6 Savjeta kako preživjeti etapnu MTB utrku

Nakon što je četvrti put nastupio na Giro d'Italia kao član Omega Pharma-Quick Step tima, češki vozač Frantisek Rabon prenijeo je svoje iskustvo sa ceste na brdske bicikle.

Sa snagom i iskustvima profesionalnog biciklista osvojio je srebrnu medalju na Cape Epicu 2014. u Južnoj Africi zajedno sa svojim partnerom Christophom Sauserom. Prošle je godine Frantisek postao ambasador za novu utrku pod nazivom Masiv, održanoj u svojoj domovini Češkoj, koja je dobila veliku popularnost jer su se sudionici prebacivali sa etape na etapu vlakom koji je ujedno bio i hotel za noćenje. Ovih 6 savjeta može vam pomoći da preživite MTB utrku koja se održava na više dana i više etapa.

  1. ODABERITE PRAVOG PARTNERA

Uglavnom iz sigurnosnih razloga, etapne utrke su dizajnirane za timove dvaju vozača koji se mogu međusobno podržavati u slučaju da se nešto dogodi na putu. Teški događaji poput Cape Epic mogu staviti na kušnju i najveća prijateljstva. Nije samo stvar u tome koliko ste dobri prijatelji i što biste učinili jedni za druge, ono što je još važnije je kako se podudarate s obzirom na performanse. Ako jedan vozač bude jači od drugog, utrka će rezultirati međusobnim neugodnostima. Dok će bolje spremljeni pojedinac biti smeten stalnim čekanjem, drugi će završiti iscrpljen i potpuno demotiviran. "Ako sudjelujete u četverodnevnoj utrci kao što su 4 otoka u Hrvatskoj ili Masiv u Češkoj, predlažem da unaprijed uzmete prijatelja za 4-dnevno treniranje kako biste utvrdili možete li držati korak sa svojim partnerom. Na taj način možete otkriti više nego tijekom jednodnevnih vožnji", kaže Frantisek.

  1. POLUGICE ZA GUME, ALAT ZA LANAC…

"Dok vozači na Tour de France mogli iskoristiti punu podršku tima, na MTB utrci vam nema pomoći izvana. Morao sam naučiti kako spojiti puknuti lanac i kako popraviti probušenu gumu što je brže moguće“, prisjeća se Frantisek. Vaša sposobnost popravljanja nedostataka ili kvarova izravno na stazi možda vam neće pomoći da pobijedite na etapi, ali bar ćete možda doseći vremensko ograničenje i nastaviti voziti drugi dan, a da vas organizatori ne mogu diskvalificirati.

  1. RANA BUĐENJA

Rani startovi su još jedna značajka etapnih MTB utrka. "Dok većina Tour de France etapa starta oko podneva, na nekim od MTB događaja start je zakazan za pet u jutro što znači da ste već u četiri u jutro na nogama. Imajte to na umu prilikom izrade plana treninga i dogovorite rane jutarnje vožnje, kao npr. prije odlaska na posao", kaže Frantisek.

  1. UŠTEDITE ENERGIJU

Budući da se utrka sastoji od više pojedinačnih etapa, ne trebate se usredotočiti samo na karakter pojedinačne etape, nego ih tretirajte kao jednu kontinuiranu utrku. "Uvijek biste trebali gledati naprijed i razmisliti o tome što slijedi. Prije teške etape, bolje da malo usporite i uštedite energiju, međutim, prije jednostavnog, možete pritiskati jako da biste stekli dragocjene sekunde", Frantisek sugerira i primjećuje da umor uzrokovan svakom etapom ne samo da se dodaje na onaj iz prethodnih dana, nego djeluje kao da ga umnožava.

  1. TEŽAK TRENING ČINI UTRKU LAKŠOM

Frantisek je ostao u šoku nakon što mu je rečeno da treba  sudjelovati na Cape Epic kao dio dvočlanog tima sa Švicarcem Christophom Sauserom koji je osvojio brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine. "Na kraju, odluka je imala smisla jer na Touru morate raditi tri tjedna dok Cape Epic traje samo sedam dana. Ipak, nismo podcijenili trening, budući da smo spremili što je potrebno i preselili se u Južnu Afriku nekoliko tjedana kako bi se navikli na lokalne uvjete. Uloženo vrijeme se isplatilo. Da se Christoph nije borio s tehničkim teškoćama tijekom utrke, mogli smo se boriti za ukupnu pobjedu."

  1. ZABAVITE SE

Kada ste profesionalac, nije lako opustiti se i zaboraviti sve obveze, ali za sudionika amatera, glavni cilj bi trebala biti zabava. Kako je Frantisek već odustao od profesionalnih utrka, sada može uživati u svim aspektima natjecanja. "Natjecanje u timovima od dvoje je sjajna ideja – pomaže podijeliti radost vožnje i čini utrku nezaboravnim iskustvom".

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More