Ewan odsprintao Groenewegena na 11.etapi do prve pobjede na TDF

Caleb Ewan, ili mali čovjek kako ga zovu od milja, otišao je na veliko i završio kao prvi na 11.etapi Tour de France. 

Sprinter je pikirao Dylana Groenewegena u sprintu do ciljne linije, pokazao se kao jači i izvojevao pobjedu za nekoliko centimetara u masovnom sprintu. Elia Viviani zauzeo je treće mjesto.
 


Sa nastupom na Touru, Ewan se savršeno posvetio svom naporu kako bi svojoj osamljenoj Vuelta a Espana etapnoj pobjedi i tri pobjede u Giro d'Italia dodao i pobjedu na ovom najpoznatijem Grand Touru.

"Ne mogu vjerovati. Bila sam tako blizu u posljednja četiri sprinta koja sam napravio. Ali moj tim nikada nije izgubio vjeru u mene i ja nikada nisam izgubio vjeru u svoj tim", rekao je Ewan novinarima.

"Znao sam da ako se sve lijepo posloži, mogu biti najbrži na etapi. Sa 10km do cilja (naš vodeći čovjek) Jasper (De Buyst) je imao pad. Bio sam na kraju grupe, ali Roger (Kluge) se vratio po mene i vratio me na kotač Dylana Groenewegena u posljednjem kilometru".

"Srećom, imao sam jake noge da ga prođem. Ovo je ostvarenje sna iz djetinjstva. Još kao dijete sanjao sam o ovome i nema druge utrke koju bih radije želio osvojiti. Tour de France je nešto tako daleko od Australije, nešto što gledamo na televiziji … ovo je fantastično".

Konačni sprint bio je nekako kaotičan i mogli smo vidjeti nezgodu kada je gledatelj svojim telefonom udario u kacigu Niccola Bonifazia na 100 metara do cilja, uništavajući tako šansu ovom italijanu da napravi posao. Julian Alaphilippe zadržao je žuti dres nakon što je ostao siguran u grupi.

 

 

U ukupnom poretku nije bilo većih promjena, a vidjeli smo i Naira Quintanu da je dva puta bio uključen u grupni pad negdje oko 30 kilometara od cilja.

Međutim, zadržao je poziciju tako što se vratio do pelotona, prije konačnog sprinta, a na video snimci mogli smo vidjeti natučen lakat.

Niki Terpstra se nakon pada nije mogao vratiti na svoj bicikl i bio je prisiljen napustiti utrku, dok je Giulio Ciccone bivši vođa u ukupnom poretku, također imao pad, i nije se mogao ponovno dovući do grupe, te je ispao iz prvih 10 u generalnoj klasifikaciji.

Vozač koji je bio u bijegu, Aime De Gendt, zaustavljen je na 4,5 km od strane grupe, nakon što je ranije pokušao napraviti bijeg sa Stephane Rossetto, Anthony Perez i Lilian Calmejane.

De Gendt se spasio od kasnog napada, što je naljutilo Rossetta, koji je rekao da Belgijanac nije odradio posao u pokušaju bijega.

"On nije dao sve od sebe kao što smo to mi učinili i na kraju je otišao solo, tako sam ljut", rekao je Rossetto.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More