Aluminij i cestovni biciklizam

Aluminij se često gleda kao jeftina opcija pri kupnji bicikla.

Ustvari, aluminij je tako reći zamijenio nostalgiju za čeličnim biciklima, a ni približno blizu nije dobrom karbonu. No, još uvijek ima svoje mjesto na tržištu i vrijedno je razmotriti njegove prednosti, kao i mane.

U nastavku ćemo se malo više pozabaviti cestovnim biciklima izrađenim od aluminija.


U biciklističkoj industriji, aluminij izgleda kao relativno mlad materijal. U povijesti čelični bicikli su dominirali dugi niz godina. Ipak, aluminijski bicikl zapravo datira prvim biciklom proizvedenim krajem XIX. stoljeća.

 

Pod brendom "Lu-mi-num" okvir bicikla bio je izliven iz jednog dijela, iz razloga da se izbjegne zavarivanje, koje još nije bilo aktuelno.

 

1970 konačno, aluminij je prvi put stupio na natjecateljsku scenu i to sa proizvođačima ALAN i Vitus, koji su koristili aluminijske cijevi povezane kopčama. Ovakvi aluminijski okviri imali su bolji omjer krutosti i težine od tadašnjeg neprikosnovenog čelika. Kasnije, bilo kakav strah o integritetu i trajnosti vezanih spojeva bio je onesposobljen kada je TIG zavarivanje (Tungsten Inert Gas) široko prihvaćeno.

 

Međutim, vrijeme aluminija kao vrhunskog materijal za cestovna bicikla bilo je kratkotrajno. Tour de France je osvajan na aluminijskim biciklima od 1994. do 1998. Prije toga sve utrke dobijale su se na čeličnim biciklima, iz razloga što su takva bicikla bila izdržljivija od tadašnjih aluminijskih. Od 1999. aluminij je zamijenjen karbonskim vlaknima, koja traju do danas i slove kao najbolje rješenje.

I sada u modernom dobu, karbonska vlakna nisu samo relativno prihvatljiva za novčanik, već također mogu biti mnogo lakši i aerodinamičniji od aluminija.


Ne trebamo otpisati aluminij kao najbolji izbor. Uzmite u obzir da aluminij kao materijal daleko nadmašuje prodaju karbona. Tehnologija proizvodnje aluminijskih okvira nije stala, što znači da najbolje aluminijske cestovne bicikle ne bi trebalo potpuno zanemariti.

 

Aluminij je otprilike upola jači, i tri puta lakši od čelika. Aluminijske cijevi većeg su promjera zbog stabilnosti i tvrdoće, no u konačnici gotov proizvod će biti lakši od čelika, i tvrđi od istog.

 

Aluminij je mnogo otporniji na koroziju i trebao bi ako se pravilno postupa, dugo trajati. Međutim, čak i najbolji aluminijski okviri mogu biti ranjivi. Takav okvir oslabljen padom vrlo lako može prouzročiti mikrooštećenja koja će vremenom postati sve veća, što u konačnici može rezultirati puknućem. Bilo kakva popravka nije preporučljiva jer aluminij je specifičan po pitaju grijanja tijekom zavarivanja. Zavarivanjem i grijanjem okvir postaje slabiji nego prije, te često ponovno puca.

Vožnja i performanse

Prednosti aluminija su također performanse za prihvatljivu cijenu. Najbolji aluminijski bicikli su superiorniji od čelika, i nižih karbonskih modela u smislu performansi i krutosti, tako da utrkivanje s njima ne predstavlja ni najmanji problem.

Što se tiče same cijene, u usporedbi s čelikom, i karbonom, aluminij je daleko jeftiniji i lakši za dobivanje i masovnu proizvodnju, što znači da se štednja troškova prenosi na kupca. To također znači bolji krajnji proizvod s boljim komponentama za jeftiniju cijenu. Ponekad tu razliku čine Shimano 105 ili Shimano Ultegra za isti novac, ali s različitim materijalima.

Vrste aluminija


Dvije najčešće vrste aluminijskih okvira za bicikla su 6061 i 7005. 6061 se smatra boljom solucijom jer je lakši i jeftiniji za rad. 6061 je nešto lakši od 7005, iako nismo sigurni da vozač može uočiti veliku razliku.

 

Aluminijski okviri mogu imati različitu debljinu stijenki. Npr. takozvana „double butted tube“ bit će nešto tanja u odnosu na debljinu stijenke u sredini tj. na dva kraja. Tako će gornja cijev biti tanja u sredini u odnosu na ostala dva kraja. „Triple-butted tube“ okviri će imati tri različite debljine stijenke duž duljine cijevi, još uvijek na najtanje u sredini. Sve ovo čini se da bi aluminiski okvir bio što udobniji, te kako bi upijao sve neravnine na različitim terenima. Također većina aluminijskih ramova tvornički dolazi s ugrađenom karbonskom vilicom, što je još jedan plus u korist ovog metala. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More