Mathieu van der Poel novi je Svjetski prvak u cestovnom biciklizmu

Foto: Getty Images

Mathieu van der Poel izbacio je iz igre sve svoje suparnike, preživio je pad na 16km od cilja i vozio do pobjede s oštećenom cipelom, zbog čega je osvojio velike ovacije publike, te uz gromoglasnu podršku osvojio naslov Svjetskog prvaka. Branitelj naslova Remco Evenepoel pokušao je napraviti “nešto” na 60km do cilja, ali je ostao bez snage i ispao iz grupe na 35km do cilja i završio utrku kao 25-ti.

Tadej Pogačar pokazao je još jednom svoju veličinu i osvojio 3 mjesto na Svjetskom prvenstvu u Glasgowu; Škotska. Iako je Slovenac pokazivao umor i kako je ostao bez snage, moramo uzeti u obzir da Pogačar nije imao pravu ekipu uz sebe koja bi mu dala podršku u ovoj trci, no uspio je odvoziti do kraja u prvoj grupi, raditi većinu vremena kako bi spajao bijegove, te na kraju odsprintati Pedersena u borbi za treće mjesto. Kapa dole!

Tadej Pogacar Getty Images

Današnja utrka na Škotskom tlu bila je zaista spektakularna. Bio je to pravi test prirodne selekcije, utrka koja je obilježena visokim tempom, kontinuiranim napadima i iznimno zahtjevnom stazom. Da, iako se tako nije činilo u početku i pratili smo brojne prigovore vozača na društvenim mrežama zbog staze koja odgovara sprinterima i kronometrašima, na kraju se pokazalo da su svi bili u krivu. Mathieu van der Poel se činio kao riba u vodi, vozio je u prvoj grupi, lako se snalazeći u izazovnim uvjetima. Čak ni kiša ga nije mogla zaustaviti dok je izveo snažan napad na 22 kilometra prije cilja i tako izašao kao pobjednik.

Staza

Elitni muškarci koristili su istu stazu u Glasgowu dugu 14.5 km ispunjenu zavojima i brojnim usponima na gradskim ulicama, kao i Juniorski biciklisti (žene i muškarci) koji su vozili utrku u subotu, no bitno je dodati kako je Elita također morala prevaliti put od Edinburga, što je uključivalo uspone na dva brda, uključujući poznati Crow Hill, tijekom utrke u dužini od 120km prije nego je utrka ušla u Glasgow gdje su vozili 10 krugova. Ukupna dužina staze za Elite kategoriju iznosila je 271km.

UCI Svjetsko prvenstvo Elite Men

Mathieu van der Poel nastavlja graditi svoju legendarnu karijeru i sada ima svoj dres duginih boja

Van der Poel se danas pokazao kao nepobjediv u urbanoj utrci koja je postala pravi test eliminacije. Utrka je započela s jako brzim tempom od samog starta, a označio je i prekid zbog prosvjeda, demonstranata koji su blokirali cestu u početnom dijelu koji je vodio bicikliste iz Edinburga do Glasgowa.

UCI Svjetsko prvenstvo Men Elite

Dolazak u završne krugove otvorio je utrku s Danskom ekipom koja je gurala snažan tempo i zadavala neprekidne napade koji su birali grupu sve do trenutka kada je manje od 40 kilometara ostalo do cilja. Grupa sastavljena od Van der Poela, Van Aerta, Pedersena i Pogačara je lovila Alberta Bettiola koji je napao dvanaest kilometara prije.

Na 22km do cilja Talijan je bio uhvaćen, a upravo je to bio trenutak kada je Van der Poel lansirao snažan napad na koji nitko nije mogao odgovoriti. Trenutak koji je označio pobjedu u ovoj utrci. Čak ni nesretni pad, u kojem mu je pukla jedna od kopči na desnoj cipeli, nije mogao zaustaviti Nizozemca. Bila je to fantastična vožnja zbog koje je osvojio dres duginih boja, dres koji predstavlja Svjetskog prvaka.

Drugi je bio njegov suparnik, Wout van Aert, koji je iskoristio svoju tehniku u posljednjim zavojima da na skliskoj cesti pobjegne ispred svojih suparnika, a postolje je zatvorio sjajni Tadej Pogačar koji je nadmašio Pedersena u sprintu za broncu.

UCI Svjetsko prvenstvo Elite Men

Pogačar je bio jedan od trojice pratitelja su bili 31 sekundu iza Van der Poela, a izgledao je sve više iscrpljeno i grupa je imala neujednačenu suradnju, te je izgledalo da im je jedina šansa da ga uhvate ako se Van der Poelu raspadne cipela s kojom je vozio prije nego se ukaže ciljna linija.

Pogačar je pokušao ubrzati s preostalih 12,4 km do cilja, ali je trošio posljednje snage. Trojica lovaca izgledala su iscrpljeno i obeshrabreno te su primjetno sporije vozili od vodećeg na utrci, koji je jurio prema duginom dresu i prvoj Nizozemskoj pobjedi u 38 godina. Prešao je cilj s obje podignute ruke, a zatim se uhvatio za glavu u mješavini zadovoljstva i nevjere.

Kompletni rezultati sa Muškog Elite Svjetskog prvenstva dostupni su OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More