Campagnolo prvi predstavlja 12-brzina

Campagnolo na tržištu ima ponudu s 5,6,7, 8, 9, 10 i 11 brzina … a već tijekom njihovog prelaska u Vicenza tvornicu u siječnju, pojavile su se i prve glasine. Najprije smo na slikama uočili stražnji mjenjač, koji je ne samo imao drugačiji oblik, već je bilo vidljivo da mu je kavez veći. U tom trenutku to su bile samo sumnje koje su potvrđene u ožujku u Kanadi … Campagnolo je predstavio 12 brzina.

Campagnolo je to učinio ponovno. Bio je prvi brend koji je napravio 10-brzinsku cestovnu grupaciju u 2000 godini, a nakon toga i prvi koji ide ušao u svijet 11-brzinskih grupacija u 2008 godini, a danas je ponovo prvi koji će pokrenuti 12-brzinsku grupaciju.
 


S ovim predstavljanjem, Campagnolo zatvara praznine na kasetama širokog dometa i povećava performanse s punim rasponom potpuno izmijenjenih komponenti za grupe za Super Record i Record.

Mehaničke grupacije Campagnolo Record i Super Record dolaze sa dva lančanika naprijed u obje verzije sa obodnim i disk kočnicama, a očekuje se da će se elektronički EPS pridružiti 12-brzinskom klubu krajem ove godine.
 


Nova kazeta s 12 zupčanika dolazi u dvije veličine: 11-29 ili 11-32. To znači da Campagnolo zapravo nije povećavao raspon svog prijenosnika dodavanjem dodatnog zupčanika, već je smanjio veličinu skoka između zupčanika.

Poluge – Oblik tijela je malo promijenjen s malo više zakrivljenja kako bi se dobio bolji osjećaj na kočenju, kao i izmjenama brzina, te boljim gumenim spojem koji je boljeg gripa i malo mekši, za bolje i udobnije prihvate.
 


Najznačajnija promjena ergonomije poluge dolazi putem novog oblika poluge na kojoj su dodane neke lagane udubine (zelena strelica) čime vam se nudi mogućnost prirodnog položaja gornja dva prsta i vrlo prirodno odmaranje s boljim prihvatom. U središtu poluge (crvena strelica) postoji izrazitija izbočina gdje naliježu druga dva prsta obično se primjenjuje sila kočenja.
 


Ovaj novi oblik omogućuje veću udobnost prilikom vožnje i dodatni utjecaj prilikom primjene kočnica. I osjećaj pri kočenju na poluzi je u svakom slučaju bolji s novim položajem koji omogućuje ne samo bolju modulaciju, već je i smjer poluge ugodniji prema vašim rukama.

Campy ostaje pri svom dizajnus jedna poluga/jedna namjena, a obje poluge za izmjenu brzina su poboljšane. Gumb za izmjenu brzina putem palca sada ima više površine. Mnogo je lakše i bolji je osjećaj pri izmjeni brzina.
 


Nisu imali nikakvih problema sa starom polugom palca, ali ovo je definitivna nadogradnja sa boljom kontaktnom površinom za izmjenu brzina.

Najveća nadogradnja na poluzi je veća "lopatica" za prste.


Poluga kočnice je ovdje "otvorena" kako bi se prikazao oblik

Veća površina je veliki plus, ali značajnije promjene bile su kut lopatice koji je naglašen i podignut prema naprijed.

Prsti više ne idu naprijed i umjesto daju mnogo sigurniju kontaktnu točku. Podesivost sad uključuje doseg, put, točku kočenja (na disku) i utjecaj/silu. Ovo je vjerovatno najdragocjenija poluga koju je Campy ikada proizveo i treble bi funkcionirati ne samo za rezličite veličine ruku, već i stvarnu funkciju unutar tih veličina …

Neto rezultat nadogradnje poluge su bolje preformanse u obliku veće udobnosti u svim položajima ručice i bolje/lakše izmjene brzina na ručici i prilagodljivog kočenja.

Nova prednji mjenjač i redizajnirani lančanici


Prednji mjenjač također je redizajniran tako da uključuje i dodatnu "šipku". Dakle, gdje je prije postojala samo jedna poluga koja je povlačila kavez u položaj, sada postoji složenija postavka s zglobovima koja omogućava da se kavez učinkovitije kreće u modificiranoj putanji.

To je sve s namjerom da se lanac pomiče glatko bez obzira o rasponu lančanika na kojem vozite. Izmjena brzina na prednjem dijelu također je poboljšana sa nadogradnjom lančanika na prednjom pogonu odnosno rampi koje kupe lanac.
 


Također imajte na umu da svaki lančanik dobiva vlastite vijke. To omogućava pogonima da nose različit niz veličina lančanika što znači da možete voziti s 50-34, 52-36 i 53-39 s istim Record i Super Record pogonima. Također, vijci olaze prilično blizu zubi lančanika, što daje čini krući lančanik. Sami pogon je radizajniran sa glatkim aerodinamičkim profilom.
 


i Super Record
 


Poluge će dolaziti u 4 duljine (165-170-172.5-175) kako za Record, tako i za Super Record.

Zadnji mjenjač 
 


Zadnji mjenjač je također doživio redizajn. Izrađen je od "ultralaganog tehnopolimera" kombiniranog sa UD karbonskim vlaknim, a mjenjač sada uključuje značajke koje tvrtka sada naziva ‘3D Embrace’ tehnologijom (ranije smo imali 2D Embrace). Ova značajka pomaže prilagodbi položaja gornje klackalice kako bi se mjenjač držao što je više moguže bliže zupčaniku, osiguravajući što brži i širi raspon izmjene brzina.
 


Džokej kotači su napravljeni malo veći nego prije, u usporedbi s prethodnim 11-brzinskim i preoblikovani su zbog manje trenja. Unatoč svim promjenama, novi stražnji mjenjač još uvijek teži samo 181 g, što je samo 3grama teže od prethodne inačice.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More