Bicikliranje drastično smanjuje rizik od srčanog udara

Bicikliranje na posao u srednjim godinama drastično smanjeju rizik od srčanog udara u kasnijim godinama.

Istraživači su otkrili da 30 minuta bicikliranja tjedno ima pozitivan učinak na smanjenje rizika od razvijanja koronarnih srčanih bolesti kroz sljedećih 20 godina.

Danski istraživači su napravili ogromno istraživanje koje je trajalo 20 godina i uključilo je 45000 osoba u dobi od 45 do 60 godina. Glavni zaključak istraživanja je glasio da bicikliranje na posao u srednjim godinama dramatično smanjuje rizik od srčanog udara  kako starite.

Osobe koje su kontinuirano provodile 90 minuta tokom tjedna na biciklu 24% manje šanse imaju da razviju anginu ili da dožive srčani udar. Oni koji su provodili 30 minuta tjedno na biciklu, kao aktivnost u slobodno vrijeme, imali su 16% smanjen rizik.

Ovi pronalasci vezani za biciklizam su od krucijalne važnosti za javno zdravstvo jer vožnje na posao su jedan od najlakših oblika rekreacije za ljude bilo kojih dobnih skupina.

Dr. Andres Grøvted sa Univerziteta Južne Danske, koji je predvodio istraživanje zadnjih godina kaže da je jasno da vlade i liječnici trebaju više promovirati biciklizam.

„Pronaći vrijeme za vježbaje može biti jako teško mnogim ljudima, stoga liječnici koji rade na polju sprečavanja kardiovaskularnih rizika trebaju više promovirati biciklizam kao oblik prijevoza.“ – rekao je Dr. Grøvted.

Njegov tim je pratio 45000 osoba u razdoblju od 1993 – 2013 i tek sada su objavili podatke nakon što su ih detaljno analizirali. 2892 osobe obuhvaćene istraživanjem su doživjele srčani udar tokom istraživanja. Istraživači su naglasili kako minimalno 7% njih ne bilo dio crne brojke da su redovno biciklirali. Za one koji su se bavili biciklizmom prvih 5 godina tokom 20 godina istraživanja, rizik od srčanog udara bi bio smanjen za ne malih 24%.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More