Izvještaj: Eurobike 2017.

Oh da, ponovo je došlo to doba godine kada se održava Eurobike sajam, no ove godine nije prošao bez nas. Održava se svake godine, traje po nekoliko dana i zbunjujuće je dobro prisustovati na njemu.

Zašto zbunjujuće? Pa, neki bi zasigurno rekli "To je samo još jedan sajam".

I ne biste pogriješili, no to je sajam svega onoga što volimo i onoga za što dišemo. Kada smo ušli u prvu halu, bili smo kao dijete u tvornici slatkiša, no nakon nekog vremena toliko se izgubite u svim tim sjajnim biciklima, prelijepo uređenim štandovima sa najnovijom opremom, da jednostavno ne znate za čim biste prvo posegnuli. Zapravo nismo bili ni sigurni hoćemo li imati dovoljno vremena da svu tu silnu biciklističku “mašineriju” obiđemo. Tako da nismo stajali, iako umorni i bolnih noga nastavljali smo obilaziti hale i štandove kako bismo upili što više informacija.
 

 


Održava se svake godine u Friedrichshafenu, Njemačka, Eurobike sajam je jedno od najboljih mjesta za vidjeti sve novitete iz svijeta biciklizma. Eurobike zasigurno ostaje mjesto na kojem se prezentira međunarodna biciklistička industrija. 42.590 posjetitelja iz industrije (2016 godine ta brojka je iznosila 42.720) i 22.160 posjetitelja, zagriženih u biciklizam koji su na posljednjem danu sajma uživali na događaju "Eurobike Festival Day". Posjetitelji su došli iz 101 zemlje na najveći svjetski sajam bicikla koji se održao na jezeru Constance gdje su dobili informacije i vijdeli novitete od 1400 izlagača iz 50 zemalja, te se informirali o novoj opremi globalne biciklističke industrije, kao i biciklima koje ćemo gledati u budućnosti. MOžemo slobodno potvrditi da je Eurobike i ove godine ispunio sva očekivanja i uspješno se realizirao i u 2017 godini. Za mnoge trgovce, to je najvažniji događaj u sezoni i jedinstvena prilika za razgovor sa biciklističkim kompanijama iz cijelog svijeta.

Ove godine naša partnerska kompanija Ciklocentar nas je pozvala da im se pridružimo u obilasku mjesta koje će od 30.8. do 2.9. biti centar svijeta biciklizma, Eurobike sajam.
 

 


Direktor tvrtke Ciklocentar, Hajrudin Klipo je zagriženi obožavatelj svih biciklističkih tehnologija i inovacija, komentirao je: "Ciklocentar već jako dugo vremena posluje u Bosni i Hercegovini i kroz ove godine uspijeli smo da stvorimo pravi brend i prepoznatljivo ime u našoj državi, pa i šire, kroz asortiman kvalitetnih i pouzdanih prozivoda u našem asortimanu. I kao takav i dalje nastojimo da ostanemo u trendu, sa biciklističkim inovacijama i novim brendovima, te smatramo da je Eurobike sajam jedan događaj koji je neizbježan za posjetiti kako bismo novitete iz svijeta biciklizma doveli i kod nas, svim našim vjernim prijateljima i kupcima".
 

  


U Friedrichshafen smo stigli direktnim avionskim letom iz Tuzle, što je bila prava avantura za sve nas, vjerovatno jedan od letova koje nećemo zaboraviti. Friedrichshafen je gradić na obali Bodenskog jezera, zapravo jedan od najmlađih gradova na obali Bodenskog jezera, a kao nekadašnja rezidencija kraljeva, danas privlači jako velik broj posjetitelja. Dolaskom na Eurobike sajam mogla se vidjeti sva ta njemačka organiziranost. Već danima ranije na našu adrsu je stigla Press akreditacija kojom smo bili u mogućnosti da uđemo u prostorije sajma, pristup Press zoni koja se nalazila na balkonima hale odakle se pružao pogled na sva dešavanja sa besplatnim pristupom internetu, te besplatnim grickalicama i napicima za sve akreditovane novinare. Također, po dolasku čekao nas je tiskani kalendar svih zbivanja, a isti smo dobili u putem maila, tako da smo samo trebali spremiti kalendar na našem mob i bivali smo obavješteni o svim aktivnosima i prezentacijama na svakom pojedinom štandu. A bilo je svakako mnogo toga za posjetiti, u A bloku smo imali hale od A7 do A1, dok sun as u B bloku izlagači čekali u halama B7 do B1, te naravno vanjski dio u krugu hala koji je služio za testiranje bicikla i opreme, te brojne druge događaje. Na jednom od njih smo imali čast da se družimo sa Danny Macskill i razmjenimo par riječi.
 


Iako očarani velikim brojem izlagača, primjetili smo nedostatak oni velikih izlagača. Specialized i Trek su već odavno najavili izostanak sa Eurobike sajma, a ove godine na istom nismo bili u mogućnosti da vidimo KROSS, GT, Cube, Cannondale koji su svoju snagu orijentirali prema vlastitim Dealer eventima. No, još uvijek tu je bio Scott, BMC, Focus, Look, Merida, YETI, Rocky Mountain, kao i domaći brend Capriolo, koji je već uveliko postao prepoznatljjiv i nastoji da se probije i na svjetsko tržište. Obišli smo naše dečke koji nisu krili uzbuđenje što nas vide, te smo proveli neko vrijeme i na njihovom štandu.
 


Jako velik broj bicikličkih premijera i inovacija dao je velik utjecaj na sajmu. Biciklističke kompanije kako iz Njemačke, tako i iz inozemstva prezentirali su inovativne koncepte i predstavili svoje proizvode na sajmu u svim segmentima. Šef Eurobike Stefan Reisinger je objasnio: "Vrlo smo zadovoljni s ovogodišnjom organizacijom Eurobike događaja, čak nas je i sunce obasjalo nakon prvih kišnih dana. Uz visoku kvalitetu posjetitelja i ove godine, Eurobike ostaje jamac dobrih kontakata i poslovanja, kao i pouzdani izložbeni prostor za bike industriju. Broj gostiju koji posjećuje Eurobike u Friedrichshafenu ostao je dosljedno visok na 62 posto i ove godine".

Mnogi od nas su se složili da  je cijeli koncept sajma bio okrenut prema električnim biciklima. Gotovo svaki štand i biciklistički brend u svojoj vrhunskoj ponudi prezentirao je električni bicikl, koji doista uzimaju maha u zemljama Europe. "E-Bike će da ostaje ovdje!" bilo je jedno od neiznenađujućih otkrića koje je postalo jasno nakon četverodnevne manifestacije. Štenja kroz izložbene dvorane učinila je jasnim svakom posjetitelju da ćemo u budućnosti imati na raspolaganju različite vrste bicikla sa električnim motorima i da je Eurobike idealno mjesto za predstavljanje ove nove inovacije široj javnosti. Eurobike je dao do znanja sa električni bicikli daju značajan doprinos biciklističkoj renesansi. Sve više i više ljudi se odlučuje za ovaj inteligentan i budućnosti-orijentiran način prevoza koji mijenja mobilnost. Brzo, fleksibilno i održivost u pokretu – E-bicikl sve to omogućava.
 

  

  


Odličnu zabavu smo definitivno imali na Continental štandu gdje smo se natjecali u što dužem držanju Continental gume na čeličnoj šipci. Tko izdrži duže od 4min, za nagradu ima jako lijep Continental kačket, koji nas je primamio od okušamo snagu ruke. Ispred nas je bio Jeremy iz USA koji je iz petnih žila nastojao da u što boljem svjetlu predstavi svoju zemlju. I uspio je (barem dok mi nismo došli), skinuo je prethodni record od 7min i podigao vrijeme na 9:10min. Prikupio je veliku pozornost svih prisutnih i ovacije. A onda su na red došli naši “krkani”. 🙂
 


Jedno vrijeme se Jeremy vrtio oko nas i pokušavao da nas zastraši, kao tek nakon 5 min ćete osjetiti pravu bol i vrtio se oko nas sve do 9:45min, a onda je nekako jednostavno ispario. Kako smo prošli 10min voditelj za Continental štandom je u nevjerici provjeravao imamo li kakav oslonac pod rukom, no “krkani” su se smješili dok je vrijeme teklo prema 14oj minuti. Oko nas se okupio značajan broj ljudi, a onda je voditelj uzeo gume i pebacio ih skroz na kraj šipke, kako bi nam otežao zadatak, sa riječima “Ako ovo ne uradim, odoše na 30min”. Na kraju, novi rekord na Continental štandu iznosio je15:25min, a dok smo mi bili na sajmu nitko ga nije uspio da obori. “Krkani” su došli, postavili novi record, zaradili velike ovacije, slikanje sa voditeljem i otišli kući sa gotovo svakim poklonom koji je Continental mogao da nam ponudi na štandu, tako da su se u našem posjedu našli Contonental torba, boca za vodu, kabanica, kačket, pa čak i dvije vanjske gume Continental Mountain King 29×2.3.
Veliko hvala ide za Continental. 😉
 

  


Tijekom naše posjete Eurobike sajmu, ono što nismo mogli ne primjetiti je jako velik broj kineza, koji su obilazili štandove i sve vjerno slikali i snimali sa kamerom. Tako da uskoro možemo očekivati nove kopije u ponudi na Ebay ili Amazonu. Isto tako, kad smo željeli kupiti neki artikl od izlagača smo dobili odgovor da su artikli samo izložbenog karaktera, dok je kod Kineza sve bilo na prodaju. Bili su spremni na svaku vrstu suradnje. Čak smo u ponudi dobili najnovije karbonsko sjedalo (117g za 120€), izrađeno od prave zmije.
 

   
                                 Slike specijalno za našu triatlonku iz redakcije. 🙂

U ukupnim ocjenama posjetitelja, Eurobike 2017 ponovno je imao vrhunske ocjene: istraživanje je pokazalo da 93 posto posjetitelja rangira važnost događaja kao: Važnog ili Vrlo važnog. Također, Eurobike je ponovno doživio medijski spektakl; 1.654 novinara i blogera iz 39 zemalja izvijestilo je o događajima u Friedrichshafenu. I da, zahvaljujući tvrtki Ciklocentar i mi smo ove godinebili među njima. 😉

U 2018 godini Eurobike sajam će se održavati od Nedelje, 8.7. do Utorka, 10.7.2018 godine, a zbog svog ranog datuma biti će otvoren samo za posjete suradnika biciklističkih kompanija. Poznati "Eurobike Media Days" događaj za testiranje inovacija svih biciklističkih kompanija održati će se uoči Eurobike sajma, od 4. do 6.7.2018. u Serfaus-Fiss-Ladis, mjesto u regiji Tyrola, Austrija. Dan između 7.7. ispuniti će se individualnim događajima koji ciljaju na individualne skupine, kao što su  konvencije, test događaji, medijski sastanci, pa čak i zatvoreni sastanci.

Svakako kroz sljedeće tekstove nastaviti da Vam vjerno prezentiramo novitete koje smo pronašli na Eurobike sajmu, stoga nastavite da nas pratite. 😉

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More