Jahorina i Istočno Sarajevo biti će prijestolnica svjetskog biciklizma

Sredinom kolovoza/augusta i u prvoj polovini listopada/oktobra Istočno Sarajevo i Jahorina biti će svjetska prijestolnica biciklizma, a organizatori su već sada preduzeli sve neophodne mjere da tisuće sudionika iz svih krajeva svijeta dočekaju na najbolji mogući način.

Poručeno je ovo na Olimpijskoj ljepotici Jahorini koja će biti domaćin ciljeva gotovo svih kvalifikacionih trka za Svjetsko prvenstvo (13 – 15. kolovoz/avgust), te same planetarne smotre (6 – 10. listopad/oktobar) u Gran Fondo Svjetskog prvenstva.
 


Prije samo tri godine organizacija ovakvog događaja, ali i mnogo manjih, bio je samo san, ali je napornim radom čelnika Biciklističkog saveza RS i Saveza za sport i rekreaciju postao je realnost. Mnogo truda i rada uloženo je prilikom same aplikacije i dobijanja prvenstva, a sam proces organizacije događaja već je počeo. Prvi čovjek Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić priznao je da je bio pomalo skeptičan kada je gradu ponuđena organizacija najmasovnijeg sportskog događaja na ovim prostorima ikada, ali je poslije samo jednog sastanka se predsjednikom Nadzornog odbora OC Jahorina Nedeljkom Elekom i direktorom prvenstva Vladimirom Kuvaljom odlučio da se svi zajedno prihvate velikog posla.

"Pokušaćemo da izvršimo pripreme kako bi osvjetlali obraz Srpskoj, našem gradu, ali i svima nama sa ovih prostora. Po prirodi sam oprezan, ali sam ubijeđen da će ovo biti događaj koji će se dugo pamtiti, ne samo kada je u pitanju sport, nego turizam i sve ono što možemo da ponudimo gostima koji će nam se vraćati i nakon prvenstva. Vjerujem da će već trka u avgustu pokazati da smo spremni i da ćemo napraviti najbolju pripremu za glavni događaj. Vrlo brzo ćemo formirati Organizacioni odbor, a uloga čelnog čovjeka biće ponuđena srpskom članu predsjedništva BiH Miloradu Dodiku", rekao je Ćosić i dodao da će već sutra razgovarati sa predsjednikom Vlade RS Radovanom Viškovićem.

Prije dvadesetak dana održan je prvi sastanak sa predstavnicima Grada Istočno Sarajevo i svih službi koje su uključene u organizaciju događaja, a svi učesnici su uvjereni da će međusobna saradnja pokazati da je Srpska sazrela izazovu koji nosi ovako kompleksnu organizaciju.

"Obećali smo da ćemo širiti poslovanje OC Jahorina, a ovo je događaj koji dovoljno govori o tome. Sigurno da će ovo biti veliki plus za cijelu regiju koja će u tim danima biti centar biciklizma. Najveća bruka bi bila da nismo prihvatili ponuđeno u trenutku kada je Banjaluka odustala od organizacije. Imamo veliku podršku gradskih vlasti, republičkih takođe i ne sumnjam da će sve biti na najvišem nivou", rekao je Elek.
 


Jahorina se već profilisala kao planina za dvotočkaše, jer su dva posljednja izdanja najstarije trke u regionu, Trke kroz Srbiju, krenula sa Poljica, a sve je zaokruženo Svjetskim prvenstvom.

"Sama činjenica da se biciklisti iz cijelog svijeta okupljaju na našoj planini je od velikog značaja za promociju destinacije. Povezanost planine i biciklizma koji je posljednjih godina u ekspanziji je značajna za promociju onoga na čemu intenzivo radimo prethodnih godina, a to je aktivan odmor, priroda i rekreacija. Stalno ponavqamo da nam je cilj da naša planina živi 365 dana u godini, a ovo je najbolji način za tako nešto. Biciklizam je prelep sport u velikoj ekspanziji, a ozbiljno takmičenje na kojem se očekuje više hiljada učesnika dodatno može da ga približi našem stanovništvu. Srećni smo jer smo dio tima i da ćemo svoje kapacitete upotrijebiti kako bismo se svi zajedno predstavili u najljepšem svjetlu. Moramo da pazimo na svaki detalj i verujem da ćemo uspeti", rekao je direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić.

Kuvalja se zahvalio svim prisutnim na nesebičnoj podršci, kao i vladi Republike Srpske, te naglasio da je ruta za oba takmičenja napravljena tako da budu obuhvaćene gotovo sve opštine Istočnog Sarajeva i da budu predstavljene sve ljepote koje posjeduje ovaj kraj Srpske.

"Tijekom augusta će biti vožen hronometar, te Medio Fondo i Gran Fondo koje startuju u Istočnom Novom Sarajevu, a završavaju na Jahorini. Praktično odmah poslije toga ćemo nastaviti pripreme za glavni događaj koji će se sastojati od četiri trke. Čeka nas mnogo posla, ali imamo veliki i skladan tim ljudi koji će učiniti sve da uradimo posao na najbolji mogući način", rekao je Kuvalja.

Veliki posao, ali i šansa je u rukama turističkih radnika Istočnog Sarajeva, a direktor TO IS Igor Tošić podvukao je da će je objeručke iskoristiti.

"Ovo je još jedna potvrda da je Jahorina postala prepoznatljiva destinacija kao domaćin ozbiljnih sportskih događaja. Iskoristićemo ga za promociju svega što posjedujemo, forsiraćemo svaki mogući vid promocije kako bi prvenstvo približili i predstavili kako našim ljudima, tako i strancima. Jahorina i Trebević kao olimpijske planine sigurno imaju šta da ponude, a tu su i ostala bogatstva koja posjedujemo, pa ne sumnjam da ćemo izaći iz granica dosadašnjih okvira i plasiramo našu ponudu na turističko tržište Evrope i svijeta", rekao je Tošić.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More