Specialized predstavio ultra-lagani fitness e-bicikl: Turbo Vado SL

Specialized je upravo objavio najnovije izdanje svoje Turbo e-bike linije, te predstavio ultra-lagani fitness i transport bicikl: Turbo Vado SL.

Budući da "SL“ stoji za Super Light, ovo je također jedan od najlakših fitness e-bicikl u Specialized liniji, dolazeći s težinom od svega 14,9 kg.
 


I dok su neki od Specialized-ovih laganih e-bicikli nosili oznake s velikim cijenama, novi Specialized Turbo Vado SL također iznenađuje na novčaniku.

Nastojeći pratiti promjenjivi biciklistički krajolik i ostati na čelu inovacija u području mobilnosti, Specialized prepoznaje oznaku nove ere – pojavu e-bicikla. "Budućnost je električna… i budućnost je tu“, izreka iza koje ovaj brend ponosno stoji uz današnju najavu svog Turbo Vado SL e-bicikla, koji može dostići i do 45km/h i gotovo 130km po napunjenosti baterije (uz pomoće Range Extendera). Kako kaže ova kompanija, ovo je najsvestraniji e-bicikl koji su izgradili do sada.
 


Kako električna mobilnost postaje prodornija, pristupačnija i kompaktnija, ima smisla da je vidimo u biciklima, ali pitanje je koja je pokretačka snaga gurnula inovaciju tamo gdje je ona danas? Jesu li e-bicikli rođeni iz potrebe ili mogućnosti?

Malo i jedno i drugo. Bicikli su oduvijek bili nevjerojatno sredstvo za lokalni prijevoz i rekreaciju. Kako su sve manje dostupne tehnologije s nižim troškovima – poput malih elektromotora, baterija veće gustoće energije i digitalnih alata potrebnih za povezivanje s vozačima – uslijedio je prirodan razvoj da ljudi počnu eksperimentirati kako mogu učiniti bicikl još korisnijim, zabavnijim i učinkovitijim.

Ian Kenny, vođa odjela Specialized Turbo e-bicikli, možda ga je najbolje opisao ovaj bicikl: "Novi Turbo Vado SL u osnovi je usklađivanje između lokalnog prijevoza i fitnessa. Predstavlja pomak, zaokret koji krši pravila onoga što je biciklistička industrija bila spremna poduzeti".

Velike riječi? Zasigurno.

Ali je li to istina? Mislimo da je tako, ako nas pitate. I evo zašto.

 

 

Turbo Vado SL možda izgleda kao fitnes bicikl, ali ima i veliku ulogu u lokalnom prijevozu, od ravnog upravljača do mogućnosti ugradnje prtljažnika, blatobrana i integrirane rasvjete. Izgrađen od aluminijskog okvira, Turbo Vado SL kotrlja se na kotačima i gumama od 700c, a ima zazor za gume do 42mm ili gume od 38mm s blatobranima. Zatezači kotača "kroz-osovinu" koriste se sprijeda i straga, gdje na prednjoj strani imamo 12x110mm, a na stražnjoj 12x148mm osovinu. Bicikl se povozi na praktički debelim gumama po standardima cestovnih bicikli. A čak i prednji ovjes skriven je u glavi okvira, što daje vozaču 20mm hoda i upijanja neravnina po grubim prigradskim cestama.

Turbo Vado SL je e-bicikl koji postiže velike brzine i može potpomoći brzinu od 45km/h, s motorom koji je Specialized dizajnirao da osigura do 240W "kontinuirane" snage.

Bicikl je izrađen oko ultra laganog aluminijskog okvira, zajedno sa nosačem motora koji je od magnezija. Taj SL1.1 motor, koji smo već vidjeli na biciklima poput Turbo Creo SL i Turbo Levo SL, dizajnirao je Specialized i težio je svega 1.1 kg – otprilike polovina težine većine motora.
 


Motor je dizajniran tako da osigura do 200% vozačevog unosa pedaliranja, a poseban naglasak stavljen je na programiranje motora i upravljačke jedinice kako bi se osjećali što prirodnije kada motor dodaje na snazi.

Ideja je održati vozača kao središnju jedinicu bicikla i zadržati asistenciju kao takvu – to je sustav pomoći koji ne umanjuje iskustvo vožnje, a koje ljubitelji biciklizma smatraju tako kritičnim.
 

 


Unutarnja baterija od 320Wh dizajnirana je za pružanje udaljenosti od 128km, barem ako se koristi u Eko modu.

Načini veće snage malo će smanjiti taj domet, premda Specialized nudi i dodatnu bateriju (Range Extender) koja produžuje raspon i koja se uklapa u jedan od dva nosača boca za vodu i može dodati još 64km dometa, čime se ukupni maksimum pređene kilometraže doseže do 193 km.

Iako se bicikl pokazao savršenim za bezbrižno krstarenje, dizajnerski i timovi nisu štedjeli na snazi. Pod punom parom, Turbo Vado SL odgovara 100% unosu snage vozača – što znači da vozač doseže dvostruko veću brzinu. Ova snaga s lakoćom savladava svako lokalno brdo. Specialized također nudi aplikaciju za pametne telefone poznatu kao Mission Control koja omogućuje vozačima da prilagode širok raspon kontrola i specifikacija na svom biciklu.

Različiti načini rada – OFF, (0% snage) ECO (30% snage), SPORT (60% snage), TURBO (100% snage) i SMART CONTROL (algoritamski određeni izlazi ovisno o željenoj duljini vožnje, odredištu i razini baterije koja se tijekom vožnje ažurira svakih 10 sekundi) – nudi varijabilnost, ovisno o vašoj aktivnosti. Prebacivanje između načina rada je jednostavno pomoću kontrola na lijevom palcu (ili na gornjoj cijevi okvira), a pomoć pri uključivanju pedala ima gladak, čaroban osjećaj koji nagrađuje vaš vlastiti fizički ulaz.

Specialized Turbo Vado SL dostupan je već od danas sa početnom cijenom od cca. 3.100 EUR. To je prilično skupo ako ga usporedite s budžetskim e-biciklima, ali cijena je potpuno prihvatljiva imajući u vidu mogućnosti i specifikacije koje ovaj bicikl nudi. Također, uzmimo u  obzir da su Specialized e-bicikli napravljeni tako da traju godinama svakodnevnog korištenja, po našem mišljenju to je prihvatljiva cijena.
 


Za dodatnu privlačnost na oba kraja biciklističkog spektra Turbo Vado SL dolazi u opcijama "Neopremljen" i "Opremljen". Posljednji označava dodavanje stražnjeg prtljažnika, prednjeg i stražnjeg blatobrana i stražnjeg svjetla. Međutim, standardno za oba modela jeste da imaju sve ergonomske značajke koje čine dugu vožnju ugodnom, kao i pažljivu ravnotežu između zahtjevnih i bezbrižnih.
 

 


Bicikl će se prodavati četiri veličine i četiri različita modela, cijene počinju od 3.100 EUR za model 4.0 ili 3.250 EUR za 4.0 "Opremljeni" model, dok će modeli većeg ranga doći po cijeno od 4.050 EUR za 5.0 model ili 4.150 EUR za 5.0 "Opremljeni".
 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More