Zašto biciklisti briju noge

Opće je poznato da biciklisti briju noge (i ruke). Ali zašto je to tako? Evo nekoliko čestih razloga zašto bi muškarac uzeo britvicu i skočio u kadu s namjerom da ukloni dlake.

AERODINAMIKA

Pet sekundi na kronometru od 40 km dovoljan je razlog za stručnjake. Svi su ludi za aerodinamikom – bicikli, kacige, biciklistička odijela – tako da očito ima nešto u tome. Kada sekunda zna dijeliti prvog I drugog na Tour de Franceu ili Svjetskom prvenstvu, možda nekoliko poteza britvicom  može rezultirati pobjedom.

Dakle, dobar razlog za profesionalce, ali prosječni vozač iz tvog društva koji govori o aerodinamičkoj prednosti od obrijanih nogu je prilično neuvjerljiv.

PADOVI I KLIZANJA PO ASFALTU

Svi smo barem jednom imali pad ili ćemo imati, gdje smo klizali bedrima ili drugim dijelom tijela po asfaltu nakon čega su nam ostale ružne ogrebotine/opekotine. Postoji teorija da dlake pri struganju od asfalt više zapinju i otkidaju više kože prilikom pada nego što je to slučaj kod obrijanih noga.

Nismo sigurni za ovu teoriju, ali zamijeniti zavoje ili flastere na mjestu gdje se nalazi ogrebotina je dosta mučno kada se dlake zalijepe za njih. Dlake su također odgovorne za više prljavštine u rani, usporavaju vrijeme zacjeljivanja i povećavaju rizik od infekcije.

MASAŽA

Prilikom sportske, relaksirajuće ili bilo koje druge masaže sigurno je lakše i urednije masirati dio tijela koji je obrijan bez da se desi neugodno upetljavanje dlaka kružnim pokretima.

IZGLED I VENE

Htjeli to priznati ili ne listovi I bedra sigurno izgledaju ljepše I mišićavije kada nisu pokriveni dlakama. Poseban slučaj su oni biciklisti koji imaju izražene vene pa te vene dođu do izražaja kada su noge obrijane. A ima i malo psihološkog rata u svemu tome, konkurenciji treba pokazati protiv čega će se boriti ?

Na kraju sve se svede na osobne preferencije i potrebe. Barem će na kraju ostati dovoljno materijala da zbijamo šale na račun onoga koji je sređen kao manekenka ili dlakav kao Chewbacca ?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More