Biciklistički Savez Crne Gore primljen u članstvo Međunarodne biciklističke Federacije (UCI)

Na današnjem (5. novembar 2020. godine) 189. Kongresu Međunarodne biciklističke unije (UCI – Union Cycling International), Biciklistički savez Crne Gore, osnovan 8. aprila 2019. godine sa sjedištem u Podgorici, primljen je u punopravno članstvo svjetske krovne organizacije za biciklistički sport.

Zbog trenutne zdravstvene situacije sa Covid-19 u Svijetu, Kongres UCI-ja održan je u virtuelnom formatu, dok su u njegovom radu učestvovali delegati iz 196 država sa svih kontinenata.
 


Biciklistički savez Crne Gore je prijemom u UCI po automatizmu postao i punopravni član Evropske biciklističke unije (UEC – Union European Cycling), dok je početkom 2020. godine primljen i u Balkansku biciklističku uniju (BCU – Balkan Cycling Union). Prijemom u UCI omogućen je nesmetan nastup naših takmičara van granica Crne Gore, aktivno učešće članova Biciklističkog saveza Crne Gore u kreiranju biciklističkih aktivnosti na Balkanu, pa i šire, kao i mogućnost izdavanja nacionalnih takmičarskih licenci pod pokroviteljstvom UCI-ja. Na kraju, članstvo u UCI-ju omogućava potencijalno kandidovanje crnogorskih biciklista za nastup na najvećim svjetskim biciklističkim takmičenjima, kao što su Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre, što će biti podstrek za još značajniji razvoj biciklizma u Crnoj Gori, kao i omasovljenje crnogorskog biciklizma.

Članovi Biciklističkog saveza Crne Gore su svih sedam zvanično registrovanih biciklističkih klubova u Crnoj Gori, BK „Džada“ iz Podgorice, BK „Perun“ iz Nikšića, BK „MFR Tempo“ iz Bijelog Polja, BK „Lovćen“ sa Cetinja, BK „Budva“, BK „Pljevlja“ i Parabiciklistički klub „Flash“ iz Nikšića, sa ukupno preko 150 aktivnih članova.

Tekst: Siniša Milidrag, Član Upravnog odbora Biciklističkog saveza Crne Gore

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More