5 Razloga zašto bi “cestovnjaci” trebali probati MTB

Za mnoge vozače cestovnih bicikla ideja da jure prema gore ili dolje u planinu među drvećem i preko stijena zvuči kao njihova najgora noćna mora.

No, brdski biciklizam ima mnoge prednosti koje zapravo mogu pomoći prosječanom biciklistu na cesti.

1. Glatko pedaliranje                                                      

Istraživanja su pokazala da brdski biciklisti imaju glađe i tečinije pedaliranje, te sami pritisak na pedalu. Jer oni ne moraju uvijek ustati i držati se wata. Ovo je česta tema razgovora među cestovnim vozačima.

Nismo vas uvjerili? Možda Hesjedal, Sagan i Evans mogu promijeniti vaše mišljenje. Svi su počeli na brdskim biciklima i postali su vrlo uspješni cestovni natjecatelji.

2. Izgradite i unaprijedite svoje sposobnosti                                  

Vožnja brdskog bicikla zahtjeva određene vještine koje vam mogu pomoći u vožnji cestovnog bicikla.

Opasnosti na cesti, rupe, neravnine, trotoare i druge prepreke na koje često nailaze cestovnjaci lako možete izbjeći ako imate imalo iskustva u vožnji brdskog bicikla.

3. Imate intenzivan trening                                                          

Ako analizirate intenzitet cross-country brdskog biciklizma, primijetit ćete da izlazna snaga redovito „leti“ između punog gasa i slobodog hoda. To je slično kao interval visokog intenziteta, a uskoro ćete primjetiti mnoge dobitke u vožnji na cesti.

Za razliku od trenažera valjaka ili vožnje na cesti kada gornji dio vašeg tijela skoro pa miruje, te nije u tolikoj mjeri aktivan, vožnja brdskog bicikla pomaže vam da ojačate gornje dijelove svoga tijela koje su na cesti od velike važnosti.

4. Zavoljet ćete nove stvari                                                       

Ako vam se sviđa stalno nadograđivanje te nove inovacije na polju cestovnog biciklizma, vrlo brzo ćete se navući na iste stvari kada je u pitanje MTB. Postoji dovoljno mogućnosti kako bi se zabavljali satima.

Jedan od najznačajnijih rasprava su kotači. Koje veličine  26, 27.5, 29 in. Svi daju različite karakteristike i mogućnosti. Zatim tu je pitanje disk kočnica, ovjesa, vilice…

5. Zabavno je                                                                           

Cestovni biciklizam može biti uzbudljiv, no vlažne ceste i sivi oblaci mogu biti monotoni, pa zašto ne mijenjati nešto da nam bude zanimljivije. Probati adrenalin koji brdski biciklizam može ponuditi. Možete biti daleko od prometa, čak najprometnija staza je manje opasna nego prometna cesta. Uživati u prelijepim krajolicima u isto vrijeme.

Zabrinuti ste za pad? Nemojte biti. Možete pasti, ali u pravilu pad na stazi, ne boli toliko koliko pad na cesti.

Složit ćemo se. Sve ima svoje dobre i loše strane, pa tako i ove dvije discipline.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More