BMC pobjednik timskog kronometra na Volta a la Comunitat Valenciana

BMC Racing Team pobjednik je timskog kronometra voženog u okviru treće etape Volta a la Comunitat Valenciana, ali najveći dobitnik dana je Alejandro Valverde (Movistar). Španjolac je zadržao vodeće mjesto u generalnom plasmanu nakon što su organizatori zbog loših vremenskih uvjeta odličili da treća etapa neće biti uračunata u plasman.

Budući da je već ostvario prednost u odnosu na većinu GC rivala, Valverde se nalazi u najboljoj poziciji pred kraljevsku etapu koja će odlučiti ukupnog pobjednika. Najveću prijetnju predstavljaju mu Astanini Jakob Fuglsang i Luis Leon Sanchez koji zaostaju manje od 10 sec za Španjolcem.

Jaka kiša i vjetar u prsa ostavili su velik trag na vožnju, na pojednim mjestima razina vode prelazila je visinu nogostupa. Pojedini timovi su na društvenim mrežama izrazili zabrinutost po pitanju regularnosti utrke u takvim uvjetima te su organizatori zajedno s UCI komesarima jednoglasno donijeli odluku da se treća etapa neće računati u ukupnom plasmanu.

„Uzevši u obzir stanje na cesti, mislim  da je ovo ispravna odluka,“ rekao je Valverde po završetku etape. „Naravno, poslijepodne se malo razvedrilo kada smo već vozili, ali drugi dio staze i dalje je bio mokar i opasan. Odluka je donešena i moramo je poštivati.“

No, odluka je također otvorila i brojne diskusije. Ako su uvjeti na stazi takvi da mogu uvelike utjecati na ukupni poredak – da li je se etapa trebala uopće voziti?

Odluku je podržao i Sep Vanmarcke (Education First – Drapac) objavivši tweet podrške organizatorima i UCI komesarima.

„Na ovaj način svaki tim je mogao odlučiti želi li riskirati zbog dobrog rezultata ili sigurno odvesti kronometar. Budući da smo vozili u kišnim uvjetima EF-Drapac je izabrao drugu opciju.“

Pobjednici kronometra BMC Racing na koncu su ostvarili prosječnu brzinu od čak 51 km/h te završili s 1:08 prednosi ispred Ag2r-La Mondiale i 1:12 ispred Astane.

„Bilo je teško donijeti odluku po onakvoj kiši, ali kada se staza počela sušiti mogli smo voziti svojim ritmom i juriti pobjedu,“ rekao je Greg Van Avermaet.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More