Franciscana u svom četvrtom izdanju nosi naziv “Povratak”

Udruga za promociju biciklizma “HerzegovinaBike” u sklopu svojih aktivnosti i projekata razvoj i promocije Hercegovine kao cikloturističke destinacije organizira četvrti po redu biciklistički događaj Franciskana “POVRATAK” koji sudionike vodi kroz franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini i s njima povezanu kulturno-povijesnu baštinu. Biciklistički događaj je rekreativno-promotivnog karaktera, a počinje u četvrtak, 31. kolovoza, sa startom u Širokom Brijegu i ciljem u Mostaru.

Franciscana 2023
Franciscana 2023

Napomenimo, Franciscana je jedinstvena biciklistička ruta koja vas vodi kroz Franjevačke samostane u Bosni i Hercegovini i s njima povezanu kulturno-povijesnu baštinu. Franjevci su na prostorima Bosne i Hercegovine, Dalmacije i Slavonije prisutni još od 12og stoljeća. Pored dušobrižništva Franjevci su širili prosvjetu i kulturu i bili su jedini učitelji i začetnici prvih književnih i znanstvenih djela te čuvari kulturno-povijesne baštine. Franciscana vas uvodi u svijet franjevačkog reda i djelovanja Franjevaca u BiH kao čuvara kulturno-povijesne baštine.

Franciscana 2023

Kao što smo već kazali cilj projekta je razviti tematsku biciklističku rutu koja će uvezivati sve Franjevačke samostane i s njima povezane muzeje u Bosni i Hercegovini i kroz koju će se na jedinstven način vrednovati kulturno-povijesna baština Hrvata u BiH. Kroz naše ranije događaje smo obilazili u uvezivali franjevačke samostane i muzeje u Hercegovini, a sada idemo u srce Bosne“, kazao je Toni Zorić, predsjednik udruge HeregovinaBike.

Događaj ciljano nosi svoj tematski naziv “Povratak” jer je poznato je kako su se sredinom 19.stoljeća hercegovački franjevci odvojili od bosanskih franjevaca i došli u Hercegovinu kako bi širili svoju vjeru. Danas mi upravo iz Širokog krećemo prema Bosni srebrenoj, sve do franjevačkog samostana u Kreševu koji je u to vrijeme bio zadužen za svoju kustodiju – Zapadnu Hercegovinu“, dodao je Zorić.

Franciscana 2023
Franciscana 2023

Biciklisti će na svom proputovajnu kroz četiri dana bicikliranja preći 400km i obići franjevačke staze i muzeje u Širokom Brijegu, Posušju, Blidinje (Masna luka), Rama, Guča Gora, Fojnica, Kreševo i Mostar kao konačni cilj.

Cilj ovog projekta, osim promotivnih aktivnosti, naravno, jeste i istraživanje najboljih doinica i puteva kojim bi smo mogli uvezati ove samostane, a kako bi smo ih kasnije svim našim turistima prezentirali kao izvrsne destinacije za biciklirati, obići samostane i upoznati kulturnu i povijesnu baštinu Hrvata, te prezentirati Bosnu i Hercegovinu kao vrhunsku cikloturističku destinaciju. Cilj nam je Franciscanu predstaviti kao tematsku rutu i uvrstiti je u kulturnu rutu kod vijeća Europe. To bi bila sljedeća razina za cikloturizam u Bosni i Hercegovini i vjerujemo da bi smo time privukli jako velik broj cikloturista iz cijelog svijeta“, dodao je Zorić.

Franciscana 2023
Franciscana 2023

Važnost projekta Franciscana proizlazi iz činjenice da su svi muzeji u Bosni i Hercegovini nastali i razvili se u okviru Franjevačkih samostana. Naime, prvi i najstariji muzej u Bosni i Hercegovini je muzej Humac u Ljubuškom koji se nalazi u sklopu Franjevačkog samostana na Humcu. Također, u ostalim gradovima u Bosni i Hercegovini razvili su se muzeji u sklopu Franjevačkih samostana a koji se svaki na svoj način posebni.

Projekt se realizira pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sponzor događaja je i tvrtka HT Eronet. Partneri projekta su franjevački samostani i muzeji u Bosni i Hercegovini, kao i biciklističke udruge kroz koje će prolaziti ruta Franciskana.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More