Završena 2.etapa “VolCAT” utrke

Etapna UCI S2 MTB utrka "VolCAT" koja se održava u Španjolskom gradu Igualada započela je jučer sa prvom i uvodnom etapom iz koje su kao pobjednici izašli Čeh Jiri Novak (DMT Racing Team) i Katalonka Clàudia GalÍcia (Olympia Factory Racing Team). 

Dvojac je bio najbrži i izvojevao pobjedu u masi od 1.000 vozača iz 20 zemalja koji su okušali snage na stazi dužine 58km sa 1.500mnv. Koliko je konkurencija jaka govori i podatak da su učešće na utrci uzele takmičarke koje su nastupale i završavale Absa Cape Epic utrku.

Prvi dan utrke bitan rezultat napravila je i Lejla Tanović (SMF Team) koja se dobrom vožnjom plasirala na 11.mjesto.

"Sezona je počela jako dobro. U kalendaru na samom početku sezone imam jake utrke i ovakvim nastupima potvrđivam dobru formu. Na današnjoj etapi je osim borbe za pobjedu važno bilo provoditi i strategiju. Prva etapa je bila vrlo selektivna sa dosta tehničkih dijelova tako da je bilo teško naći i držati ritam. Danas smo planirano vozili, štedila sam formu za sutrašnju jako zahtjevnu etapu. Na kraju 11.mjesto, što je svakako jako dobar rezultat s obzirom na konkurenciju", izjavila je Lejla.

Na današnjoj drugoj etapi pravo iznenađenje bio je Tiago Ferreira koji je nakon 85km vožnje u cilj ušao kao prvi, što je utjecalo na ukupni poredak, te je smanjena udaljenost trenutnom vođi Jiri Novak. Na drugoj etapi "Queen Stage" koja je ujedno i najteža etapa utrke nastupilo je preko 1.000 biciklista. Katalonka Clàudia Galicia je danas ponovo zasjala kao zlatna, te je pobjedom povećala prednost u ukupnom poretku.

 

Državna prvakinja Bosne i Hercegovine Lejla Tanović (SMF Team), danas je jako dobro snašla na najtežoj etapi utrke, imala je odličnu vožnju, stazu dugu 85km prešla je u vremenu 04:14:27 te se tako plasirala na odlično 7.mjesto.

Lejla je danas vozila veoma pametno, dobro se tempirala i držala se dogovorene taktike. Planirali smo  da napadne na drugom velikom brdu. Do tada je bila u većoj grupi djevojaka gdje se odvojila skupa sa još jednom takmičarkom iz Španije s kojom je do samog kraja vodila jaku borbu”, komentirao je Amar Njemčević.

 

U prvoj etapi sam vozila suzdržano jer smo znali što nas čeka na drugoj najtežoj etapi, koja zbog svoje težine nosi naziv “Queen stage”. Iako dužinom i težinom odgovara vozačima čija su specijalnosti maratoni, meni se izuzetno dopala. Bila je veoma tehnički uzbrdo i nizbrdo zahtjevna što mi je omogućilo da dobijem još malo vremena i na kraju sam popravila poziciju sa prve etape i završila na 7.mjestu, u izuzetno jakoj konkurenciji” izjavila je Lejla Tanović.

Sutra vozače čeka završna etapa koja će sudeći po najavama biti prava atrakcija. Završna etapa VolCAT utrke će biti brza i kratka sa samo 42 kilometara i 1.100 mnv.  U kategoriji muškaraca voditi će se borba između čeha Jiri Novak i portugalca Tiago Ferreira, dok je u kategoriji žena čini se sve odlučeno. Današnjom pobjedom Katalonka Clàudia Galicia si je vjerujemo osigurala i pobjedu u ukupnom poretku.

Kompletne rezultate VolCAT utrke možete pogledati OVDJE.

Sutra se i Lejla bori za bodove u generalnom plasmanu, a trenutno se nalazi na 1min od 8 do 11 pozicije.

Biti će to trka sa puno emocija, a mi joj želimo puno sreće.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More