Disk kočnice na cestovnom biciklu

Disk kočnice trenutno su jedna od najžustrijih tema i ukoliko ste u potrazi za novim biciklom, vrlo vjerovatno je da će pred kupnju istog, izbor kočnica biti odluka koju ćete morati napraviti.

Prednosti i slabosti disk kočnica smo imali kao temu u jednom članku prošle godine, a to je i vruća tema cijele biciklističke populacije koju pratimo na društvenim mrežama. Ove godine imali smo par ekskluzivnih bicikla koje su prezentirali gotovo svi vodeći brendovi i većina njih je imala disk kočnice, od novog Cannondale, BMC, S-Works Venge, Trek i mnogi drugi. Da li je to znak da tradicionalne obodne kočnice izumiru?
 


Prošle godine na Specialized-ovom događaju "Demo Days" kolega Ivan i ja bili smo u mogućnosti da vozimo i jednu i drugu opciju kočnica. I dok je on bio na Tarmac SL5 sa obodnim kočnicama, ja sam vozio S-Works Venge koji je bio opremljena sa disk kočnicama.

Bilo je to iskustvo koje mi je otvorilo oči, iako nikad nisam bio protivnik disk kočnica (volim ih), ovo iskustvo je još više nego ikad potvrdilo moje osjećaje o njima. Da, imaju svoje nedostatke, ali upotrijebivši ih na vožnji preko planinskog prevoja, bilo je dovoljno da me se uvjeri u njihovu nadmoć nad obodnim kočnicama. Evo zašto …
 


Prvo iskustvo bilo je na usponu – morate se naraditi na usponu da bi uživali na spustu. Vjerujem da je uspon jednako težak na obje vrste bicikla, kad se vozite na biciklu koji teži oko 7 kg za veličinu 56 cm, bilo je jasno da bicikl nije bio težak. Doduše, mogla bi se napraviti mala ušteda na verziji sa obodnim kočnicama, ali kad težina ide ispod 7 kg, mislim da je razlika na težini u vožnji teško primjetna. Na usponu sam relativno letio uz planinu, a bicikl je vukao i tražio još više.

No, pravi test, ipak je bio na spustu. Postavi se u aero položaj i već jurite brzo, uz dobru mješavinu laganih zavoja, a kad je ta vožnja u grupi disk kočnice još više dolaze do izražaja.

Moć hidrauličkih diskova omogućava jednostavno aktiviranje poluga kočnice pomuću jednog prsta. Kada usporedite to s obodnim kočnicama na karbonskim kotačima možda morate upotrijebiti dva, tri ili čak četeri prsta i povlačiti sve jače i jače kočnice koje se trljaju od rubove karbonskih obruča, dok se ta krivina sve više približava. Sposobnost kočenja na disk kočnicama dolazi s takvom lakoćom, da je zapravo smatrate božjim darom kad jurite niz planinu, naručito ako je nepoznata i nikada prije je niste vozili, a brzina na Vašem garminu doseže brojku od 80 km/h.
 


Na kraju dugih i napornih vožnji, ova opcija lakšeg kočenja dolazi i kao pravi blagodat. Kada ste umorni, veća je vjerovatnoća za greške, pogotovo ako niste sigurni u sebe pri velikim brzinama. Prekomjerno stezanje kočionih poluga može dovesti do naprezanja ruku što može prouzrokovati otrnuća, a dodajte i neke loše vremenske uvjete ili prljavštinu sa ceste, su stvari koje mogu pogoršati vašu vožnju i uzrokovati problem. Neprestano kočenje koje može potrajati i do nekih 20 ili 30 minuta na nekom planinskom spustu nije uvijek zabavno za ljude, naručito one koji ne vole spusteve.

Budući da hidraulički diskovi imaju više snage, a ta snaga je lako dostupna na kočnicama, jednostavno se ne umorite se na dugom planinskom spustu. Provodite manje vremena u kočenju i više vremena uživajući u vožnji. Ne morate planirati tako daleko unaprijed vaš ulazak u krivinu, a svi smo imali one trenutke kada pogrešno procjenimo krivinu i prebrzo uđemo u nju. Disk kočnice su pravi spas u tim situacijama.
 


Kontrola je bila ključna impresija kod ovih kočnica. Kad imate disk kočnice nije sve o povećanju brzine na spustevima, iako je to jasan argument koji ide u prilog ovih vrhunskih kočnica, već je više riječ o kontroli na vlastitoj udobnoj brzini spuštanja. Budući da sam imao više samopouzdanja sa disk kočnicama, uspio sam omogućiti da bicikl brže vozi između zavoja jednostavno zato što sam znao da ću sa sigurnošću moći smanjiti brzinu prije sljedeće krivine. To me dovelo do razmišljanja o situacijama na utrkama. Da li je moguće da bicikl sa disk kočnicama može brže preći neku etapu koja ima velike spusteve, upravo zbog tog većeg samopouzdanja, ako uzmemo u obzir da razlika na usponima između ovaj dva bicikla je zanemariva ili je nema. Ne znam da li je vršeno ikakvo istraživanje na tu temu?

S obodnim kočnicama na kotačima, moguće je da se nađete u situaciji da se bojite da stvarno pustite bicikl da ide u punoj brzini, pogotovo ako vozite na karbonskim kotačima, a vaše vještine i samopouzdanje nisu na pro razini. Svatko ima svoju zonu udobnosti na spusetvima, a disk kočnice jednostavno povećavaju tu zonu udobnosti i dopuštaju vam, a ja stvarno vjerujem u to,  da uživate u nizbrdicama puno više.
 


Sve ovo navedeno zvuči kao da su disk kočnice dobre, ali znam da svatko neće vjerovati ili osjetiti ovo što sam napisao na isti način. Netko će pomisliti da je još jedan marketinški trik, no zapravo ovo pišem nakon opsežnog vremena na provedenog na biciklu sa disk kočnicama, a kad još uzmete u obzir da je to nevjerojatni S-Works Venge. 🙂

Ne postoji veći test od stvarnog testiranja ove opreme, zato ukoliko ste u mogućnosti, posjetite štand Specializeda na njihovim "Demo Days" događajima i testirajte ove bicikle, jer budućnost je već tu, a onda donosi cestovne bicikle sa disk kočnicama.
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More