Zanimljive Prednosti Bicikliranja

Vožnja bicikla utječe na vašu snagu, odnose, zdravlje i sreću.

Bez obzira na to hoće li povećati tjelesnu kondiciju, zdravlje, bankovni saldo ili kao ekološki odabir, vožnja biciklom može biti jedna od najboljih odluka u životu koje ste ikada napravili.

U nastavku donosimo argumente za opravdavanje navedene teorije.

1. Na željeno mjesto doći ćete brže                                                

Istraživanja pokazuju da ćete u tijeku velikih gradskih gužvi najbrže na svoje odredište doći baš biciklom.

2. Spavati ćete čvršće bez nesanice                                                     

Ranojutarnje vožnje mogu vas umoriti u kratkom roku, ali pomoći će vam da uhvatite kvalitetan san.

Istraživači Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford zatražili su od bolesnika koji pate od nesanice da voze bicikl svaki drugi dan po 30 minuta. Vrijeme potrebno da zaspu prepolovio se, a vrijeme spavanja povećalo se za gotovo 1h.

3. Izgledati ćete mlađe                                                      

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford otkrili su da redovito bicikliranje može zaštititi vašu kožu od štetnih učinaka UV zračenja i smanjiti znakove starenja.

Dermatolog dr. Christopher Rowland Payne objasnio je: "Povećana cirkulacija kroz vježbu učinkovitije prenosi kisik i hranjive tvari u stanice kože, dok izbacuje štetne toksine. Bicikliranje također stvara idealno okruženje unutar tijela kako bi optimizirala proizvodnju kolagena, pomažući smanjenju pojave bora i ubrzavanju procesa ozdravljenja.“

4. Poboljšajte rad mozga                                                        

Biciklizam pomaže u izgradnji novih moždanih stanica u hipokampusu – regiji koja je odgovorna za sjećanje, koja se pogoršava u dobi od 30-te godine.
To potiče krvni tlak i kisik u mozak, koji sprječava i regenerira receptore, također vježba pomaže u sprečavanju Alzheimerove bolesti.

5. Pobjedite bolesti                                                              

Zaboravite jabuke, biciklizam je način da zadržite liječnika daleko od vas. Umjerena tjelovježba čini imunološkim stanicama aktivnijima, pa su spremni ukloniti bilo koju infekciju.

6. Biciklisti su dugovječniji                                                       

Oni koji redovito vježbaju imaju znatno niži rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, svih vrsta raka, visokog krvnog tlaka i pretilosti pokazalo je istraživanje britanskih liječnika. Tijelo postaje mnogo učinkovitije u obrani i regeneraciji novih stanica.

7. Biciklizam poboljšava seksualni život                                                         

Aktivnost poboljšava zdravlje vašeg krvožilnog sustava, što za učinak ima jačanja seksualnog zdravlja. Jedna studija sa Sveučilišta Cornell također je zaključila da muški sportaši imaju seksualnu sposobnost muškaraca od dva do pet godina mlađih, a fizički aktivne žene odgađaju menopauza za sličnu količinu vremena. Muškarci stariji od 50 godina koji se bave biciklizmom najmanje tri sata tjedno imaju 30% niži rizik od impotencije od onih koji malo ili ni malo nisu fizički aktivni.

8. Biciklizam čuva vaše srce                                                   

Studije sa Sveučilišta Purdue u SAD-u pokazale su da redovito vožnja biciklom može smanjiti rizik od srčanih bolesti za 50 posto. Prema britanskoj zakladi za srce, svake godine se može izbjeći oko 10.000 kobnih srčanih napada ako se ljudi aktiviraju.

9. Reducirajte prekomjernu tjelesnu težinu                          

Bicikliranje je idealna aktivnost za smanjenje neželjenih kilograma. Za razliku od ostalih aktivnosti, poput trčanja, te raznih programa po fitness centrima, i teretanama sva prednost ide ka bicikliranju jer uopće ne utječe na vaše zglobove, dok kod trčanja tijelo trpi veliko opterećenje na zglobove

10. Imat ćete nebrojno mnogo prijateljstava                       

Društvena strana biciklizma mogla bi vam činiti toliko dobra. Učlanjuje se u lokalne klubove. Na vožnjama je ekipa s tako mnogo pozitivne energije. Sklapaju se nova prijateljstva, pa čak i nove ljubavi.

11. Provedite kvalitetno vrijeme sa svojim partnerom                    

Nije važno da li su vaši koraci savršeno usklađeni, mnogi parovi svakodnevno bicikliraju i tako na kvalitetan i zabavan način provode vrijeme skupa.

Oslobodite hormone sreće, budite radosni i biciklirajte kad god možete.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More