iako je za upravljačem britanskog bicikliste bilo mjesta samo za jednog vozača i u sprintu za tu poziciju bio je zatvoren sa strane ograda. Unatoč Cavendishevom sjajnom startu, Jasper Philipsen uspio se izvući iz svog slipstreama i vratiti se s ogromnom lakoćom, ostavljajući Marka Cavendisha ponovno na bez željenog rekorda sa 35 pobjeda. Podij etape upotpunio je Girmay, koji polako počinje ličiti na biciklistu nakon što nas je oduševio prošle godine.

Rezultati na 7.etapi Tour de France:

 1. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) 03h46’28’’
 2. Mark Cavendish (Astana) +00”
 3. Biniam Girmay (Intermarket-Circus-Wanty) +0
 4. Luca Mozzato (Archea-Samsic) +00’’
 5. Dylan Groenewegen (Jayco-AlUla) +00’’
 6. Jordi Meeus (Bora-Hansgrohe) +00’’
 7. Phil Bauhaus (Bahrein-Victorious) +00”
 8. Bryan Coquard (Cofidis) +00”
 9. Alexander Kristoff (One-X) +00”
 10. Mads Pedersen (Lidl-Trek) +00”

Generalni plasman na Tour de France 2023:

 1. Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 29h57’12’’
 2. Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) +25’’
 3. Jai Hindley (Bora-Hansgrohe) +01’34’’
 4. Simon Yates (Jayco AlUla) +03’14’’
 5. Carlos Rodriguez (INEOS Grenadiers) +03’30’’
 6. Adam Yates (UAE Team Emirates) +03’40’’
 7. David Gaudu (Grupa FDJ) +0
 8. Romain Bardet (tim DSM) +04’43’’
 9. Thomas Pidcock (INEOS Grenadiers) +04’43’’
 10. Sepp Kuss (Jumbo-Visma) +05’28’’

KOMPLETNI REZULTATI 7.etape Tour de France – OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More