Održano XCO Državno Prvenstvo BiH

Proteklog vikenda, točnije u Nedelju 9.7.2017. u organizaciji Biciklističkog kluba Vitez po prvi put održano je XCO Državno Prvenstvo, u novotvorenom Bike Parku.

Utrka je startala u 12:00h, a sat vremena prije utrke natjecatelji su napravili probni krug, kako bi se upoznali sa samom stazom. Bitno je napomenuti da je MTB Reprezentacija Bosne i Hercegovine u Vitez stigla dan ranije kako bi obavili zajednički trening i pripreme pred nastup na Balkanskom Prvenstvu koje se ove godine održava u Grčkoj.

"Danas smo otvorili naš Bike Parko, nešto čime se izuzetno ponosimo i što je zasigurno jedan projekt ovakve vrste koji po prvi put zaživljava u BiH. Firma dm prva je prepoznala projekat uređenja Bike parka i svrstala ga među deset nagrađenih projekata u BiH i dodjelila  8.000 KM za realizaciju istog. Danas također tu imamo i jako bitnu utrku Državnog Prvenstva,  koja će polučiti najbolje vozače koji idu predstavljati Bosnu i Hercegovinu na Balkanskom Prvenstvu u Grčkoj", izjavio je Slobodan Brkić ispred organizatora.

"U ovoj priči moram spomenuti Alojza Mlakića i Općinu Vitez koji su dali svoj doprinos u ovoj vrednoj akciji. Grad Vitez dobiva novu turističku ponudu, zanimanje je izrazila i Turistička zajednica SBK, hoteli, moteli. Projekat je prezentiran kao biciklistički park a naš krajnji cilj je da živi 365 dana te da ga koriste ostali sportisti, šetači, škole, kazališta i svi oni koji se prepoznaju u ovom ambijentu", dodao je Brkić.

Styart utrke označen je u 12:00h, a sama utrka obilježena je jako velikom vrućinom, te po riječima natjecatelja, odlično postavljenom stazom na kojoj su vozači iskušavali svoje snage. Na utrci je nastup uzelo preko 80 vozača, a ovisnosti od kategorija vozili su se različiti brojevi krugova. Bitno je spomenuti da je najbrže vrijeme po krugu imao mladi Ivan Širić (BK Pedala Žepče) – 8:39min.

U kategoriji Juniora dominirao je mladi Ivan Deronja (BK Livno), te sa prednošću većom od 7min. ispred drugoplasiranog vozača popeo se na postolje kao zlatni i sigurno se plasirao za nastup na BalkanskomPrvenstvu.

U ženskoj kategoriji ponovo je zablistala Lejla Tanović, odlično odvozila stazu, šest krugova u vremanu 1:01:24h, odnosno 9:11min po krugu. Lejla je odličnom vožnjom po deveti put postala Državnom Prvakinjom Bosne i Hercegovine, te siguno svojom vožnjom polako probija put prema naprijed na UCI ljestvici.

Što se tiče Reprezentacije odradili smo veoma kvalitetan trening dan pred utrku, ali smo također ovo okupljanje iskoristili za upoznavanje i postavljanje novih pravila i ciljeva naše reprezentacije. Veoma sam zadovoljan s onim što su pokazali na treningu, posjedujemo jednu kvalitetnu ekipu koja ima kapacitet za napredovanje i ostvarivanje dobrih rezultata”, izjavio je Selektor MTB Reprezentacije Amar Njemčević.

Uprkos velikim temperaturama pred.sud.kom. Mirnas Mujezinović je odlučio povećati broj krugova za sve kategorije u odnosu na broj propisan u Propozicijama. Pokazao se kao sjajan potez te smo imali veoma kompetetivnu utrku u svim kategorijama, mogu reći i jednu od boljih utrka u XCO disciplini jer su svi takmičari bili primorani voziti na svom maksimumu”, dodao je Njemčević.

Fotografije sa utrke ćemo objaviti uskoro na našem Facebook profile BikeMagazin, a sada Vam donosimo rezultate po kategorijama.

Rezultati kategorije Elite – OVDJE.                            

Rezultati kategorije Žene – OVDJE.                             

Rezultati kategorije Juniori – OVDJE.                        

Rezultati kategorije Kadeti – OVDJE.                       

Rezultati kategorije Master A – OVDJE.                   

Rezultati kategorije Master B – OVDJE.                  

Rezultati kategorije Hobby 1 – OVDJE.                  

Rezultati kategorije Hoby 2 – OVDJE.                    

Rezultati kategorije Hobby 3 – OVDJE.                  

Foto: BikeMagazin

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More