4 Islands – 4 dana vrhunskog MTB-a

Naš čitatelj iz Samobora Hrvoje Vešligaj, član Biciklističkog kluba Krpelj, opisao je svoje dojmove s ovogodišnjeg izdanja najveće MTB utrke u Hrvatskoj – 4 Islands.

Kroz fotografije i videozapise s GoPro kamere Hrvoje nam je prikazao sve čari ove utrke i pokazao zašto je broj 1 utkra u regiji.

Prije maratona, Kross Smooth Trail bicikli su dani još jednom dečkima u Protea Sport na finalnu provjeru. Dan prije maratona, iza podne krećemo prema Krku. Kroz Gorski kotar snijeg te izuzetno hladno. Dolaskom na otok, vrlo jaki vjetar te relativno niska temperatura. Prije 10ak dana smo vozili Krk na preko 20*C sa kupanjem nakon treninga, nekako ne vjerujemo da će se isto ponovit. Lagano nas lovi kombinacija panike, nevjerice i treme. Srećom, uzeli smo komplet opremu i za vožnju u izuzetno hladnim uvjetima, ništa ne prepuštamo slučaju.

Na sam početak 1 stage-a – otok Krk, vrijeme se popravlja, te vjetar pomalo smiruje, ali je i dalje friško. Start kreće po ravnom djelu, sa naglim usponom iznad Baške. Ponovno na kamenom terenu, bike se ponaša odlično. Na spustu nadoknađujemo zaostatke što smo bili sporiji na ravnici. Ima lakših padova, oštećenih bicikala, dosta stranaca koji nisu naviknut na tako surov teren, pa gura nizbro. Bitno je doći do cilja prvenstveno bez ozljeda i tehničkih problema. Ne žuri nam se, u Vrbniku radimo kratku pauzu na neslužbenoj feed zoni. Okrepljeni nastavljamo dalje na završni uspon i finalan spust u Bašku. Oko 1700+ m uspona te 65+ prijeđenih kilometara. Relativno svježi dolazimo na cilj, partner bi vozio jačim tempom, no preostalo je još 3 dana te mu preporučam da treba čuvati snagu a i bicikle. Svaka greška nas može koštati ne završavanja maratona, pa idemo na zicer.

Na briefingu nakon večere – informacija! Zbog bure i loših uvjeta, ne vozi se sutra stage 2 – otok Rab, već ponovno vozimo Krk, ali sa izmjenjenom rutom. Malo razočarani, biti će to treći puta da vozimo Krk unutar 10 dana. Viša sila, no neka, teren sada dobro poznajemo, pa si možemo dati više oduška. Ruta se vozi u suprotnom smjeru od prvog dana, manjim djelom po staroj ruti, a većinom po novim djelovima. Ekipa iz organizacije je mislila na sve!

Kilometraža i uspona otprilike jednako kao prvog dana. Pred kraj 2. stage-a na mjesečevom platou puše jak vjetar, usporava nas ali i hladi. No dolaskom pred Bašku i završnim spustom (gde smo se jučer penjali), sve zaboravljamo i guštamo na spustu prema moru i vjetrom zaklonjenoj uvali. Još jedan dan je uspješno završen, uzbuđeni jer nas sutra čeka Cres – tkz. kraljevska ruta, te nakon toga završno Lošinj. Osjećamo se odlično, tek se sad tijelo probudilo i naviklo na ovakve uvjete. Spavamo svega par sati te se budimo vrlo odmorni, adrenalin radi svoje!

Krossevi su nam prašnjavi od terena, nagrađujemo ih pranjem te podmazivanjem, vrhunski i bez zamjerke odrađuju svoj posao. Naziv modela – Smooth trail dovoljno govori sam za sebe, stvarno glatko prelaze zahtjevan teren, nismo imali niti jednu situaciju da smo se osiječali nesigurno. Manje greške koje se dogode, 3.0 Nobby Nic guma u kombinaciji sa Reba vilicom od 120mm hoda apsorbira sve tako da i početnik može lako apsorbirati relativno zahtjevan teren.  Čujemo da ekipa u bike servisu ima pune ruke posla, srećom ne na našima. Ekipa iz Protea Sporta je vrhunski pripremila bicikle. Da ne duljim, slike i video govore više od samih riječi.

Queen stage, Cres! Prebacivanje auta i stvari sa trajektom. Start iz Meraka, sa trajekta naravno, odmah zid od 400m uspona i nemalim nagibom, slično kao u Samoborskom gorju, dosta ekipe gura uzbrdo. Slijedi niz singlica, suhozida i vožnji po maslinicima. Prolazimo uz grad Cres, vožnja uz more, te nakon toga 10ak km hupsera pa uspon na Lubenice. Cijelo vrijeme oko nas nevjerojatni pogledi, vrijeme je idealno, vrlo je toplo i u kratkim rukavima smo. Kada izvrtim kako je bilo kada smo krenuli na put, pa prva 2 dana, ovo je sada drugo godišnje doba. Na Lubenicama slikanje sa pogledom na jednu od najljepših plaža na Jadranu. Zatim vožnja kroz borove šume, ponovno trailovi i singlice. I tako to samog kraja, osupnuti dojmovima i time što smo danas sve prošli, Cres je stvarno kruna – kraljica maratona. Na njemu su raspoložive sve kombinacije terena, uz promjene krajolika, pogleda, tehnički dobrih dionica u kombinaciji uspona i spusteva. Finiš – mjesto Osor živne taj dan, na malom trgu, hrpa ljudi, okupirano biciklistima. Okrijepa sa plodovima mora i uz hladno piće. Svi smo u hipe-u kao da uopće nismo 3 dana za redom vozili, umora nema! Nakon druženja, vozimo prema apartmanima, sutra je Lošinj – final stage. Možda najkraća ali na segmentima tehnički zahtjevna staza. Ne treba se opustiti, samo pametno odvoziti, da stignemo u komadu na finiš.

 

Centar Malog Lošinja, kava na suncu, riva okupirana biciklima. Start, mali segment uspona po cesti, i ubrzo smo na makadamskom spustu. Teren grub, spuštamo se do mora, i po lijepoj singlici vozimo uz. Slijedi ponovno zid, strmi uspon, temperatura je debelo preko 20* C. Dio vozimo, dio guramo. Najhrabriji voze sve, ali će oni zato na finisher party-u nakon večer ići spavati, tok je nama plan drugačiji 🙂 Nakon svakog uspona, slijedi sput, kozje staze, jedan težak segment sa stepenicama su podaskali, pa se jurimo niz njih. Mr. zuhozid & co, jurimo, nije mi žao sto sam stavio nešto uži volan 🙂 Ponovno vožnja uz plažu, Veli Lošinj, mjesto kao iz bajke. Završni tehnički dio sa par dropova, jedan sudionik ispred nas pada preko volana i glavom udara u suhozid. Uskaćemo mu u pomoć, srećom nema ozljeda. Završni dio na Čigoću, kroz park šumu i finalni lungo mare, ulazimo u cilj. Partner me tjera od sebe, vjerovali ili ne, dosta ekipe padne na samom finišu pada jedno preko drugoga, jer zajednički žele ući u finiš, što može biti nezgodno jer je dosta usko. Dali ti treba za kraj završiti u zavojima ili sa hladnom cugom moćiti noge u moru? Mi biramo ovo drugo, plaža, vruće, hrpa ekipe odmara, razmjenjujemo dojmove. Skinuti svu tu prašinu za sebe, i zašlužen kupanac za kraj…

 

 Idemo ponovno na godinu? Naravno, svatko tko voli MTB, ovaj maraton je MUST, u 4 dana vidite i prođete toliko toga, što u privatnom aranžmanu teško možete organizirat. Kross je odlično odradio svoj posao, bez tehničkih problema. Par "on the fly" bušenja je bilo, ali je tubeless odradio svoje. 27.5+ gume su idealne za ovaj teren ukoliko želite odvoziti sigurno i pritom guštati. U 4 dana prijeđeno 250+ km, i gotovo 6000m visinske. Što čekate, krenite odmah trenirati, jer prijave idu već na ljeto a rasprodaju se u svega nekoliko tjedana…

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More