Cannondale predstavio novi Scalpel 2021.

Cannondale na svom novom XC modelu Scalpel izoštrava svoju sposobnost za igre po singletrack stazama s progresivnijom geometrijom.

Cannondale je konačno predstavio svoj novi XC brdski bicikl  – Scalpel, model za 2021 godinu. Napomenimo, bicikl je trebao imati svoj prvi debi u Africi na etapnoj MTB utrci Cape Epic 2020, ali je zbog korona pandemije utrka otkazana, a samim time propali i planovo Cannondale za predstavljanje svoje nove jutilice. Najnovija iteraracija dobro cijenjenih XC natjecateljskih okvira dostupna je u dvije konfiguracije u ovisnosti od terena i uvijeta voćnje: 100mm i 120mm SE.
 


Dizajnerski timovi i inženjeri u Cannondale-u dugo su evaulirali trendove u industriji na XC tržištu brdskih bicikli. Posljedica toga jeste da, novi Scalpel otvoreniju geometriju od jednog i pol stupnja, s kutom glave od 68 stupnjeva, kada se povozi na poznatoj 100-milimetarskoj vilici Lefty Ocho.
 


Doseg je također porastao, i sada kod Scalpela u veličini L iznosi 455mm, odnosno 10mm je dulji nego ranije. Novi Scalpel okvir teži 1.900g.

Cannondale je za svoj Scalpel zadržao konstrukciju okvira od potpunog karbona, uključujući i njegov fleksibilni stražnji trokut koji ne uključuje pivote: ovo štedi na težini i smanjuje troškove održavanja.
 

 


Ono što smo primjetili na novom Scalpel modelu jeste da njegove specifikacije uključuju Cannondale STASH-Kit sustav, koji kombinira 8-u-1 mini alat, Dynaplug i CO2 spremnik, postavljen na donju cijev okvira. Također, Cannondale se pobrinuo da novi Scalpel ima dovljno prostora u prednjem trokutu za dvije boce s vodom.
 


Cijene za novi Scalpel počinju od 3.800€ za Carbon 3 verziju, a vrhunska verzija s Hi-MOD1, dolazi po cijeni od 7.300€. Hi-MOD1 ima Shimano XTR grupu s 12 brzina, uz odgovarajuće M9100 kočnice i kotrlja se na Cannondale-ovim HollowGram 25 karbonskim kotačima. Također, ovaj bicikl uključuje i ENVE karbonsku cijev sjedala.
 

 


Trail bicikl za sve XC vozače

Cannondale XC vozači koji traže više hoda suspenzije i bolje mogućnosti na spustevima, sada imaju dostupan SE model sa 120mm hoda suspenzije. Cannondale-ova poznata SE vilica dugog hoda (Rockshox SID, umjesto Lefty Ocho) usmjerava kut glave do 67 stupnjeva i smanjuje doseg za 5mm u odnosu na Scalpel sa vilicom od 100mm.
 


Bicikl se kotrlja na gumama veće širine, od 2.3in i dolazi za 20mm šireg upravljača, što daje dojam da je SE opremljen za tehnički zahtjevne vožnje po singletrack stazama. Cannondale-ova DownLow pomična cijev sjedišta, također je uključena i ovisi o veličini okvira. Scalpel SE u maloj veličini (S-small), ima 100mm hoda cijevi sjedala, srednji (M) i veliki (L) okviri imaju 125mm hoda, dok ekstra veliki (XL) okviri dobivaju cijevi sjedala sa hodom od 150mm.
 

 


Ovi Scalpel modeli koji su sposobni za tehničke staze i predstavljeni su kao vrhunski trail bicikli dolaze po cijenama od 3.500€ za SE 2 model i 4.500€ za SE 1 model. Najznačajnija razlika između ova dva Cannondale-ova Scalpel SE modela se nalazi u izboru pogonske grupe: Shimano 12- brzina XT grupa obavlja svoje dužnosti na SE 1 modelu, dok je cjenovno dostupniji  SE 2 model opremljen SRAM-ovom 12-brzinskom SX grupom.
 

 


Cannondaleov SE 1 model kotrlja se na istim HollowGram karbonskim kotačima s unutarnjim promjerom od 25mm koji se nalaze na Scalpel Hi-MOD1, dok je SE 2 opremljen sa Stan's Crest S1 aluminijskim setom kotača.
 

 


Novi Scalpel bit će dostupan u izboru osam modela, uključujući Scalpel SE i ženama specifični Scalpel Carbon 2 i Carbon SE model. Raspored veličina za navedene modele kreće se od S, M, L, XL. Ženski modeli dostupni su samo u S, M i L veličinama.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More