Cube Reaction Hybrid HPA Pro 500

Ovoga tjedna na testu smo imali priliku voziti jedan nesvakidašnji bicikl. Riječ je o električnom Cube Reaction Hybrid HPA Pro 500 modelu čiji se prototip na tržištu po prvi puta pojavio prošle godine.

Utiske s vožnje i specifikacije bicikla donosimo Vam u narednim redovima.

Za bicikl koji teži 20.6 kilograma najvažnija komponenta je svakako okvir. Inžinjeri iz Cubeove radioncie modificirali su standardni Reaction ram te ga prilagodili za postavljanje elektromotora i pogonske baterije.  Izrađen je od dvostruko tanjenog Superlite aluminija s odličnim rasporedom težine i gotovo savršeno postavljenim centrom mase.

Po pitanju suspenzije Cube je odlučio igrati na sigurno te odabrao SR Suntour XCR32 sa 100 milimetara hoda. Budući da se uvijek brine o detaljima svidio nam je se i mali dodatak u vidu ručice ključanja amortizera na volanu. Sama vilica XCR32 je početni rang SR Suntour suspenzija i već smo u nekoliko prijašnjih testova opisali njen rad. Ne možete očekivati ništa sasvim posebno, ali preciznim radom neće vas ostaviti razočaranima na terenu.

 

Po pitanju pogonske grupe Hybrid HPA Pro 500 karakterističan je prijenosom 1×10 za čiji se rad brine Shimano Deore Shadow mjenjač. Deore spada u visoku klasu Shimanovih komponenti te stoga nismo iznenađeni njegovim preciznim radom i ponašanjem tijekom vožnje. Ručica mjenjača ili popularni šifter također je Deore SL-M590 s RapidFire sustavom prebacivanja brzina. Kaseta je Shimano CS-HG300 s rasponom zupčanika od 12 do 36t, a dolazi u kombinaciji s KMC X9 lancem. Pogon je FSA CK-745, a budući da je prijenos 1×10 naprijed se nalazi zupčanik s 15t.

 

Kotači su 29 inčni Cube ZX24 s tzv. duplim zidom dok su nabe iz Shimanove grupacije, i to  HB-TX505 naprijed te FH-TX505 na stražnjem kotaču. Također na biciklu tvornički dolazi odličan set Schwalbe guma širine 2.25. Naprijed je Tough Tom, dok je pozadi dobro pozanti Rapid Rob. Što se tiče kočnica, Cube nije podbacio. Reaction Hybrid opremljen je Shimano BR-M355 hidrauličnim kočnicama koje dolaze u kombinaciji s rotorima veličine 180, odnosno 160mm. Tijekom vožnje pružaju dobru kontrolu nad biciklom i daju osjećaj sigurnosti.

 

Ono što nas je najviše zanimalo je naravno rad i ponašanje elektronike tijekom vožnje. Dečki iz Cubeove radionice odlučili su se za Bosch Drive Unit Performance CX motor snage 260 Watti kojeg pokreće 36 voltna Bosch Power Pack baterija  od 500 Wh. Elektromotor ima 4 moda rada (ne uključujući OFF mode), a to su redom Eco, Tour, Sport i Turbo. Promjena modova vrši se ručno na Bosch Intuvia displayu koji se nalazi na volanu.

 

Nakon gotovo cijelodnevne vožnje moramo priznati da smo ostali oduševljeni. Eco i Tour modovi odlični su za ravničarsku vožnju i provlačenje kroz gradsku gužvu, a njihov veliki plus je i mala potrošnja baterije čiji je domet čak do 60 kilometara. Sport i Turbo modovi čine vas neprikosnovenima, jako ubrzanje i „pomoć“ elektromotora posebno se osjete na vožnji uzbrdo. Čak i dionice s najvećim nagibom djeluju jednostavno i penju se bez velikog napora. Naravno, loša strana Sport i Turbo modova je velika potrošnja baterije čiji je domet na takvom opterećenju do nekih 30 kilometara. Kao najsvijetlija strana elektronike pokazao se pogonski dio. Elektromotor prilagođava se vašem tempu vožnje i kadenci te nema naglih trzaja koji su bili veliki problem u početnim serijama.

 

Sve u svemu kada sumiramo dojmove Cube Reaction Hybrid HPA Pro 500 je sjajan elektronski brdski bicikl opremljen kvalitetnim komponentama posloženim u vrlo funkcionalnu cijelinu. Cijena jeste dosta visoka, međutim uzevši u obzir mogućnosti koje pruža sasvim opravdana. Bicikl jednostavno izaziva ovisnost, a ukoliko imate problema s kondicijom, ne brinite. Uz ovaj bicikl vozit ćete rame uz rame s najboljima.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More