Gran Fondo događaji u 2020 godini

Foto: Facebook Maraton Franja
Foto: Facebook Maraton Franja

Gran Fondo je Italijanska riječ koja ugrubo znači "Velika Vožnja". Gran Fondo su masovni biciklistički događaji koji su posebno popularni u Europi, no u posljednjih nekoliko godina dobivaju na popularnosti i u ostalim dijelovima svijeta, poput Sjeverne Amerike, Azije, Australije, postaju globalno popularni događaji.

No, što je zapravo Gran Fondo?
 


Uzmite veliku, brdsku dionicu i dodajte na nju nekoliko tisuća biciklista počevši od profesionalaca, pa sve do onih do početnika koji se po prvi put okuđavaju u ovom događaju. Umiksajte u to medicinsko i mehaničarsko osoblje, fees zone opremljene sa živahnim navijačima koji vas snabdjevaju zdravim grickalicama, voćem i napicima, dok su raskrsnice i prometnice kilometrima prazne, prohodne i čekaju samo na vas. Opremite sve to sa entuzijastičnim i nekim jako "ludim" navijačima koji će vas pratiti tijekom cijele dionice. I na samom kraju dodajte pokrivenost sa sjajnim fotografima i nekim jako popularnim biciklističkim magazinima koji su tu da vas fotografiraju, snimaju i pišu o vama. Energija, uzbuđenje i atmosvera –  to je Gran Fondo, fenomen koji je iz Italije poput oluje poharao cijelim planetom.
 

 


Biciklisti, rangirani od profesionalaca do onih rekreativnih entuzijasta, su slobodni da sudjeluju u ovom događaju koji obećava uzbuđenje, vrhunsku zabavu, veliku vožnju i mogućnost osvajanja nagrada. Razmišljajte o Gran Fondo događaju kao o kombinaciji grupne vožnje, utrke, velike biciklijade, sve umješano u jednom događaju. Mehaničarska i medicinska pomoć, kompletna podrška na dionici, sa prije, tijekom i poslije vožnje hranom i osvježemnjima koji su dostupni svim sudionicima. Razmišljajte o ovom događaju kao o velikoj kotrljajućoj zabavi! To su događaji koji u svojoj organizaciji obično uključuju: izazovne rute sa prelijepim pejzažima, elektronsko mjerenje vremena, fantastičnu ponudu uključenu u kotizaciji, velike sajmove i prezentacije od strane proizvođača koji su usko vezani uz biciklizam, dobro opremljene feed zone, mobilnu tehničku podršku na stazi i naravno, vrhunski party nakon događaja.
 


Gran Fondo vozači su obično vozači koji žele da poboljšaju svoj osobni rezultat, izazovu samog sebe, svoje prijatelje i kolege. Mnogi čak i teže za pobjednom!

Gran Fondo je događaj koji je osmišljen kako bi svi mogli sudjelovati. Bilo da ste iskusni biciklist koji želi pomicati osobne granice, natjecati se ili jednostavno želite biti dio ekipe i voziti ovu dionicu svojim tempom, Gran Fondo je u svakom slučaju savršen izbor vožnje za Vas!

Prvi na svijetu Gran Fondo događaj koji se održao nosio je naziv Nove Colli (Devet Brda – u prevodu), a održao se 12.7.1970 godine u gradu Cesenatico, Italija. Danas, Nove Colli je nedvojbeno najmasovniji biciklistički događaj u Italiji koji se održava kroz dva dana, sa jako puno sadržaja i okupi preko 12.000 biciklista. Vozačima su na raspolaganju tri dionice od 80km, 120km i 200km.
 


Pokrenuta 2011. godine, UCI Gran Fondo World Serija (ranije poznata kao UCI World Cycling Tour) serija je cestovnih utrka koje su pod nadzorom UCI-a, a održavaju se diljem svijeta. U 2019-202 sezoni kroz 29 će događaja kvalificirati će se 20% najboljih natjecatelja u svakoj dobnoj skupini za UCI Gran Fondo Svjetsko prvenstvo (nekadašnje UWCT finale i UCI Masters Road Svjetsko prvenstvo). Pobjednici po kategorijama na UCI Gran Fondo Svjetskom prvenstvu biti će nagrađeni UCI dresom u duginim bojama. Kvalifikacijski događaji otvoreni su za vozače svih razina: one koji žele dospijeti na postolje i oni koji žele prijeći ciljnu liniju u najboljem mogućem vremenu.

Kod nas imamo dva Gran Fondo događaja i oba se nalaze u UCI World Series kalendaru. Prvi i onaj naveliko poznatiji je "Maraton Franja", Ljubljana (Slovenija) koji se održava na dartum 12-14.6.2020 godine, te "Granfondo Banja Luka", Banja Luka (Bosna i Hercegovina) koji će u 2020 godini imati svoj prvijenac na datum 30-31.5.2020.

Nadalje, u Hrvatskoj imamo još nekoliko Gran Fondo događaja, od koji su neki već veliki i poznati, dok su drugi tek na začetku, no organizacijski jednako dobri i privlačni za sudjelovanje. Prije svega tu je onaj daleko najveći "Istria Gran Fondo", koji se ove godine održavao na dane 18. – 20.10. 2019. Tu je i "Granfondo Zagreb" događaj koji je nažalost ove godine otkazan i neizvjesna je organizacija i u 2020 godini.
"Granfondo ORBEA", Sisak događaj je koji se održavao pod organizacijom BK Roda i slovi za jedan od ljepših događaja koji se održavaju na području Sisačko-moslavačke županije. Natjecatelji voze po blago brdovitoj stazi, a na raspolaganju su im staze od 85km i 125km. Idemo ponovo u južnije krajeve i tu nas čekaju  "Grad Fondo Falkensteiner Borik", Zadar i "Gran Fondo Pag" koji se vozi po otoku Pagu. Oba događaja su svoji prvijenac imala u 2019 godini i povratne informacije od sudionika su fantastične. Vjerujemo kako će svi ovi događaji u 2020 godini otići stepenicu više, a mi svakako u našem kalendaru imamo već nekoliko njih.

Kalendar svih UCI Gran Fondo događaja možete pogledati OVDJE.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More