Froome: VeloViewer i radio su učinili utrke opasnijima

Chris Froome je izjavio da su utrke postale opasnije jer „direktori timova imaju pristup tako detaljnim informacijama o stazama iz aplikacija kao što je VeloViewer, a zatim izdaju upute vozačima u stvarnom vremenu putem radija za utrke..

Četverostruki pobjednik Tour de Francea rekao je da je rezultat svega toga bio "nalet" naprijed u pelotonu i povećanje brzine. Svi su vozači pokušali doći na prednji dio prije nego što su stigli do opasnih točaka staze nakon što su ih o njima obavijestili dečki preko radija.

To je rezultiralo većom hitnošću i brzinom kako su se opasnosti na stazi približavale, a Froome je rekao da su uvjeti prije bili opušteniji i stoga manje opasni.

Naši direktori, imaju stvari poput VeloViewera, aplikacije poput VeloViewera, koja će im u stvarnom vremenu reći natrag u automobilu koji zavoji dolaze, koliko je široka cesta u određenim točkama; oni zapravo mogu samo kliknuti na kartu i vidjeti kako cesta izgleda”, rekao je.

“Upravo smo dobili ovo obilje podataka o uvjetima na cesti, o tome što dolazi. Dakle, svi znaju što mogu očekivati, pa je to donijelo ogromnu borbu za pozicije.

To je mentalno jer je to jedini sport na svijetu u kojem vam netko kaže 'pravo momci, idete kroz stvarno usko, opasno malo selo dolazi gore, cesta je stvarno malena i postoji mali mostić s uglom ravno iza… '. To je jedini sport u kojem ćemo ići brže kada nam kažu da nas čeka opasnost.

“Želiš biti ti koji će prvi stići tamo jer znaš da ako si na začelju, zaglavit ćeš u ovom zaostatku ljudi koji pokušavaju proći kroz ovu usku točku, ovu točku štipanja, u utrci. Utrka se diže za 5 kilometara na sat dok se svi bore da stignu prvi.”

Froome vjeruje da su “kao rezultat” vrlo detaljnih informacija o stazama koje se prosljeđuju vozačima u stvarnom vremenu putem radija za utrke “utrke postale opasnije… s više podataka to je utrku učinilo opasnijom”.

“Prije ne bismo znali da je svaka točka štipanja tu i ne bi bila velika jurnjava za poziciju i pokušaj da se prvi stigne. Došli bismo tamo i jednostavno su svi bili opušteniji i prošli kroz to bez problema. Ali sada se to prilično promijenilo.”

Također vjeruje da je napredak u tehnologiji, posebno mjeračima snage, podigao standard profesionalnog biciklizma. Vjeruje iako su mjerači snage bili dostupni i korišteni u biciklizmu već dugi niz godina, tek su nedavno podaci s mjerača ispravno shvaćeni i korišteni u treningu.

Sada smo upravo dobili toliko podataka, od momaka koji pobjeđuju u najvećim utrkama na svijetu. A ti podaci u osnovi pomažu formirati osnovu programa treninga i svih priprema koje vode do utrka."

"Sveukupno gledano, vidjeli smo veliko podizanje letvice u smislu opće razine performansi u profesionalnom biciklizmu", dodao je, rekavši da su podaci omogućili vrlo "vođeni" intervalni trening, čime su podigli standard u sportu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More