Da li je vrijeme za zimski san?

Vani su trenutno niske temperature, jako je hlano, vlažno i snijeg je zabijelio. Već imamo ledenih dionica na cesti i soli i šljunka koji se primjenjuju kako bi se spriječilo klizanje i ubrzalo otapanje leda, no sve to je ubojica bicikla.

Da budem iskren, to su dovoljni razlozi da se odreknem bicikla na mjesec dana, ili možda čak tri, ovisno od vremena.

Ali postoji negativna strana. Kada prestanete trenirati i uzimati svoje tjedne vožnje, počinjete se osjećati manje sretnim. I nakon nekoliko tjedana, manje sreće, više mrzovolje, a zatim slijedi nemotiviranost, koja u konačnici može dovesti do zimske depresije. Ne mora značiti da će vaš život krenuti tom putanjom, no nije neuobičajeno.
 


Zašto se to dogodi? Pa, svi mi vozimo iz više razloga. Najčešći je vjerojatno onaj zbog kojeg na vožnju odlazimo da bismo očistili glavu, tako da se možete riješiti stresa i vratiti se kući opušteniji, no velika većina vas se priprema i za novu natjecateljsku sezonu. Dakle, pretpostavljam da se na naslov ovog članka brzo odgovara, Nemojte utonuti u zimski san! I zato što znamo da je teško reći "Ne" izležavanju pod toplim pokrivačem, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izađete vani i ostanete sretna i zdrava osoba koja volite biti.

1. Počastite se dobrim zimskim kompletom

Svi mi pomalo mrzimo zimu. Prije svega, vožnju u mokrim i zimskim uvjetima. Pa, moje iskustvo vožnje zimi potpuno se promijenilo od trenutka kad sam kupio pravu opremu. Otkrio sam da, sve dok si na toplom i suhom, sve možeš podnijeti. I zaista možete ostati topli i suhi na biciklu, čak i kada se temperatura spusti jako nisko.
 


2. Prihvatite izazove

Ovo je posebno dobar savjet za bicikliste koji idu na natjecanja. Većina nas je na Stravi, a Strava ima jako puno izazova (Strava Chalenge). Vaš izazov  može biti jednostavan kao bicikliranje najmanje 50km tjedno ili jednom svaki vikend. Također se možete odazvati na vožnju barem 4 puta mjesečno ili se organizirati da ćete voziti negdje gdje nikad niste bili, svaki vikend. Kako biste se zabavili, svakog tjedna izradite novi izazov.

3. Biciklirajte zajedno

To je jednostavno. Učlanite se u lokalni biciklitički klub i zasigurno ćete za sebe naći partnera za vožnje i druženja. Kad se dogovorite o vožnji, obećali ste da ćete biti spremni u određeno vrijeme, poštujte zakazano vrijeme i ne kasnite. Zasigurno ćete uživati u grupnim vožnjama.
 


4. Skratite svoje vožnje

Odlazak na kratke vožnje je puno bolje nego ne odlazak. Osim toga, zaista ne morate biciklirati satima da bi se osjećali zadovoljno. Sat bicikliranja na vašem biciklu će napraviti odličan posao po pitanju vašeg rasterećenja i boljeg osjećaja. Dakle, kada je dnevno svjetlo kratko i temperature su niske, kratke vožnje su dobro rješenje.

5. Podsjetite se na to kako ćete se dobro osjećati nakon vožnje

Ovo za mene uvijek funkcionira. Razmislite o tome kako ćete biti zadovoljni samim sobom nakon što predvladate tmurne misli i natjerate se na izlazak. Razmislite o odličnom osjećaju nakon načinjene vožnje/trneinga, podizanja vožnje na Stravu i kudosa od prijatelja, kao i ona vruća čokolada koju ste zaslužili. Ti si pobjednik, voziš na svim vremenskim uvjetima!

6. Nova oprema za bicikl

Ako će ovo gore navedeno funkcionirati, onda biste trebali kupiti nove stvari za svoj bicikl. To bi moglo biti novo sjedalo, nova biciklistička obuća, kapa, bib hlače, pa čak i nova traka za upravljač. Dokle god se možete diviti novoj opremi tijekom vožnje, to će staviti tu dodatnu iskru u oči, odskok u vašem koraku i motivirati će vas da idete na bicikliranje kako biste isprobali svoju novu opremu.
 


7. Napravite nove rute

Ovaj savjet je sličan onome gore, samo ne košta ništa. Moguće je kombinirati sa savjetom broj 4: Skratite vožnju.

8. Postavite si cilj treninga/vožnje

Ovaj posljednji savjet nije nešto što ćete odmah primjetiti. Ideja je da sebi date razlog za vožnju biciklom kroz zimu, jer morate biti na proljeće u kodiciji. Razlog tome mogu biti natjecanja, neka velika vožnja ili druge biciklističke avanture za koju ste se prijavili. Zato je prvi korak pronalaženje vašeg cilja od zimskiih vožnji.

S ovim velikim ciljevima za nadolazeću biciklističku sezonu ne možete sebi dopustiti ne odlazak na vožnju. Možda je to najbolji savjet svih, napravite plan treninga i držite se napisanog. Shvatite to kao posao i obavezu. I nemojte se zavaravati, znate da volite biciklirati.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More