Biciklistima zabranili ulaz u gradsku jezgru Praga, automobilima dopušteno kretanje

Kretanje biciklistima u središtu Praga će uskoro biti zabranjeno kako bi se poboljšala sigurnost pješaka, dok će vozilima biti dozvoljeno kretanje kao i do sada.

Biciklistička zabrana će se primjenjivati ​​na brojne pješačke zone u središtu češke prijestonice od 10 do 17 sati, a više od 1.000 automobila koji trenutno imaju dozvolu za ulazak u pješačke zone moći će nastaviti voziti kroz povijesno središte Grada.

 

"Nismo protiv biciklista, ali problem je prostor", rekao je Oldřich Lomecký, gradonačelnik Praga. "U pješačkoj zoni, prednost bi trebali imati pješaci, a ne biciklisti. Svaki dan imamo sukob između biciklista i pješaka. Ovo je srž problema. "


Međutim, zabranu su kritizirali lokalni aktivisti, kao i političari koji navode da je ovo jako glupa odluka.

 

Vratislav Filler iz aktivističke biciklističke grupe izjavio je da zabrana nije imala smisla zbog niskog broja incidenta koji su uključivali bicikliste i pješake, te da su incidenti koji uključuju automobile i pješake u pješačkoj zoni bili opasniji.

 

Prag ima jednu od najviših stopa posjedovanja automobila po glavi stanovnika, i najnižu stopu korištenja bicikla među glavnim gradovima EU-a.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More