5 grešaka prilikom izrade trening plana

Došlo je doba godine kada se naša natjecateljska sezona privela kraju i spremni smo za početak razmišljanja o sljedećoj sezoni. Jedna od prvih akcija bi trebala biti izrada našeg trening plana.

Dobro razrađen plan može poboljšati vaše performanse u biciklizmu unaprijed planiranjem i određivanje koraka koje morate poduzeti kako biste poboljšali ključne fiziološke sposobnosti kao što su aerobna izdržljivost, funkcionalni prag snage (poznatiji kao FTP – Functional Threshold Power) i aerobni kapacitet.

Nažalost, gotovo prečesto primjećujemo nekoliko uobičajenih grešaka koje sportaši čine kada se radi o izradi svojih trening planova:

Ne procjenjujemo valjano svoje prethodne preformanse

– Prije nego što razvijete plan obuke, morate iskreno procijeniti svoje prošle preformanse. To je jedini način da točno prepoznate svoju snagu i slabosti kao bicikliste. Da biste ocijenili preformanse, jednostavno si postavite pet pitanja o svojoj prethodnoj sezoni:

– Koje ste ciljeve postigli tijekom sezone? Kako (budite određeni)?
– Koje ciljeve niste uspjeli postići tijekom sezone? Zašto (budite određeni)?
– Koje je vaše najveće postignuće u sezoni, kad ste bili najjači?
– Kada ste bili najslabiji u sezoni, što je Vaša najznačajnija slabost?
– Sveukupno, kako se osjećate u vezi sa Vašim preformansama?

Ako si ne postavite SMART ciljeve

– SMART (opa.PAMETNI) ciljevi su specifični, mjerljivi, ostvarivi, relevantni i vremenski ograničeni. Omogućuju vam postavljanje ciljeva treninga i utrke koji se lako mogu pratiti. Dobro napisani SMART cilj opisuje ishod koji tražite i određeni vremenski okvir za postizanje tog ishoda.

SMART je model koji osigurava da za sebe (ili svoje sportaše) postavite dobre ciljeve i označava:

– Specifične
– Mjerljive
– Dostižne
– Relevantne
– Vremensko ograničene

Dakle, kada sjednete sa svojim sportašima ili sa sobom, na početku sezone i upitate što su ciljevi – držite se ovog modela.

Na primjer, "Završiti ću Kronometarsku utrku od 40km u vremenu manjem od jednog sata do kraja iduće sezone" ili "Završiti ću u prvih 10 mjesta u svojoj kategoriji na utrci Državnog Prvenstva". Sve to su primjeri SMART ciljeva. Napravite si tri do pet ciljeva u svom trening planu.

Često vidimo greške koje vozači rade, pa se razočaraju i olako odustaju. Ako ste tek ušli u natjecateljske vode i nalazite se na posljednjim mjestima u tabeli, nemoguće je da si za cilj u idućoj godini postavite postolje. Ljudi koji su na postoljima obično su svoj život posvetili tome it rebate mnogo znoja proliti i kilometara odvoziti da bi ste im ugrozili rezultat.

Ako ne upotrebljavate krajnje ciljeve i ishod procesa

– Korištenjem oba, krajnjeg rezultata i procesa dolaska do cilja povećava se vaša šansa za uspjeh. Krajnji cilj je češći jer se usredotočuje na rezultate koji dolaze na kraju, poput "završetka na pobjedničkom postolju na utrci Državnog Prvenstva".

Proces dolaska do cilja usredotočuje se na implementaciju vašeg trening programa i uključuju ciljeve kao što su "vožnja 7500 km tijekom kalendarske godine" ili "penjanje na lokalnu planinu, tri puta tijekom jednog brdskog treninga penjanja." Pobrinite se da uključite krajnji ishod i proces do cilja u svoj trening plan.

Postavljanje previsokih ili preniskih ciljeva

– Ovo je "A" ili glavna osnova u vašem SMART cilju. Vaši ciljevi trebaju biti izazovni i realni. Ako postavite svoje ciljeve previsokim, nećete ga ostvariti i razočarati ćete se svojim radom.

Isto tako, ako postavite svoje ciljeve prenisko, možete ih postići, ali nećete postići onaj osjećaj zadovoljstva jer ciljevi nisu bili izazovni. Pokušajte pronaći središnju točku gdje je postignuće ciljeva teško, ali moguće.

Ne mjenjanje ciljeva kada je to potrebno

– Savršeno je prihvatljivo mijenjati svoje ciljeve nakon početka sezone ako postane jasno da cilj više ne odgovara SMART kriterijima. Na primjer, ako je jedan od vaših ciljeva vezan za određeni događaj i taj je događaj otkazan, nemate drugog izbora nego promijeniti taj cilj.

S druge strane, možda ćete čuti o novom događaju koji želite dodati postojećim ciljevima. Ako se vaš raspored rada promijeni, možda ćete morati mijenjati svoje ciljeve. Zapamtite, život se događa i vaši ciljevi nisu uklesani u kamenu. U redu je promijeniti ih.

Izvor: Training Peaks

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More