Velika imena dolaze na Absa Cape Epic 2019.

Foto: Absa Cape Epic

Kako se 2019. izdanje utrke približava, Absa Cape Epic uzbuđeno predstavljaju velika imena koja uzimaju nastupe na ovoj prestižnoj etapnom utrci. Neki od njih su i Svjetski prvaci, kao i pobjednici prethodnih Absa Cape Epic izdanja.

 

 

Jaroslav Kulhavy i Howard Grotts vraćaju se, zajedno sa Simonom Andreassenom i Christophom Sauserom, kako bi obranili svoj Absa Cape Epic naslov za Investec-songo-Specialized tim u 2019. godini. Također, Karl Platt je ponovo tu, što ne iznenađuje s obzirom da je Njemac nastupio na svakom izdanju Absa Cape Epic utrke od njenog začetka u 2004. godini, a Cape Epic je i osvojio pet puta. Rekord pobjeda dijeli zajedno sa Švicarskom legendom Christophom Sauserom. Austrijanac Alban Lakata dvaput je završio na drugom mjestu – uključujući i prošlu godinu, 2018. – i također je bio i na trećem, četvrtom, petom i šestom mjestu tijekom svojih 10 godina natjecanja na ovoj najprestižnijoj etapnoj utrci na svijetu.
 


Češki Express, nadimak po kojem je u svojoj državi poznat Jaroslav Kulhavy, jedinstveno je prikladan za utrke poput Cape Epic. Potreba za kombinacijom moći na valjanoj prijelaznoj fazi utrke, s eksplozivnim usponima i vrhunskim tehničkim sposobnostima, čini se kao da je staza krojena po vještinama ovog vozača. Njegov partner, Howard Grotts, u međuvremenu najviše ističe, u kasnijim fazama utrke kada usponi postaju brutalno strmi. Ruta 2019. izdanja Absa Cape Epic utrke je savršeno prilagođena sposobnostima ove dvojice vozača.
 


Simon Andreassen je jedan od najsjajnijih mladih talenata ovog sporta, koji će zajedno uz Christopha Sausera naučiti zanat kao etapni vozač. Pritisak se uglavnom neće vršiti na Andreassena, jer 21-godišnjaka uglavnom za cilj ima da sakuplja mudrost starijeg kolege koji je dva desetljeća stariji. Andreassen i Sauser biti će pomoćni vozači za Specialized Foundation-Spur Schools League tim kojeg čine Alan Hatherly i Sam Gaze.
 


Dvojac Karl Platt i Alban Lakata ove godine pune deset godina kao partneri koji predstavljaju Team Bulls na ovoj etapnoj utrci. Njihova ambicija biti će da Plattu izvojevaju rekordnu šestu pobjedu i da Lakata doda titulu Absa Cape Epic pobjednika uz svoja dva trofeja sa Svjetskog prvenstva u maratonu.

"Mislim, Karl me nije pitao da vozimo samo iz zabave", nasmješio se Lakata. "Očito je naš cilj da pobjedimo na Absa Cape Epic, ali znamo da se sve mora posložiti i puno toga je pred nama."
 


Platt je poznat po svježem i proračunatom pristupu osmodnevnoj etapnoj utrci, dok je Lakata iznimno snažan vozač koji koristi svaku priliku za napad. Ova kombinacija bi trebala biti snažna i Lakata vjeruje da će njih dvojica dobro raditi zajedno, ukazujući na njihovo kolektivno iskustvo kao jako važan čimbenik: "Svatko zna koliko je važna mentalna snaga u ovoj etapnoj utrci."

Team Bulls će i ove godine imati i drugu momčad koja ima potencijal da dosegne najviši stepenicu na podiju kao i treći tim koji će služiti za podršku ova dva tima. Zadatak tima za podršku je da preda, recimo, kotače, ako jedan od vođa ima punkciju. Bivši pobjednik Švicarac Urs Huber – koji je pobjedio sa Platt-om u  2016. godini – udružit će se s talentiranim Simonom Stiebjahnom, koji je završio kao treći na Absa Cape Epic.
 


Njihov tim za podršku činiti će Martin Frey i Simon Schneller, obojica iz Njemačke. Steibjahn je već nekoliko godina vozio kao podrška za Platta i Hubera, a poznat je po svojim tehničkim sposobnostima, dok je Huber izuzetno moćan na maratonskim udaljenostima.

Uglavnom, vozači Tima Bulls su jasno dali do znanja – stižu na Absa Cape Epic 2019. sa ozbiljnim namjerama.
 


Kao branitelji titule, velik dio pažnje prije utrke bit će koncentriran na Investec-songo-Specialized tim. S Kulhavijevim iskustvom i sve više rastućim povjerenjem u Grottsa jasno je da im neće biti dozvoljeno da se previše opuste i da je velik teret na njihovim ramenima. Pogotovo zato što sada uz rame imaju i Sauser-ovo pronicljivo vodstvo da ih uzdrma unutar utrke, ako je potrebno.

Ono što je definitivno sigurno jeste da nas i ove godine očekuje brutalno uzbudljiva utrka.
 


Absa Cape Epic je najpoznatija etapna MTB utrka na svijetu. Ruta se mijenja svake godine, vodeći ambiciozne i profesionalne brdske bicikliste iz cijelog svijeta kroz otprilike 700km netaknutog krajolika i 15.000m akumuliranog penjanja, preko nekih od najljepših planinskih prijevoja u Western Cape oblasti u Južnoj Africi. Također, Absa Cape Epic je najgledanija etapna brdska utrka u svijetu na televiziji i jedina osmodnevna MTB utrka koja je od strane Union Cycliste Internationale (UCI) klasificirana kao Hors catégorie. Ovaj službeni UCI status čini je vrhuncem na kalendaru profesionalnih natjecatelja. Absa Cape Epic također privlači ambiciozne amaterske vozače koji se žele testirati protiv najboljih. To je utrka s kompletnom uslugom, što znači da je vozačima sve osigurano – njihovo je samo da se koncantriraju na pobjedu i razmišljaju o vožnji.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More