Doping: UCI zvanično suspendirao Kristijana Đuraseka na četiri godine

UCI je i zvanično odlučio suspendirati Kristijana Đuraseka na četiri godine zbog njegove involviranosti u operaciju Aderlass.

Nakon istrage austrijskih vlasti, u ovom slučaju dopinga krvi, imenovali su 21 sportaša iz pet različitih sportova i osam nacionalnih zemalja, a među kojima su i biciklisti poput: Georg Preidler, Stefan Denifl, Kristijan Koren, Borut Božić i Alessandro Petacchi.
 


Denifl i Preidler suspendovani su na četiri godine nakon priznanja, nakon čega je i Petacchi, koji je već u mirovini, također dobio suspenziju od dvije godine i time je izgubio naslove osvojene u 2012. i 2013. (3 pobjede na utrci "Tour of Bavaria" u 2012.).
Slovenci Koren i Božić suspendirani su na dvije godine.

 


UCI je objavio da je hrvatskom vozaču Kristijanu Đuraseku izdao zabranu na četiri godine zbog "kršenja antidoping pravila počinjenih od 2016. do 2019. (uporaba zabranjenih metoda/supstancija) na temelju informacija dobivenih od Austrijskih antidoping agencija".

Đurasek je 2013. godine potpisao profesionalni ugovor sa Lampre-Merida nakon sedam godina rada u Hrvatskim kontinentalnim sastavima. Vozio je za tu ekipu sve do prelaska u UAE Team Emirates.

Vijest o ovoj operaciji i sportašima uključenim u istragu UCI je objavio u Svibnju, a u to vrijeme Đurasek je vozio za UAE Team Emirates na utrci "Tour of California". Odmah je napustio trku i vratio se kući i otada se nije utrkivao.
 


UCI je također izdao dvogodišnje zabrane Slovencima Kristijanu Korenu i Borutu Božiću, kao i diskvalifikacije rezultata iz 2011. i 2012. za Korena, te za Božića u 2012. godini.

Operacija Aderlass započela je na Svjetskom prvenstvu u nordijskom skijanju koje se održavalo u Seefeldu u Austriji, kada su vlasti izvršile pretres u hotelu i navodno uhvatile jednog sportaša dok mu je vršena transfuzija krvi u hotelu. Istraga se proširila i do Erfurta u Njemačkoj, gdje je tamošnja policija otkrila oko 40 vrećica krvi u garaži koju su povezali s bivšim doktorom tima Milram, Markom Schmidtom. Schmidt i još četvorica ostalih također su uhićeni zbog ove afere. Njemačke vlasti kasnije su potvrdile da je 21 sportaš iz pet različitih sportova i osam različitih zemalja bio pod istragom zbog dopinga sa transfuzijom krvi.

Inače biološke putovnice su oglašene kao učinkovit način za odvraćanje od dopinga u krvi, ali nedavna studija u 2018. godini pokazala je da čak i mikrodoziranje transfuzije krvi – čak od 135ml – može povećati učinkovitost do pet posto, te da je ovo mikrodoziranje teško otkriti sa biološkim putovnicama.

Također, navode da Denifl, koji je potpisao za CCC Team, ali je sa istim raskinuo ugovor prije početka 2019. sezone, u putovnici nije imao upozoravajuće znakove.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More