Vuelta a San Juan – Barbier iznenadio favorite, težak pad 3km prije cilja

Rudy Barbier (Israel Start-Up Nation) pobjednik je 1. etape Vuelta a San Juan u Argentini.

Barbier je iznenađujuće pobjedio ispred drugoplasiranog Manuela Bellettia (Androni-Sidermec), dok je Deceuninck-QuickStep zvijezda Remco Evenepoel koji glasi za jednog od glavnih favorita za ukupni plasman pretrpio pad nešto više od 3km prije cilja. Vozač QuickStepa je zbog pada izgubio preko minute u generalnom poretku međutim naknadno je sudac utrke anulirao izgubljeno vrijeme svima koji su bili sudionici pada.

Iako među glavnim sprinterskim favoritima i sa ekipnom podrškom u završnom sprintu, Peter Sagan (Bora-Hansgrohe), Alvaro Hodeg (Deceuninck-QuickStep) i Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) nisu imali značajniji utjecaj u završnom sprintu.

Slavljenik Sagan (30. rođendan) se morao smjestiti na šesto mjesto, odmah iza Hodega, dok je Gaviria cilj prošao kao deveti. Vidno razočarani veliki prijatelji u pelotonu i mimo njega, Sagan i Gaviria će bolji plasman morati potražiti u sljedećim danima.

Barbier je došao do svoje tek pete pobjede u karijeri i vjerojatno i najveće nakon pobjede na Pariz-Bourges 2017. Sa 27 godina, Francuz se nada da je ovo nagovještaj dobrim stvarima u ovoj sezoni.

"Odličan je početak sezone", rekao je Barbier. "Ovo je vrlo važna pobjeda za mene i za cijeli tim. Najbolji sprinteri na svijetu su u San Juanu, tako da je pobjeda ovdje nevjerojatna za mene."

Još jedan Francuz, Julian Alaphilippe, bio je zapažen u završnom sprintu dok je pokušavao pomoći Hodegu u sprintu. Alaphilippe je prošao cilj 14 sekundi nakon pobjednika a svoju šansu će vjerojatno tražiti na kronometru koji je na programu u utorak.

Za njegovog timskog kolegu Evenepoela, put do ukupne pobjede se činio poprilično kompliciran nakon pada. Belgijac je u cilj ušao sa poderanim dresom i ogrebotinama po tijelu. Ipak na sreću prošao je bez trajnih posljedica, ali je u cilj ušao sa zaostatkom od 1:16 za pobjednikom. Oscar Sevilla (Medellin), treći ukupno prije godinu dana, prešao je liniju odmah iza Evenepoela, dok je domaći favorit Eduardo Sepulveda (Movistar) zakasnio više od pet minuta nakon što je uhvaćen u spomenutom padu.

No, par sati nakon cilja, organizatori utrke poslali su priopćenje u kojem su potvrdili da će vremenski gubici nastali kao razlog masovnog pada biti poništeni.

"Nakon sudara na prvoj etapi Vuelta a San Juan, koji se dogodio 3,5 km od cilja, i nakon gledanja videa na kojem se jasno vidi da je sudar izazvao gledatelj kada je dotaknuo upravljač vozača, povjerenstvo je donijelo odluku da će dati isto vrijeme svim vozačima koji su bili u grupi u trenutku sudara",  izjavilo je vodstvo utrke.

 

Poredak nakon 1. etape:

 

1

Rudy Barbier (Fra) Israel Start-Up Nation

3:45:14

2

Manuel Belletti (Ita) Androni Giocattoli-Sidermec

 

3

Tomas Contte (Arg) Municipalidad de Pocito

 

4

Juan Sebastian Molano Benavides (Col) UAE Team Emirates

 

5

Alvaro Jose Hodeg Chagui (Col) Deceuninck-QuickStep

 

6

Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe

 

7

Roman Maikin (Rus) Russia

 

8

Luca Wackermann (Ita) Vini Zabu' KTM

 

9

Fernando Gaviria Rendon (Col) UAE Team Emirates

 

10

Cyril Lemoine (Fra) Cofidis Solutions Credits

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More