Pet ultimativnih namirnica za bicikliste

Hraniti se kvalitetno pri bicikliranju, kao i tijekom redovnih dnevnih aktivnosti, dok nismo na biciklu, ključno je za postizanje vaših vrhunskij performansi i optimiziranog oporavka.

Predstavljamo pet ultimativnih biciklističkih namirnica koje svaki biciklist treba konzumirati.

Kaša

Ovo vas možda neće mnogo iznenaditi, ali gotovo je nemoguće ignorirati kašu koju kao jutarnju namirnicu sve češće koristi i konzumira jako velik broj biciklista – i to s dobrim razlogom.

Ona sadrži visok procenat ugljikohidrata, sa niskim glikemijskim indeksom, što znači da spada u visoko-energetsku hranu koja se postupno otpušta u tijelo tijekom dana. Također je vrlo prilagodljiva sa dodatnim sastojcima, kao što je voće, koje se može dodati kako bi što bolje odgovarala vašem ukusu.

Energetske pločice

Zadržavanje visoke razine energije kada ste na dugoj vožnji može se postići na različite načine. Danas na tržištu imamo jako puno energetskih proizvoda koji dolaze u tekućem, gelastom ili obliku za žvakanje, koje je uvijek dobro dodati na spisak svojih biciklističkih namirnica kako bi vam na vožnji pomogle da smirite želudac.

Domaće ili kupljene u trgovini energetske pločice su odlične za dobivanje potrebnih 30-60 grama ugljikohidrata po satu aktivnosti. Samo budite sigurni da provjerite njihov nutritivni unos koji uveliko varira među različitih brendovima, kao i sastojaka koje stavite u svoje domaće barove, što također igra veliku ulogu.

Banana

Rijetkost je pronaći hranu koja se može efikasno jesti i na i van bicikla, ali banana je slučaj koji se ističe. Zahvaljujući svojoj prirodno tvrdoj kori možete je lako smjestiti u jedan od džepova na dresu i imati koristi od visokog sadržaja ugljikohidrata kako bi vaše tijelo duže i kvalitetnije funkcioniralo na treningu.

Banane također imaju visok sadržaj kalijuma koji je idealan za sprečavanje umora mišića, kontrolira krvni pritisak i drži vas svježijim na biciklu.

Smeđa riža

Kada je u pitanju hrana i imate mogućnost izabrati između smeđe i bijele opcije, obično je smeđe uvijek bolji izbor.

To je slučaj kada je u pitanju riža, koja kao smeđi izbor u sjemenkama žitarica sadrži hranljiva vlakna, vitamine i minerale koji inače nisu prisutni u riži bijele boje. Zbog toga ne samo da će te njenim konzumiranje obnavljati zalihe ugljikohidrata, već si i pomažete u borbi protiv bolesti i raznih zaraza.

Piletina

Dobivanje pristojnog obroka nakon vožnje zahtijeva izbor kvalitetne i prave vrste hrane, a piletina je jedna od namirnica koja bi trebala biti prilično visoko na listi.

Njen visok sadržaj proteina će vam pomoći u opopravku oštećenih mišićnih vlakana, dok će vam ujedno i lagano leći na želudac u odnosu na druge proteinske opcije, kao što su svinjetina i govedina. Piletina također ima dodatnu prednost zbog svog niskog sadržaja masti u odnosu na ostale izvore proteina dobivene iz crvenog mesa.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More