Brevet u organizaciji Centra za bolji kvalitet života

Proteklog vikenda "Centar za Bolji kvalitet života" održao je za BiH jedinstvenu manifestaciju – brevet – odnosno dugometražnu biciklitičku vožnju na kojoj je učešće uzelo 20-tak biciklista.

Na kraju, devetorica hrabrih biciklista su demonstrirali snagu ljudske volje i uprkos veoma hladnom i mokrom vremenu, uspješno odvezli "Brevet" vožnju u dužini od 215km, na relaciji Banja Luka – Srbac – Prnjavor – Teslić – Borja – Banja Luka. Na startnoj listi su bila 22 učesnika, među kojima i jedna žena, ali su izrazito nepovoljni vremenski uslovi doveli do velikog broja odustajanja, u različitim fazama vožnje.
 

 


BikeMagazin je nedavno pisao o dugometražnim biciklističkim vožnjama – Brevetima, na kojim do sad nismo imali priliku da sudjelujemo. Ono što smo saznali o ovim događajima i o čemu smo pisali doista nas je zaintrigriralo, a ova organizacija se učinila kao izvrsnom prilikom da iz prve ruke saznamo i vidimo o čemu se tu zapravo radi. Krenuvši za Banjaluku iza sebe smo ostavili temperaturu od ugodnih 16 stupnjeva, da bismo došli na kišno i hladno vrijeme sa mjestimičnim snježnim padalinama. Moram priznati da smo razmišljali i o odustajanju, no vođeni mišlju "kad smo već došli šteta je ne voziti" nekako smo se ipak našli na cestama Banjaluke. Od samog starta kiša nas je pratila i nije prestajala padati i prva pomisao mi je  bila tko ovo završi treba mu kapu skinuti. I doista ovim dečkima koji su završili brevet, kapa ide do poda.

Toni Zorić: "Nažalost ja nisam završio, došao sam do 100-og kilometra i u jednom trenutku samo doživio pucanje gume. Dvojac koji je bio samnom nastavio je dalje voziti, dok sam ja ostao mjenjati zračnicu. Kiša, hladnoća i pomisao da dalje moram sam voziti ubili su u meni i ono malo volje što sam imao. Odlučio sam sjesti u auto i vratiti se za Banjaluku. No zasigurno, ovo nije posljednji brevet na kojem ću sudjeovati".
 


"Veoma nam je drago što su na ovoj vožnji u većini bili biciklisti iz drugih gradova – Sarajeva, Mostara, Jablanice, Teslića, Tomislavgrada, Breze i Žepča, tako da slobodno možemo reći da je manifestacija u potpunosti opravdala turističko-sportski karakter. Na vožnjama ovog tipa, pobjednici su svi koji uspješno izvezu zadanu rutu, a kada uzmete u obzir da su to uradili najbolji triatlonac BIH, na specijalnom takmičarskom biciklu, a takođe i momak na običnom brdskom biciklu, sa širokim gumama i u običnim patikama, možete vidjeti da je biciklizam itekako test mentalne snage, isto koliko i fizičke pripreme." – rekao je Nikica Atlagić, organizator i učesnik ovog breveta.
 


Ovu biciklističku manifestaciju je organizovalo Udruženje građana "Centar za Bolji kvalitet života" (Banja Luka), u saradnji sa MUP-om RS, Hotelom Hajdučke vode i Turističkom organizacijom Banja Luke, a bila je uvod u vožnju od 1000 km – B-HARD, koja će se održati u junu ove godine, a čiji smo medijski sponzor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More