Jeste li odbrali prave blatobrane za kišnu zezonu

Jesen, ali nerijetko i druga godišnja doba obično donose teške kiše, ali to neke od nas ne sprječava da bismo uživali u blagodatima pedaliranja. Pomno odabran set blatobrana može donijeti magiju, jer omogućuje nam da vozimo na duge relacije i dugo vremena bez toga da se smočimo i napravimo nered na svojoj odjeći.

U nastavku ćemo predstaviti neke vrste blatobrana, objasniti za što su dizajnirani i pokazati prednosti i nedostatke.

Dugi blatobrani s montažom na okvir i vilicu bicikla 


Ovo je definitivno najbolji tip blatobrana kada je u pitanju odbijanje vode. Omogućuju nam da vozimo u mokrim uvjetima bez toga da se natopimo vodom sa ceste. Dugi su, pokrivaju veliki dio kotača i pomno prate oblik kotača tako da čestice vode pogađaju blatobran čim iskoče sa gume. Gradski, trekking i cestovni bicikli su glavne kategorije bicikala koje najveći dijelom koriste ove vrste blatobrana. Njihov nedostatak je naizgled teška montaža, radnja koja uključuje puno vijaka i osobama koje nisu baš iskusne sa alatom može donijeti probleme. Osim toga, oni zahtjevaju posebne nosače na okviru bicikla, tako da u njihovoj odsutnosti, ovi blatobrani su potpuno beskorisni za vas. No sa razvojem biciklističke industrije, razvija se i industrija blatobrana, tako da neki proizvođači teže ka razvoju ovih blatobrana sa brzom ugradnjom. U svakom slučaju, ovi blatobrani se ne mogu montirati na bicikle s duplom suspenzijom (fullsuspension) i u slučaju pogrešne prilagodbe, mogu dolaziti u dodir sa gumama. Također, ne zaboravite bilo koji utjecaj sile kotača na blatobrane može završiti kobno za Vašu kišnu zaštitu i ne zaboravite da dodaju neku težinu vašem biciklu.

Lagani, jednostavni za montažu blatobrani


Ovi blatobrani se više oslanjaju na pružanje osjećaja zaštite nego što su zapravo učinkoviti, no svakako i ovi blatobrani nude pristojne performanse, lako se ugrađuju i lagani su i nisu velik teret za vaš kućni budžet. Lagani i jeftini, povoljni za kratke gradske relacije, ali nemojte očekivati nikakva čuda.

Blatobrani sa brzom ugradnjom


Ovaj tip blatobrana nudi dobre rezultate u pogledu svestranosti, stražnji blatobran kompatibilan je s gotovo bilo kojim tipom bicikla. Istodobno, prednji dio je namijenjen samo za vilice sa suspenzijom. Zaštita je u najmanju ruku marginalna, a trebali biste očekivati samo da vaše lice i odjeća na stražnjici ostane suha i izbjegne dodir s vodom i blatom. Također, blato se može nakupljati na nosačima vilice, što nije dobra vijest. Njihova najveća prednost je da se mogu montirati u jako kratkom vremenu. Međutim, oni imaju određen broj grama, dodaju na težini i ne dolaze jeftini. Prednji blatobran je fiksiran, dok se stražnji dio može podizati ili spustiti ovisno o udaljenosti koju želite imati od kotača što ih čini savršenim za brdske bicikle sa duplom suspenzijom.

Blatobran koji je montiran na okviru


Vrlo genijalan u svom dizajnu, započeo je kao opcija za brdske bicikle i završio kao univerzalno rješenje za bilo koji bicikl. Jednostavno ga možete montirati, čak i ako su vaši kabeli provučeni sa donje strane cijevi okvira. Zaštita od kiše dolazi samo kada prednji kotač držite ravno, u kojem slučaju vaše lice i prsa bi trebali izbjeći dodir vode sa ceste. Vilica, međutim, ne dolazi u dodir sa ovim tipom blatobrana i ne osjeća nikakvu razliku, pa čak ni u slučajevima okretanja upravljača.

Štitnici za blato (Mudguards)

 

Ovi tanki blatobrani poznati pod imenom mudguards stekli su popularnost u očima mnogih i oni su idealna stavka za svakog sportaše i njegov sportski bicikl. Oni dolaze sa jako malom težinom i zapravo ne dodaju ništa na težini, mogu se montirati u tren oka i pružiti pristojnu zaštitu. Stražnji blatobran, obično poznat kao štitnik-stražnjice, čuva naše bib-hlače suhim, a na prednjoj strani ova vrsta blatobrana čuva vilicu i lice od blata sa staze. Bitno je spomenuti, dolaze po niskoj cijeni.

Štitnici za suspenzije


Njihov primarni zadatak je čuvanje suspenzije od blata i ovi takozvani blatobrani, su zapravo komad tkanine i jako dobro obavljaju svoj zadatak, sprečavajući blato da se zadrži na vilici i dospije do lica.
 


U ovisnosti od dizajna okvira, stražnji šok full-suspenzije na brdskom biciklu također može biti zaštićen zahvaljujući ovoj vrsti blatobrana, a oni su, u ovom slučaju, izrađeni od čvršćih materijala.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More