Kako poboljšajti imuni sistem tijekom hladnih zimskih dana

Svi znamo da loše navike u ishrani imaju negativan uticaj na to kako se osjećamo. Previše prerađenog  šećera i masna ishrana nas mogu dovesti do konstantnog osjećaja umora.

Izbor hrane koja ojačava imuni sistem vrlo je bitna i može vam pomoći da prezimite zimu sa osmjehom na licu, a medicinski kabinet ostavite netaknutim.

U nastavku ćemo govoriti o nizu namirnica koje pojačavaju imunitet, kao i onima koje ga narušavaju:

Namirnice koje treba izbjegavati:                                     

Zasićene masnoće i mliječni proizvodi mogu izazvati upale pa tako i deprimirati imunološki sustav.

Kava pojačava lučenje inzulina gusterače što ometa apsorpciju kalcija, željeza, magnezija i vitamina B.

Proizvodi napravljeni od rafiniranog bijelog brašna (kruh i druga peciva) dovode do povećanja proizvodnje inzulina što prouzrokuje gojaznosti i povećanje razine triglicerida u krvi. Zbog ove reakcije u tijelu, gusterača postaje preopterećena te tijelo tada dobiva malo ili ništa energije iz hrane koju smo unijeli.

Proizvodi napravljeni od rafiniranog šećera mogu prouzrokvati, osim onih dobro poznatih fizičkih poremećaja kao što su kvarenje zuba i dijabetis, tako i niz drugih poremećaja uključujući umor, promjene u raspoloženju, prehlade i glavobolje.

Namirnice koje poboljšavaju imunitet:                         

Orašasti plodovi i sjemenke sadrže visoku količinu polinezasićenih i mononezasićenih  (dobrih masti). Orašasti plodovi sadrže sve važne kiseline i odličan su izvor esencijalnih minerala kao što su magnezij, kalij, bakar i selen.

Meso peradi je bogat izvor B12 vitamina koji ima ključnu ulogu u normalnom funkcioniranju mozga i nervnog sistema, kao i formiranje crvenih krvnih zrnaca. Ovo meso također sadrži kalijum – koji podstiče proizvodnju triptofana kao i cink, koji podstiče zarastanje rana.

 


Meso peradi je pojam koji podrazumijeva piletinu, kokošje meso, puretinu, guščje meso, pačetinu i meso biserki.

Masne ribe kao što su sardine, losos, pastrmaka i skuša su najbolji izvor masne kiseline Omega 3. Omega 3 je esencijalna masna kiselina koja  ima anti-upalno dejstvo te štiti naše srce,kožu, oči i zglobove te pospješuje aktivnost mozga.

Žitarice i mahunarke                                                         

Žitarice i mahunarke se često nedovoljno koriste u našoj ishrani. Dok su mnoge žitarice (posebno pšenica i kukuruz) zastupljene u visokom proporcijama u našoj ishrani, kroz preradu se uglavnom odbacuju 'dobre stvari' (mekinje i klice) koji se nalaze u vanjskom sloju, a sadrže netopiva vlakna koja potiču pražnjenje crijeva i čuvaju zdravlje probavnog sustava kao i hranjivije tvari.

Zob je posebno dobar izvor B vitamina i minerala, a ima nizak nivo glutena. Palac gore za integralne žitarice i smeđa riža. Sočivica je bogat izvor vlakana, proteina, triptofan i željeza, a gotovo nesadrži masti.

Voće i povrće                                                                    

Gljive pomažu u izgradnji bijelih krvnih zrnaca i sadrže beta-glukan koji se također nalazi u kvascu, zobi i ječmu, te dokazano izgrađuje imuni system.

Banane i mrkva su dobri izvori B6 vitamina koji se također nalazi u mesu, jajima, i žitaricama, a pomaže u oslobađanju glukoze iz glikogena. Banane sadrže vitamin C i kalijum koji potiče proizvodnju triptofana koji pomaže u regulaciji raspoloženja i sna.
Lukovice ili gomolji u koje spadaju češnjak, luk, ljutika, praziluk i vlasac, imaju antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo, te sadrže visok nivo sumpora koji ima anti-upalni učinak.

Ostale namirnice                                                             

Jogurt i kefir sadrže probiotike i korisne bakterije koje povećavaju imunološku funkciju crijeva, te poboljšava probavu i podstiče zdrav imuni sustav.
Crni i zeleni i  čaj sadrže visok nivo antioksidansa koji imaju veliku ulogu u održavanju našeg zdravlja te mogu pomoći u sprečavanju starenja, bolesti srca, koronarnih problema, pa čak i raka. Stručnjaci preporučuju da se ovi čajevi konzumiraju umjesto kave. 

Izvor: BikeRadar  

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More