Axel Webster i Bence Bujaki pobjednici “BMX Race Ljubljana”

Foto/Press: Grega Stopar
Foto/Press: Grega Stopar

Vozači iz šest zemalja napokon su osjetili uzbuđenje koje samo iskusite kako stojite iza startne kapije i slušate poznate riječi: "Vozači spremni, pazite na kapiju… PI-PI-PI, BAM“.

Događaj "BMX Race Ljubljana" postigao je veliki uspjeh brojnim sadržjima, sjajnim utrkama u svim dobnim skupinama, kao i sjajnim borbama koje smo mogli gledati između Mađara Bencea Bujakija i Nijemca Axela Webstera.
 


"Tako smo sretni što smo se ponovno natjecli", bila je jedna od najčešće izraženih rečenica tijekom vikenda natjecanja u BMX Parku Ljubljana. Vozači iz Austrije, Češke, Njemačke, Mađarske, Italije i naravno, Slovenije trebali su trenutno biti na Olimpijskom odmoru, ali umjesto toga imali su samo prvu utrku u sezoni. Željni utrka, pokazali su sjajne performanse i vrlo bliske bitke na dvije potpuno različite utrke.
 

 


Subota je bila vrlo vruća i staza je bila suha do kostiju, ali kiša je potpuno promijenila uvjete za nedjelju i utrku učinila mnogo taktičnijom. Za vrijeme trke nije padala kiša, ali staza je u nekim dionicama bila sporija i sklizava. Axel Webster i Bence Bujaki bili su najbrži tijekom oba dana i zauzeli su prva mjesta u kategoriji 17+ i imali su svoju trku ispred najbržih Slovenskih vozača. Axel i Bence odveli su mnoge bitke sve do cilja i trebali bi biti zadovoljni ishodom – svaki je pobijedio u jednoj utrci s istim brojem pobjeda.
 


Njemački vozač, također član Reprezentacije i Juniorskog Svjetski prvak, pobijedio je u nedjeljnoj utrci: "Za razliku od jučer kada je sve bilo brzo i uglađeno, danas morate biti oprezni, posebno na prvom dijelu staze nakon što krenete s startne kapije, gdje niste mogli skliznuti. Danas je utrka radila za mene, češće sam ulazio u unutrašnjost i pobijedio. Bence i ja bili smo vrlo blizu rame uz rame do cilja, ali trka je zaista bila pobjeđena ili izgubljena na prvoj ravnini".

Vozači su doista bili ravnopravni, obojica su osvojili s tri prva mjesta i jedno drugo mjesto u utrci. Bujaki je prvi dan utrke izašao pobjednički, a to je rekao i u nedjelju: "Danas sam bio malo umoran, a Axel je bio bolji od mene u prvoj ravnici i danas sam odnio pobjedu. Na suhom putu mi je išlo jako dobro i sretan sam što sam ga pobijedio. Sviđa mi se ovdje u Ljubljani i vratit ću se na buduće utrke".
 

 


Slovenac Tilen Frank bio je treći tijekom dva dana utrka: "Skoro da mi se više svidjelo danas, nije bilo vruće kao u subotu i nije bilo prašine na stazi. Zadovoljan sam rezultatom, znajući koliko su dobri Axel i Bence. Ne može biti bolje".

Utrke su bile vrlo uzbudljive i u Juniorskim kategorijama – zahvaljujući većoj gužvi na startnim vratima i sjajnoj kombinaciji međunarodnih budućih prvaka. Najveći slovenski BMX klubovi Črn trn, BSX Racing i lokalni Rajd Ljubljana odnijeli su nekoliko pobjeda, ali konkurencija gostiju iz inozemstva bila je jaka i nikome nije bilo lako. Ni za domaćeg heroja Jošta Ložara, koji u prošloj sezoni nije izgubio niti jedan moto i nastavlja regionalnu dominaciju u starosnoj skupini od 9/10 godina. "Bila je to sjajna utrka nakon toliko dugo vremena. Nisam bio siguran koliko sam dobar nakon duže pauze, ali naporno sam radio i sada imam potvrdu da sam još bolji", rekao je Jošt.
 


Svi su napustili mjesto događanja u Ljubljani s pozitivnim ishodom – pobjednici utrka s novim nizom sjajnih rezultata i vrlo respektabilnim novčanim nagradama, svi vozači i klubovi s novom dozom utrka, a također i organizatori koji su uspjeli odraditi sjajnu utrku u nepredvidivim vremenima i širiti vijesti o sjajnim BMX utrkama u Ljubljani širom Europe.
 


Linkovi

Rezultati: http://bmxraceljubljana.si/#results
Video – nedjeljna utrka: www.bmxraceljubljana.si
Video – subotnji dodaci: https://www.facebook.com/KDRajd/videos/320645955752892/

Foto/Press: Grega Stopar

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More