Video sudije na svim velikim utrkama u 2018 godini

Tri Grand Toura, četiri od pet velikih jednodnevnih utrka (Klasika) i utrke Svjetskog prvenstva, od iduće godine imat će sljedeće video sudije, navodi se u izvješću Het Nieuwsblad.

UCI će testirati tehnologiju na najvećim utrkama u 2018. godina, a ako se eksperiment pokaže uspješnim, proširit će ga i na druge utrke.

Četeri "video suca" odabrana su iz četeri velike biciklističke zemlje, Francuska, Španjolska, Italija i Belgija, gdje se većina utrka i odvija, a sudijski žiri će se sastojati od tri glavna suca i jednog video sudije. Za razliku od nekih drugih sportova koji već odavno koriste video suca, na utrkama video sudija će imati jednaka prava kada je riječ o donošenju odluka.

"Suprotno od video sudije u nogometu/futbalu, video sudija u biciklizmu će donositi stvarne odluke. Dok je u nogometu riječ video sudije više kao preporuka ili savjet, u biciklizmu će video sudija imati jednaka prava na odluke kao i ostale sudije na utrci" izjavio je Guy Dobbelaere, član sudijskog kolegija iz Belgije. "Video sudija će se po završetku utrke nalaziti u mobilnoj kontrolnoj sobi, a tamo će na rapsolaganju imati sve monitore koji su na rapsolaganju jednom redatelju. Doista, mnogo više materijala se snimi na jednoj utrci, nego što se to prikaže u medijima".

"Ukoliko se primjeti neka nepravilnost, sudija će tražiti sve dostupne slike i snimke kako bi donio presudu, a zatim će donijeti odluku i obavijesti sudijskog predsjedatelja na natjecanju o svojoj odluci. Ako je pogreška ozbiljna, predsjedatelj može započeti proces isključivanja sa utrke odmah nakon zajedničke konzultacije. Ozbiljni prekršaji se odnose npr. za vozača koji zanemaruju crveno svjetlo na pružnim prijelazima ili za vozače – poput [Gianni] Moscona koji se na Svjetskom prvenstvu u Bergenu – previše približio automobilu."

Premda je i ranije bilo prijedloga da se video sudije uključe u utrke, ideja je došla na svjetlo dana ovog ljeta nakon što je Peter Sagan diskvalificiran s Tour de Francea. Sagan je izbačen iz 4. etape nakon što se smatralo da je ugrozio nekoliko vozača kad su on i Mark Cavendish imali bliski susret u sprintu u Vittelu. Saganu su na početku oduzeti bodovi iz ukupnog poretka bodova, ali sudijska porota ga je kasnije diskvalificirala nakon pregleda video snimke.

Sagan i njegov tim podonijeli su odluku pred Arbitražni sud za sport. Odbijen je njegov zahtjev da se vrati na Tour de France, ali slučaj se nastavio. Na kraju UCI je ovaj slučaj, ranije ovog mjeseca, nazvao "nesretnim i nenamjernim događajem na utrci".

Dobbelaere je objasnio da UCI sada raspravlja o tome da u finalima utrka postavi još više televizijskih kamera u svrhu kako bi se sudijama dao maksimalan broj snimljenih kutova na utrci.

"U događaju sprinta između Sagana i Cavendisha na Touru, slike događaja, što je i kako je bilo nisu odmah bile jasne", objasnio je Dobbelaere.

"Na nogometu imate foksno igralište i produkcijske kompanije mogu postaviti kamera koliko god žele, no to nije moguće napraviti na utrci, a broj televizijskih motora zasigurno ne bi trebao biti povećan. Međunarodna biciklistička unija sada istražuje mogućnost da televizijske kompanije postave dodatne kamere u "Finish" zonu utrke, tako da se sprint timova u dolasku može gledati iz različitih kutova".

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More