Avancini i Mitterwallner obranili naslove Svjetskih prvaka

Mona Mitterwallner iz Austrije (UCI Svjetska prvakinja za 2021. godinu) i Henrique Avancini iz Brazila (UCI Svjetski prvak za 2018. godinu) danas su ponovno osvojili svoje dresove duginih boja na Svjetskom prvenstvu u brdskom biciklizmu u disciplini maraton (UCI Mountain Bike Cross-country Marathon) za 2023. godinu. Lejla Njemčević iz Bosne i Hercegovine utrku je završila na 4.mjestu.

Lejla Njemčević UCI Svjetsko prvenstvo XCM

Avancini i Mitterwallner su pobijedili talentirane konkurente na lijepoj i izazovnoj stazi koja se završavala u šumi Glentress u Tweed Valleyju, Škotska. Henrique Avancini je danas proglašen XCM Svjetskim prvakom kada je osvojio svoj drugi dres duginih boja u ovoj disciplini ispred Martina Stošeka i Lukasa Bauma. U ženskoj kategoriji, Mona Mitterwallner je pobijedila nakon teške borbe rame uz rame sa Candice Lill.

Pod laganim oblacima, uz umjerene temperature od oko 13 stupnjeva Celzijusa, održavala se utrka UCI Svjetskog prvenstva u brdskom biciklizmu, u disciplini Maraton. Utrka je startala s masovnim startom ispred povijesne Traquair kuće, odakle su biciklisti su krenuli na stazu dugu 96.5 km s 3.200 metara uspona, pritom prolazeći kroz pet Škotskih šuma.

Avancini je ostvario pobjedu i ponovno nosi dres s duginim prugama

Uobičajeno Škotsko vrijeme dočekalo je 164 biciklista (109 u muškoj kategoriji i 55 u ženskoj) pozvanih da se bore za dres s duginim prugama u XCM disciplini. Dann je obilježilo 13 stupnjeva i debeli sloj oblaka koji je potpuno prekrio Glentress šumu kada su u pitajnu vremenske prognoze. Biciklisti su od samog starta krenuli jako i započeli utrku dugu 96,5 kilometara i sa 3.200 metara uspona, na stazi koja je uključivala gotovo 45km singletrack.

Kao što se očekivalo, vremena na prvom kontrolnom punktu nisu bila jako značajna. Velika vodeća grupa ostala je zajedno tijekom prvih kilometara, u kojima su neki od glavnih favorita radije ostali pozadini, dok su drugi poput Avancinija, Bauma ili Paeza bili među prvih pet. Sergio Mantecon ostao je blizu vodećih vozača, a Roberto Bou je izgubio 2 minute i 20 sekundi.

Baum je prvi stigao do sljedeće feed zone zajedno s Hatherlyjem, Samparisijem, Masonom i Avancinijem u blizini. Vodstvo je svedeno na ovih pet natjecatelja, iako je preostalih 10 najboljih – uključujući glavne vozače poput Eggera i Freya – bilo samo 18 sekundi iza njih.

Avancini je preuzeo vodstvo u trećem mjerenju vremena. Brazilac je preuzeo vodstvo nakon samo dva i pol sata utrke i nije puštao vodstvo do ciljne linije. Tempo koji je postavio bio je dovoljan da se otarasi grupe, koja je bila očito umorna i pokazivala znakove slabosti na stazi: Baum je bio na 7 sekundi i Balmer na 32 sekunde zaostatka, a oba vozača bili su njegove glavne prijetnje.

Stosek se pridružio Baumu na posljednjoj točki mjerenja prije cilja, dok je Balmer održavao razmak malo preko pola minute.

Avancini je nadmašio Bauma i ušao u ciljnu liniju kako bi bio okrunjen Svjetskim prvakom u XCM disciplini po drugi put. 34-godišnji iskusni biciklist imao je više snage od svih ostalih i osvojio je zlato, prvu medalju koju je Brazil osvojio na ovom Svjetskom prvenstvu.

Martin Stosek je završio na drugom mjestu, dok je Lukas Baum morao prihvatiti treće mjesto na postolju.

Rezultati XCM Svjetsko prvenstvo 2023 – Muškarci

 1. Henrique da Silva Avancini 4h 14′ 42″
 2. Martin Stosek +28″
 3. Lukas Baum +1’43”
 4. Marc Stutzmann +3’33”
 5. Héctor Leonardo Páez +3’35”
 6. Jose Dias +3’52”
 7. Alexandre Balmer +4’11”
 8. Fabian Rabensteiner +4’11”
 9. Diego Rosa +4’33”
 10. Andreas Seewald +4’50”

Mitterwallner pobjeđuje i osvaja svoje drugo XCM Svjetsko prvenstvo

Lejla Njemčević UCI Svjetsko prvenstvo XCM

Candice Lill je bila prva protagonistica dana. Južnoafrikanka je bila jedna od favoritkinja za konačnu pobjedu i željela je nametnuti intenzivan tempo od početka. Strategija se isplatila i samo je Mitterwallner uspjela izdržati početni sprint, tako da su obje dosegle prvu vremensku zonu zajedno. U međuvremenu, iza njih su se formirala grupa koja ih je lovila, a uključivala je Morela, Gorycku, Loosera, Moratha, Mairhofera, Njemčević i Shepparda. Grupa koja je već zaostajala 55 sekundi iza dvije bjegunke.

Utka je imala dva ritma. Jednakost između Mitterwallner i Lill isticala se naspram lovaca koje su gubile kontakt sa vodećima kako je utrka odmicala.

Sve je upućivalo na dvoboj između Austrijanke i Južnoafrikanke. Prognoze su se ostvarile i dugo su održavale izjednačenu utrku. Sve dok Mitterwallner nije pojačala snagu i izvukla malo dodatne energije koja je bila previše za Lill. 2 minute i 10 sekundi na posljednjoj točki prije cilja.

Ipak, Lill je dala sve od sebe i počela smanjivati zaostatak. Napor je poslužio da se približi Austrijanki, iako ne dovoljno da dostigne tijesno završen cilj.

Mitterwallner osvaja dugu majicu s duginim prugama i postaje nova Svjetska prvakinja u XCM-u. Mona ponavlja pobjedu nakon zlata na Svjetskom prvenstvu u XCM-u 2021. godine; drugi put osvaja dres duginih boja sa samo 21 godinom. Pored nje je Lill, koja osvaja srebro nakon odlične utrke u kojoj je zadržala svoje šanse za pobjedu do završnog dijela i bila jedina koja je mogla pratiti tempo pobjednice. Morath je prešla ciljnu crtu gotovo deset minuta kasnije i osvojila broncu. Lejla Njemčević završila je na četvrtom mjestu sa više od 12 minuta zaostatka za pobjednicom.

Lejla Njemčević UCI Svjetsko prvenstvo XCM
Lejla Njemčević UCI Svjetsko prvenstvo XCM

Rezultati Svjetskog prvenstva u XCM-u 2023. – Žene

 1. Mona Mitterwallner 5h 07′ 50″
 2. Candince Lill +54″
 3. Adelheid Morath +9’50”
 4. Lejla Njemcevic +12’42”
 5. Estelle Morel +12’48”
 6. Samara Sheppard +15’30”
 7. Vera Looser +17’52”
 8. Paula Gorycka +18’39”
 9. Sandra Mairhofer +19’17”
 10. Kimberley le Court de Billot +19’26”

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More