Contador otvoreno progovorio o promjenama u biciklizmu

Nedavno umirovljeni Alberto Contador (Trek-Segafredo) kaže da je tehnološki napredak biciklizma jedna od najvećih promjena koje je vidio od vremena kada je postao profesionalac prije 15 godina.

Španjolac iz madridskog predgrađa u mirovini je ovog ljeta nakon što je završio Vuelta a España s pobjedom na posljednjoj brdskoj etapi na Angliru.

"Možete li zamisliti trideset postotni uspon u Miguel Indurainovo vrijeme? Morate vidjeti samo promjene u prijenosima koje sada koristimo. Za Angliru možete koristiti 34 × 32",rekao je Contador za novine AS.

"Sjećam se slika biciklista koji su uništeni ili koji se nisu mogli ni popeti. I na ravnici, isto, imate 53 zupčanika i vidite da ne možete pratiti. Povećavamo onda na 54 ili 55 prstena."

Contador je osvojio Grand Tour utrke i povukao se sa sedam naslova. Dva su naslova, jedan s Giro d'Italie i jedan s Tour de France, oduzeti zbog doping afere.

S obzirom na poteškoće u vožnji bicikla, proizvođači moraju gledati na sve uštede ili aerodinamičke prednosti. Bicikli teže čak manje od minimalne težine od 6,8 kilograma.

"Tako lagani da se mora dodati težine kako bi dosegla granicu od 6,8 kilograma. A u aerodinamici to je isto ", rekao je Contador. "Mnogo se govorilo o motociklističkim utrkama i primijetio sam da ne prikazuju neke detalje, poput izloženih kablova. U biciklizmu, oni su uvučeni. U ovom aspektu, mi smo napredniji. "

Contador je pobijedio na vrhu uspona Angliru i umirovio se sljedeći dan kada je Vuelta a España stigla u Madrid. Chris Froome (Sky) osvojio je ukupno poredak utrke. Cesta na poznatom uspona dosegla je gradijente od 23,5 posto, a Contador je dao zanimljiv odgovor na pitanje koji je najteži uspon ikad vozio.

"Možda je to Monte Zoncolan [u Italiji]. Ali to je evolucija o kojoj govorimo, ovi divlji gradijenti. Prije, 20 posto se činilo super-ljudskim. "

Contador se suočio s optužbama o motoriziranom dopingu nakon Giro d'Italia u kojem je zamijenio kotače sa svojim suvozačom Ivanom Bassoom prije uspona na Mortirolo. Nakon toga L'Equipe je izvjestio kako je Basso nastavio na istim kotačima iako je Contador rekao da je probušena guma. No, Contador pobija tvrdnje da je došlo do varanja u profesionalnim utrkama.

"Ne mogu vjerovati da su takve prevare postojale u profesionalnim utrkama", rekao je."Ne kažem da u amaterskim rangovima, na primjer, takva vrsta varanja ne postoji. Ali na Tour de France? Nešto takvo mi nije ni palo na pamet.“

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More