Da li biciklizam radi dovoljno da spriječi bolesti srca?

Smrt 23-godišnjeg Belgijca Michaela Goolaertsa zbog srčanog udara tijekom klasika Paris – Roubaix u središte pozornosti dovela je praćenja rada srca profesionalnih sportaša.

Incident se dogodio na jednom od sektora kocke 'Pakla sjevera' kada je vozač Verdana's Willems-Crelan momčadi doživio pad. Nakon pružene prve pomoći Belgijac je helikopterom prebačen u bolnicu u Lilleu, gdje je u večernjim satima preminuo.

Nesretni događaj obilježio je 116. izdanje utrke, a sa sobom je povukao i brojna pitanja među kojima je i ono da li profesionalni timovi i UCI rade dovoljno kako bi se spriječile ovakve tragedije?

AFP Sport razgovarao je sa stručnjacima u polju medicine o tome da li sport, prvenstveno biciklizam, radi dovoljno po pitanju zaštite sportaša.

„Prema trenutnim UCI pravilima, timovi su obvezni svoje vozače podrediti fizikalnim i kardiološkim pregledima“, rekao je francuski doktor Francais Armand Merget, član UCI-jeve medicinske komisije.

Jacky Maillot, liječnik momčadi Groupama FDJ istakao je da: „U koordinaciji s UCI pravilima svake godine moramo vozače izložiti najdetaljnijim srčanim pregledima i testovima kako bi dobili certifikat da nemaju srčane smetnje koje bi im onemogućile utrkivanje. Također, World Tour vozači podvrgnuti su ehografiji srca svako dvije godine.“

Unatoč brojnim pregledima i testovima, neke srčane mane jednostavno se ne mogu otkriti navode stručnjaci.

Ti testovi nikad neće moći biti 100% pouzdani“, kaže Kris Van der Mieren, član medicinskog komiteta Belgijskog biciklističkog saveza.

„Čak ni najbolji svjetski kardiolozi uz pomoć svih pregleda – srčanog ultrazvuka i elektrokardiograma – nisu u mogućnosti detektirati pojedine anomalije. Jedina stvar koju možemo učiniti je da svaki vozač dobije što detaljnije preglede.“

Prije samo dvije godine 22-godišnji Daan Myngheer pretrpio je srčani udar tijekom nastupa na utrci Criterium International.

U 2009. Frederiek Nolf imao je svega 21 godinu kad je pronađen mrtav u hotelskoj sobi tijekom utrke Tour of Qatar, a kao uzrok smrti također je naveden srčani udar. Ta tragedija podsjeća na smrt francuskog bicikliste Fabricea Salansona, koji je pronađen mrtav nakon sumnje na srčani udar na Tour of Germany 2003.

Što se događa kada se otkrije srčani problem?

Kada nalazi ukažu na srčanu anomaliju UCI pravila nalažu da glavnu odluku za daljni postupak donosi doktor momčadi.

Takav slučaj desio se 2016. godine kada je Belgijac Johan Vansummeren, tada u 35. godini života, povučen iz ekipe Ag2r La Mondiale nakon što su rezultati testova ukazali na probleme sa srcem. Nekadašnji pobjednik Paris – Roubaixa umirovio se svega nekoliko tjedana nakon odluke liječničkog tima Ag2r La Mondialea da mu zabrane natjecanje.

Prema dr. Megretu postoji jedno poboljšanje koje bi se moglo napraviti u slučaju srčanih problema profesionalnih sportaša, a to je da glavnu odluku ne donosi timski liječnik nego vanjski neovisni stručnjak.

„Kada se otkrije anomalija srca timski liječnik donosi odluku što će se dalje odvijati. Međutim, vjerujem kako bi treća neovisna strana i medicinski stručnjak trebao donijeti odluku jer može objektivnije sagledati situaciju.“

„Naš cilj je detektirati sve potencijalne rizike, a u tu svrhu provodimo sve potrebne preglede. Jednom kad se anomalija otkrije moramo utvrditi koje preventivne i protekcijske mjere će biti poduzete, sve u interesu očuvanja najvećeg blaga – ljudskog života.“

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More