BMX groznica u Ljubljani: Elitna pobjeda ide u Dansku

Fotografije: Klemen Humar
Fotografije: Klemen Humar

Dvodnevni događaj u BMX Parku Ljubljana završio je spektakularnim finalom elite vozača, s jakim vozačima iz Njemačke, Italije i Danske koji su se borili za vrhunsku čast. Slovenci su dominirali mlađim kategorijama i pokazali veliki potencijal za budućnost. Bilo je ukupno 112 biciklista iz Austrije, Australije, Danske, Italije, Njemačke, Mađarske i Slovenije na "BMX utrci Ljubljana Powered by Toyo Tyres".

Natjecateljski vikend započeo je u subotu s AlpeAdria BMX kupom, a to je već bio spektakl za sebe. Utrke u kategorijama junior i cruiser bile su sjajne, ali na kraju dana došao je red na utrke 17+. Njemački državni prvak Jonas Ballbach (Performance Team Stuttgart) bio je prvi favorit za utrku, i osvojio je utrku ispred svog dobrog prijatelja sa staze u Ljubljani, Italijana Mattie Furlan (Carisma Team). Najbolji Slovenci su bili Tilen Frank (BSX Racing Team) i Jure Gorše (Rajd Ljubljana) na 5. i 6. mjestu.
 


Glavni događaj "BMX Race Ljubljana Powered by Toyo Tires" došao je na red u nedjelju s utrkom UCI C1 kategorije. Natjecanje na ovoj utrci bilo je još jače kako su UCI bodovi bili u igri, a naravno i znatno veći nagradni fond. Glavna bitka dana bila je borbena utrka elitnnih vozača koja je bila neizvjesna sve do konačnice. Natjecatelji talijanske, njemačke i danske reprezentacije težili su pobjedi i bili su međusobno blizu sve do posljednjeg trika i spektakularnog pada Nijemaca Ballbacha i Kay Stindla (Performance Team Stuttgart). Jimmi Therkelsen (Copenhagen BMX Club) bio je ipak najbrži tijekom dana i odnio je pobijedu s Talijanima Micheleom Tomiziolijem (Prototype Performance Team) i Furlanom na 2. i 3. mjestu. Utrka za juniore također je bila uzbudljiva, a Talijan Federico De Vecchi (Prototype Performance Team) osvojio je vrh postolja.
 

 


Jimmi Therkelsen, pobjednik utrke izjavio je: “Vruće vrijeme u Ljubljani, ali stvarno sam uživao u utrci ovdje. Atmosfera je bila lijepa i staza je bila odlična. Dobar dan za mene sigurno. Očito ovdje nema toliko elitnih vozača, ali klub je vrhunski posao napravio i donio veliki događaj. Volio bih ići na Olimpijadu, ali duga je to vožnja do kolovoza i do Svjetskog sljedeće godine. Ovo je bilo dobro za mene, dobio sam nove bodove. Ali to je samo jedan korak na putu i put je još dug".
 


Lokalni navijači vidjeli su slovensku pobjedu u kategoriji Challenger 17+ – zahvaljujući Tilenu Franku (BSX Racing Team); koji je nakon utrke rekao: “Velika trka, sve se događalo tako brzo. Morao sam se opustiti i duboko udahnuti. Utrka je bila savršena. U Ljubljanu sam došao pobijediti i uzeti nove AlpeAdria BMX Cup bodove. Učinio sam to i naravno da sam sretan".
 

 


Slovenci su također bili izvrsni u juniorskim kategorijama gdje su osvojili većinu utrka – unatoč jakoj međunarodnoj konkurenciji. To je rezultat stručnog rada koji se odvija u trima glavnim centrima – Ajdoviščini, Mariboru i Ljubljani – ali mladi jahači dolaze i iz drugih dijelova Slovenije. Sve više njih ulazi u međunarodne utrke i postaju sve bolji i bolji. Ovo je solidna osnova za svijetlu budućnost slovenskih BMX utrka, a u međuvremenu možemo reći da je utrka u Ljubljani – u organizaciji Biciklističkog kluba Rajd – našla svoje mjesto na međunarodnoj BMX sceni. Vidimo se 2020!

 

Službena web stranica utrke: www.bmxraceljubljana.si

Rezultate možete pogledati OVDJE (link)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More