Veliko priznanje za “Tour of Croatia”

Treće izdanje biciklističke utrke "Tour of Croatia", koja će se održati od 17. do 22. travnja sljedeće godine, dobilo je kategoriju 2.HC od strane Međunarodnog biciklističkog saveza (UCI), što znači kako će u Hrvatskoj sljedeće godine moći nastupiti većina momčadi koje imaju "World Tour" licencu.

Prvo i drugo izdanje novopokrenute utrke imalo je kategoriju 2.1, a promocija u kategoriju 2.HC još je jedno priznanje organizatorima na čelu s direktorom utrke Vladimirom Miholjevićem. HC je izraz koji dolazi od francuskog izraza "hors catégorie", što u prijevodu znači iznad kategorije. Iznad ove kategorije jedino su još "World Tour" utrke poput "Tour de Francea", "Gira'd Italia" ili "Vuelta a Espane", ukupno njih 38 u kojima obvezu nastupa imaju sve "World Tour" momčadi.

"Rijetke su utrke koje su nakon samo tri godine bile unaprijeđene u viši razred i to najbolje govori koliko je 'Tour of Croatia' važna utrka u svjetskom biciklističkom kalendaru. Uz nas organizatore, ovo promaknuće je najbolja nagrada i za naše partnere i sponzore, a koristim priliku zahvaliti svima od brojnih institucija, županija i gradova kroz koje utrka prolazi te više od 1200 suradnika i volontera koji svake godine sudjeluju u organizaciji utrke", istaknuo je Miholjević.

Unapređenje u novu kategoriju znači kako bi u drugoj polovici travnja i do 75 posto prijavljenih momčadi moglo biti iz kategorije "World Toura". Već su prethodnih godina na hrvatskim cestama vozile svjetske biciklističke mega-zvijezde, a od iduće godine će njihov broj biti i još veći. Tako su na utrci "Tour of Croatia" nastupili, između ostalih, najuspješniji sprinter svih vremena Mark Cavendish te Vincenzo Nibali, pobjednik sva tri "grand toura", koji će sljedeće godine braniti naslov pobjednika.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More