Shimano predstavio Ultegra R8000 groupaciju

Shimano je predstavio dugo očekivani redizajn njihove dokazane Ultegra grupacije koja je konkurencija Dura-Ace.

Donosimo sve što trebate znati o novoj Shimano Ultegra 8000 grupaciji – karakteristike, težine, dostupnost i cijene.

Shimano je predstavio novu Ultegra R8000 grupaciju koja je dobila mnoštvo novih značajki, a tehnologija je preuzeta od vodeće Dura-Ace 9100 grupe. Nova Ultegra će dolaziti u ponudi sa mehaničkim i elektronskim izmjenjivanjem brzina, te sa mogućnošću obodnih i disk kočnica.

 

 

Shimano slijedi svoj poznati četverogodišnji ciklus proizvoda, kada su prošle godine ažurirali Dura-Ace grupu, nije bilo iznenađenje da će ovo ljeto Ultegra doživjeti promjene, s obzirom da je posljednji put ažurirana 2013 godine. Tako da uskoro možete očekivati da 105 grupa doživi neke promjene.


Nova Shimano Ultegra grupacija posuđuje dosta tehnologije od najjače Dura-Ace grupacije. Na slici je prikazana Di2 grupacija sa hidrauličnim disk kočnicama

Ključna ažuriranja na novoj grupi obuhvaćaju Ultegra hidraulične disk kočnice, redizajnirani asimetrični lančanik, nisko-profilni Shadow stražnji mjenjač i mogućnost ugradnje 11-34t kazete. Ažurirani su i novi Shimano Ultegra kotači, s opcijskim disk kočnicama koji dolaze sa lakšim nabama kako bi se uštedilo na težini, dok nove Ultegra pedale sada nude manju težinu i manju visinu kopči.

Shimano kaže da njihova Ultegra R8000 najlakša grupacija (Di2 sa obodnim kočnicama) dolazi sa 4.071grama težine, što je 84.5grama uštede u odnosi na postojeću Ultegra 6800 grupu.


                Slika nove mehaničke grupacije sa tradicionalnim obodnim kočnicama

"Cilj je bio donijeti vrhunsku tehnologiju širokom spektru vozača", rekao je Tim Gerrits, voditelj Shimano proizvoda za Europu. "Željeli smo ponuditi vožnju sa vrhunskim preformansama mnogim vrstama cestovnih bicikla, kako bi opslužili sve širi i rastući spektar cestovnog biciklizma".

Prije nego krenemo da pišemo o novoj grupi, osvrnimo se na Shimanove konvencije o imenovanju najnovije Ultegra grupacije. R8000, kako je sada nazvana nova Ultegra, odnosi se posebno na mehaničku grupu sa tradicionalnim obodnim kočnicama. Inače, R8050 je Di2 grupa sa sa obodnim kočnicama, R8020 se odnosi na grupu sa hidrauličnim kočnicama i mehaničkom izmjenom brzina i R8070 pokriva grupu da električnim Di2 mjenjačima i hidrauličnim kočnicama. Jeste shvatili?

Mehanička grupacija sa obodnim kočnicama je dostupna već od šestog mjeseca, dok ćemo na Di2 komponente i disk kočnice morati čekati do 8. mjeseca.

To su neki ključni detalji, a sada ćemo se osvrnuti pojedino na svaku od komponenti Ultegra R8000 grupacije. Pa krenimo od samog srca bilo koje grupe – Pogonski sklop.

Pogon – povećana krutost pogonskog sklopa, kazeta 11-34t


Ultegra R8000 pogon preuzima obilježja od Dura-Ace R9100, sa nogom pogona koja je vidljivo slična

Shimano će nuditi četeri opcije lančanika (53-39t, 52-36t i 50-34t, zajedno sa 46-36t ciklokross opcija) i šest standardnih CS-R8000 kazeta (11-25t, 11-28t, 11-30t, 11-32t, 12-25t, 14-28t). Shimano je po pitanju kazeta otišao korak dalje i uveo novu kazetu 11-34t (CS-HG800) koja svojim tijelom odgovara nabama cestovnih (sa spejserom) i MTB bicikla.

Pogon                                                                        
Težina: 674g                                                                
Cijena: 285,00€                                                              

Kazeta                                                                        
Težina: 232g (11-25t)                                                 
Cijena: 91,00€                                                            

Mjenjači – Shadow stražnji mjenjač, redizajnirani prednji mjenjač

Jedna od ključnih promjena kada je Shimano uveo Dura-Ace R9100 bio je Shadow stražnji mjenjač, tehnologija koja je posuđena od grupacije brdskih bicikla. Stražnji mjenjač je dizajniran tako da potpuno sjedne ispod kazete kako bi se, po tvrdnjama Shimana, spriječila moguća oštećenja pri padovima. Sada nova Ultegra R8000 dobiva izuzetan Shadow dizajn.


Shadow stražnji mjenjač, dostupan u kratkim i srednjim verzijama kaveza, dizajniran je da se smjesti ispod kazete kako bi ga zaštitila od mogućih oštećenja

Dok je Shimano u slučaju Dura-Aco R9100 ostao pri jednoj opciji čiji stražnji mjenjač može funkcionirati samo na 11-30t kazeti, Ultegra R8000 dolazi sa mjenjačem kratkog i srednjeg kaveza, koji pokriva kazete 11-25t do 11-30t i 11-28t do 11-34t. Očekujemo da će većina biciklističkih brendova koristiti u svojim specifikacijama mjenjač sa kratkim kavezom,  obzirom na mogućnost pokrivanja zupčanika do 30 zuba, no Ultegra sada nudi još širi spektar zupčanika, tako da nikada ne možemo biti sigurni.


Ultegra vozači sada mogu imati kazetu 11-34t, sve dok koriste stražnji mjenjač sa srednjim kavezom

Prednji mjenjač je također redizajniran kako bi odgovarao širim gumama, prema Shimanu, može pružiti i širi stupanj prijenosa bez žrtvovanja preformansi mjenjača.

Prednji mjenjač                                                         
Težina: 106g (mehanički), 132g (Di2)                          
Cijena: 57,00-61,00€ (mehanički), 240,00€ (Di2)      

Stražnji mjenjač                                                                           
Težina: 200g (mehanički kratki kavez), 242g (Di2 kratki kavez)
Cijena: 97,00€ (mehanički kratki kavez), 102,50€ (mehanički srednji kavez), 279,00€ (Di2 kratki kavez), 279,00€ (Di2 srednji kavez)

Šifteri i kočnice – Disk kočnice na Ultegra razini, nadograđene obodne kočnice

Kao što smo ranije spomenuli, Shimano će sada nuditi Ultegra specifične komponente kako za hidraulične tako i za obodne kočnice. Uključeni su mehanički i Di2 mjenjački sustavi.

Usredotočimo se najprije na disk kočnice. Shimano je i ranije na Ultegra razini imao mehaničke i elektroničke šiftere sa disk kočnicama, ali one su tehnički bile komponente bez svoje serije. Možda ste na pojedinim postojećim polugama primjetili natpis "Shimano" sa prednje strane umjesto Ultegra – to je razlog zašto.


             Shimano će sada u ponudi imati disk kočnice sa Ultegra-brendiranim polugama

Nove ST-R8070 poluge (hidraulički Di2) i ST-R8020 (hidraulički mehanički) po navodima nude veći doseg i podešavanje slobodnog hoda. Težina se kreće od 360g i 550g, što je 65g i 112g teže od njihovih komponenti sa obodnim kočnicama (Di2 ST-R8050 poluge- 295g, mehanička ST-R8000 poluge 438g).

Ultegra SM-RT800 rotori imaju zatvoreni dizajn peraje koji nudi veću površinu za hlađenje i dolaze sa novim kaliperima/čeljustima BR-R8070 u težini od 280g.


Shimano će nuditi Ultegra R8000 obodne kočnice sa dual-pivot i direct-mount dizajnom, zajedno sa čeljustima koji se montiraju na lančane cijevi

Što se tiče dual-pivot kočionih čeljusti, težina iznosi oko 360g po paru i također dolaze sa nosačem koji se izravno prilagođava kompaktibilnim okvirima kako bi se smanjila težina i poboljšale preformanse, prema tvrdnjama Shimana. Obje, dual-pivot i direct-mount čeljusti su kompaktibilni sa 28mm gumama.

Mjenjači                                                                       
Težina: 438g (mehanička kočnica), 550g (mehanička disk kočnica), 295g (Di2 obodna kočnica), 360g (disk kočnica Di2)
Cijena: 364,50€ (par mehanička obodnih kočnica), 740,00€ (par mehaničkih disk kočnica s BR-R8070 nosačima), 342,00€ (par Di2 obodne kočnice), 740,00€ (Di2 disk kočnice s BR-R8070 čeljustima)

Kočnice                                                                         
Težina: 360g (par obodnih kočnica), 280g (par disk kočnice i 104g za svaki rotor)
Cijena: 80,00€ (obodne kočnice dual-pivot svaka), 79,50€ (obodna kočnica sa izravnim montiranjem), 74,00€(disk kočnica po čeljusti), 73,50€ (po disk rotoru)

Di2 – Sinkronizirano izmjenjivanje brzina i dodatni gumbi za izmjenu brzina

Shimano je već prošle godine uveo sinkronizirano izmjenjivanje brzina na Dura-Ace Di2 koji je u početku razvio tehnologiju za M9000 XTR brdsku grupaciju. Ažuriranjem Ultegra 6870 grupacije tehnologija je prešla na nižu razinu i naravno to je sada standardna značajka na novim elektronskim Ultegra grupacijama.

Vozači koji žele koristiti Sinkronizirano Izmjenjivanje brzina (Synchronized Shifting) imaju dvije postavke za odabir. Puna sinkronizacija koja omogućava automatsku izmjenu prednjeg mjenjača, a radi održavanja glatkog prelaza kroz raspon brzina, ovisno o našim željama kako je utvrđeno u Shimano aplikaciji E-Tube, pomoću koje možete u potpunosti prilagoditi rad mjenjača i postavke izmjene brzina.

Polu-sinkronizirano pomicanje, automatski pomiče stražnji mjenjač za jednu ili dvije brzine (opet prema vašim postavkama), kada mjenjate brzinu na prednjem lančaniku, što pomaže da održite stabilnu kadencu.

Naravno, uvijek možete onemogućiti sinkroniziranu izmjenu brzina, ako želite da ručno pomičete brzine.

Inače, Ultegra ST-R8070 hudrauličke Di2 i ST-R8050 Di2 obodne kočnice, također uključuju nove dugmiće na vrhu kape poluge, tako da imate alternativni položaj sa kojeg možete mjenjati brzinu. Ovi dugmići se također mogu isprogramirati da upravljaju sa nekim dodatnim uređajiima na biciklu, poput kompaktibilnih računara (možda Garmin uređaj) ili rasvjete na biciklu.

Konačno, što se tiče Di2, Shimano kaže da mjenjači imaju definiraniji osjećaj u klikovima prilikom izmjene brzina, kako bi se pružila precizna i brza izmjena kada nosimo rukavice.

Nadograđene pedale i kotači                                      

Uz samu grupaciju, Shimano je nadogradio i pedale, kao i kotače na Ultegra razini.

Shimano je smanjio visinu kopči na karbonskim pedalama za 0,7mm – potez koji kako kažu povećava učinak poluge pogona – dok je također ušteđeno 12g na težini. Sada dolaze sa težinom od 248g. Pedale su također dostupne sa 4mm duljom osovinom.


               Shimano je nadogradio nove pedale i kotače koji su pratili Ultegra grupaciju

Imamo dva nova klinčer kotača sa postavkama spremnim za tubeless: Karbonski WH-RS700 kotači sa obodnim kočnicama i WH-RS770 kotači sa disk kočnicama i kroz-osovinu zateznicama.

Pedale                                                                          
Težina: 248g                                                              
Cijena: 170,00€                                                         

Kotači                                                                           
Težina: 1.568g (obodna kočnica), 1.639g (disk kočnica)
Cijena: 854,00€ (par sa obodnim kočnicama), 911,00€ (par sa disk kočnicama)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More