Bicikliranje po vjetru

Vožnja po vjetrovitom danu može biti itekako ugodna.

No ipak trebamo zadovoljiti neke uvjete kada je riječ o vožnji u ovakvim vremenskim uvjetima. Jedna od prvih stvari koje treba razmotriti jest položaj: "U vjetru je kompromis biti u što je moguće aerodinamičnijem položaju, no opet u tom položaju morate biti u stanju gledati na cestu, I opasnosti na njoj"  Nizak položaj tijela smanjiti će otpor, a nisko hvatište upravljača povećati stabilnost.

 

Ako se vozite u grupi, onda je itekako važno biti na kotaču, jer u protivnom mnogo energije gubite na sustizanje grupe I borbu s vjetrom. Zato po ovakvim vremenskim uvjetima savjetujemo vožnju u grupi, I česte izmjene.

Evo nekih osnova kada je u pitanju vožnja po vjetrovitom vremenu:

 

Radite s drugim vozačima u grupi da biste stvorili zaklon od vjetra

Nizak položaj tijela stvoriti će bolju aerodinamiku

Nisko hvatište upravljača povećati će stabilnost

Kada ste u grupi ne preklapajte kotače jer bi vas vjetar mogao poslati bočno

Ostavite kotače dubokog profila za manje vjetrovit dan

Provjerite vremensku prognozu prije planiranja rute


Kada je riječ o vjetru vrlo važnu ulogu imaju predjeli s više, ili manje vjetra. Pri vožnji po vjetrovitom vremenu uvijek birajte rute gdje ćete biti zaklonjeni. Također pedaliranje malo težeg prijenosa u sporijem ritmu može vam pomoći da se osjećate stabilnije I držite stvari pod kontrolom.

 

Vožnja po vjetru zahtijeva toliko usredotočenja i fizički napor kao penjanje na planinu. Pobrinite se da vaša odjeća bude čvrsto povezana, te što je moguće više uz tijelo. Ne želite stvoriti efekat jedra. Neka vjetar bude vaš saveznik.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More