Kako izabrati pravu gumu?

Vjerovatno ste se često puta našli u situaciji da uđete u trgovinu kako bi ste kupili nove gume i onda odjednom pred velikim izborom u trgovinama zastanete i zapitate se: Koje gume treba koristiti?

Za iskusne vozače pitanje više retoričko, za početnike to je malo teže zbog velikog broja modela koji postoje na tržištu.

Velika, debela i sa velikim ripnama čini se idealnim receptom za MTB gume. Ali stvari nisu tako jednostavne: ponekad nam je potrebna dobra trakcija i sve što želimo je sigurno se spuštati niz stazu, drugi put želimo brže stići kući, a veliki gumbi taj napor samo otežavaju. No, naravno moguće je napraviti kompromis, stoga smo ovdje kako bismo vam pomogli da donesete najbolje odluke.

Ovisno o vrsti terena kojim vozite, postoje glatke gume sa jako malm ripnama, čak i one bez ripna (tzv. slick) i gume za blato koje dolaze sa velikim i dobro raspoređenim ripnama. Većinom, najbolji izbor za Vas je negdje između tako, da ćemo sada predstaviti neke od glavnih vrsta guma i za što su one dobre:

Slick (glatke) gume

Za sve one koji žele koristiti MTB isključivo na cesti, postoje gume koje izgledaju kao gume za cestovne bicikle, bez ripni, a ponekad dolaze i s malim kanalima za bolji protok vode. Pojedini 29-inčni točkovi mogu čak koristiti i cestovne gume, ako im obodi nisu široki. Ova vrsta gume također se može koristiti na blagim makadamskim cestama, ali samo ako nema blata ili vlage.
Primjer: bilo koja guma koja odgovara vašem kotaču.

Polu-slick gume

Ovdje imamo gume s vrlo malim ripnama na gornjem profilu gume, odnosno djelu valjanja. To je dobar izbor ako pored gradskih cesta također idete šumskim stazama koje su prilično ravne. Za sve one koji žele imati lakši bicikl, ove se gume mogu koristiti i na nekim natjecanjima.
Primjer: Specialized Slaughter, Continental Speed King, Schwalbe Furious Fred.

Gume za natjecanja

Ove gume imaju prilično male ripne na dijelu valjanja gume i veće ripne na bočnoj strani gume. One nude veliku brzinu, a na muljevitim stazama prilikom mijenjanja smjera bočne ripne su od velike pomoći. Ove gume su našle svoje mjesto na natjecanjima kao najbolje za koristiti. Valja napomenuti da početnici trebaju uzeti u obzir da ih ne bi smjeli koristiti na tehničkim terenima. Gume su ok za gradske ceste, ali se isto tako troše vrlo brzo.
Primjer: Specialized Fast Track, Schwalbe Racing Ralph, Continental Race King, Maxxis Ikon, Michelin Wild Racer.

Polivalentne gume

Ove gume imaju ozbiljnije ripne na profilu valjanja, koje su postavljene za bolji otpor kotrljanja. Oni predstavljaju veliki kompromis između trakcije i brzine. Ako vam se sviđaju tehnički tereni, a trebate i učinkoviti bicikl, ovaj model bi trebao biti vaš prvi izbor.
Primjer: Specialized Purgatory, Kontinentalni X-King, Schwalbe Rocket Ron.

XC gume s ripnama

Ova vrsta guma ima dobru trakciju u gotovo svim uvjetima, zbog velikih ripni. Trakcija je poprilično sjajna, a možete ih još uvijek  koristiti u XC natjecanjima. One su odličan izbor za one koji se žele osjećati sigurno i nisu u velikoj žurbi da završe utrku.
Primjer: Specialized Ground Control, Continental Mountain King, Schwalbe Nobby Nic, Michelin Wild Gripr.

Freeride i DH gume

Freeride i DH gume slične su prethodnim, ali imaju mnogo veće ripne i bolje prianjanje. Ove se gume trebaju koristiti samo za spust na tehničkim terenima.
Primjer: Specialized Butcher, Continental Der Baron şi Der Kaiser, Schwalbe Dirty Dan şi Muddy Marry, Michelin Wild Rockr.

Gume za blato

Ovdje imamo dvije vrste guma: tanje za XC i široke gume za DH ili Trail. Njihova glavna karakteristika su velike i razmaknute ripne kako bi se oslobodilo blato. Obično su tanje od uobičajenih guma s širinom od 2 inča.
Primjer: Specialized Storm, Schwalbe Dirty Dan, Continental Mud King, Maxxis Beaver, Michelin Wild Mud.

Širina gume

Novost u brdskom biciklizmu je tendencija ugradnje širokih guma s niskim tlakom zraka kako bi se postigao minimalan otpor pri kretanju naprijed i maksimalnom kontaktu sa cestom. Također, vozači često vole instalirati širu gumu na prednji kotač. Gume za XC bicikle obično su 2.1, 2.2 ili 2.25, možda čak i 2.4 na prednjem kotaču. Preko 2.4 razgovaramo o gumama namijenjenim za spusteve na ekstremnim stazama. Nova kategorija guma su one s 2.8 ili čak 3.0 širine. Te gume imaju fantastično prianjanje, ali nisu najučinkovitije kada je riječ o prodaji kao XC modeli. Posljednju kategoriju predstavljaju gume iznad 3.0 (za FatBike), koje su idealne za snijeg i pijesak.

Unutarnja struktura i vrsta guma

Najvažnije vrste guma su: krute i sklopive. Krute gume imaju metalnu strukturu (žičane), dolaze kao jeftine, ali nude vrlo loš otpor kotrljanja. Sklopive gume su definitivno superiornije. Gume s većom TPI konstrukcijom imaju veću kvalitetu i pružaju više savitljiv osjećaj jer se bolje usklađuju s terenom, dok se one s niskim TPI mogu osjećati manje fleksibilnim.

Što se tiče vrste gume od koji su zrađene, tu se gume razlikuju po cijeni. Skupe gume koriste vrhunske materijale kao što su Black Chilli Compound od tvrtke Continental ili GumX od tvrtke Michelin.

Dobar izbor za amatere su bazični sklopivi modeli ili žičani modeli ukoliko ih nećete koristiti na nekim zahtjevniji brdskim terenima. Zapamtite, prilikom pucanja unutarnje gume i zamjene iste, žičani model vanjske gume ćete teže skinuti sa kotača, čak i sa korištenjem polugica.

Zaštita guma od punkcija

Proizvođači nude različite vrste zaštite od punkcija. Ove zaštite obično čine gume skupljim, pa treba imati ravnotežu između proračuna i potrebe. Lakša guma s dobrom zaštitom je vrlo skupa i nije uvijek isplativa (čitaj,  ukoliko je ne koristimo za njenu namjenu).

Tubeless ready/Tubeless/Normalne gume

Najčešće korištene gume su "Tubeless Ready" jer imaju zapečaćenu strukturu koja ne dopušta da zrak izađe. Za MTB gotovo uvijek preporučujemo Tubeless gume (bez zračnica) zbog brojnih prednosti: odlično kotrljanje po grubom terenu, povećana udobnost, zaštita od punkcije guma, mala težina.

Kao što vidite, odabir gume nije lagan posao, ali nadamo se da će vam savjeti koje smo vam dali pomoći, pogotovo ako ste novi u tome.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More