Kako riješiti neugodnu situaciju na cesti?

Dijeljenje ceste je oduvijek bio problem, kako za bicikliste tako i za vozače automobila.

Svako malo na društvenim mrežama pročitamo negodovanje jednih ili drugih, a ono što Vam u svakom trenutku mora biti na umu jeste da "Ništa dobro ne proizlazi iz bijesa". Kako onda reagirati?

Donosimo par savjeta.

Ukoliko provedite dovoljno vremena na cesti, samo je pitanje vremena kada ćete imati neku od neugodnih situacija ukoliko je već niste imali. Zahvaljujući današnjim kamerama svjedoci smo mnoštva video snimaka na ovu temu po društvenim mrežama. Ono što nas je potaklo da pišemo na ovu temu jeste jučerašnja neugodna situacija koju smo imali na cesti: Vozač kamiona koji je već postigao je svoju brzinu, naišao je na nas i naravno mrsko mu je kočiti i ponovo ubrzavati. Šta radi? Negoduje glasnom sirenom, mašući rukama te nas gotovo izguriva s ceste prilikom prestizanja.
 


Ukoliko ste sretni i prođete bez ikakvih neugodnosti, ova će interakcija ne treba biti nešto zbog čega trebate trošiti živce. Uvijek je bilo nerazumnih osoba za volanom i tako će ostati. Ništa ne možete promjeniti stoga ostanite prisebni, nasmješite se i prijateljski mahnite. To će dodatno zbuniti vozača automobila i zasigurno mu nabiti osjećaj krivnje u sljedećim kilometrima, te se možda neće tako ponašati prema sljedećem biciklisti na cesti.

No, ta tiranija ponekad zna otići u sasvim drugom pravcu i poslije nekoliko izrečenih loših riječi možete postati žrtvom nasrtaja vozača na vas i doživjeti razna maltletiranja.

Pa što biste trebali učiniti sljedeći put kad vam se dogodi?

Kao biciklisti, mi smo u daleko ranjivijoj poziciji u ovim sukobima, tako da budite sigurni – svako izbjegavanje eskalacije sukoba – treba biti vaš prioritet.

Zapamtite, svaki puta kad imate posla s nekim tko viče na vas i govori uvrijedljive riječi, nemate posla s racionalnom osobom. Vaš odgovor i ponašanje prema takvoj osobi je od ključnog značaja kako će se ta situacija dalje razvijati. Ono što treba biti Vaš prioritet jeste da zapamtite registrske pločice od njegovog automobila.

Morate razumjeti da nećete promjeniti način razmišljanja te osobe ako se uključite u raspravu i nadvikavanje, pokušajte se oduprijeti nagonu i smanjite napetost , te mirno podsjetite vozača da ste i vi ljudsko biće i da imate svako pravo da budete na cesti.
 


Ukoliko i dalje ne možete smiriti bijesnog vozača, uputite mu se riječima: "Smirite se, plašite me". Ako se ne možete oduprijeti gestikuliranju, podignite ruku i umjesto srednjeg prsta podignite palac. Samo zato što je ta osoba bijesna, ne znači da to morate biti i vi. Ne dozvolite da se negativna energija prenese na Vas. Ostanite pozitivni i uživajte u svojoj vožnji.

No, što biste trebali učiniti ako vozač izađe iz svog automobila? Trebate zapamtiti da nije kukavički pobjeći iz sukoba koji niste izvazvali. Ukoliko se osjetite fizički ugroženim, dođite na neko javno mjesto i pozovite policiju. Pazite da imate opis vozila, uključujući i broj registarske tablice, svaka informacija je bitna, stoga sve dobro zapamtite. Jednako, ako vidite da drugi biciklisti doživljavaju iste ili slične situacije, gdje ih uznemiravaju ostanite kao podrška, pa i kako biste svjedočili pred policijom ako je potrebno.

Zapamtite da je vožnja biciklom (vožnja biciklom općenito) zabavna – i najbolji način da tako i ostane jest da slijedite pravila ceste i ne bavite se negativnošću. A ako vam je potrebna neka misao kako bi ste ostali pozitivnim, imajte na umu da ne želite učiniti ništa kako biste javno okaljali Vaš drugi najvažniji posao: Vi ste ambasador biciklizma u svakom trenutku!
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More