Još pet dana do početka biciklističkog spektakla Tour of Croatia

Još je pet dana ostalo do početka jednog od najvažnijih sportskih događaja u Hrvatskoj,  međunarodne biciklističke utrke Tour of Croatia, koja će se održati od 17. do 22, travnja, i  koja je od ove godine  unaprijeđena u 2. HC kategoriju Međunarodnog biciklističkog saveza.

 Po treći put Tour of Croatia starta u Osijeku, a uvodna etapa dužine 227 km je zahtjevnija od prethodnih, i bit će obogaćena prolascima kroz gradove Našice i Kutjevo. Uspon na Park prirode   Papuk iznenadio je i organizatore prilikom planiranja i obilaska etapa, a biciklistima će predstavljati novinu koja će fizički otežati put ka Koprivnici, ali 130 km od jedinog brdskog cilja u etapi i konačnog cilja etape u Koprivnici dovoljno je da se manje kvalitetni "brdaši"  vrate u glavnu skupinu biciklista koji će se boriti u finalnom sprintu za pobjedu u etapi i prvu majicu vodećeg u ukupnom poretku. Ulazak u Koprivnicu razlikuje se od prošlogodišnjeg, ali omogućuje biciklistima da dva puta prođu završnih sedam km etape i dobro pripreme posljednjih 1.200 m utrke koji su identični prošlogodišnjim. Zrinski trg u Koprivnici bit će cilj prve etape četvrtog izdanja Toura of Croatia.

Druga etapa je sa 235 km ujedno i najduža na ovogodišnjem Touru  i ona će startati u Karlovcu. Na njoj će biciklisti preko Rastoka doći do NP Plitvičkih jezera, a organizatori su na oba lokaliteta pripremili bonifikacijski cilj. Uspon od Gračaca na PP Velebit bit će glavna prepreka za sprintere koji bi trebali biti glavni akteri u ovoj etapi. Nakon brdskog cilja spust prema Zrmanji, i tehnički nije prezahtjevan i pružit će prigodu zaostalim biciklistima uhvatiti priključak sa najboljima. Preko starog Masleničkog mosta ući će u Zadar s istočne strane i spojiti se na završni krug tri km do prvog prolaska kroz ciljni luk. Prolaz kroz gradske zidine na 600 m do prvog prolaska kroz cilj izdužit će grupu, a prolaz kroz Fošu će onima koji budu iza polovice grupe, gotovo pa potpuno onemogućiti borbu za pobjedu. 

Treća etapa starta u Trogiru i prolazi preko Čiova i Okruga Gornjeg do Omiša i taj dio nije zahtjevan.  Nakon Omiša ruta skreće uz Cetinu s njezine desne strane, prema Radmanovim mlinicama i Zadvarju, ali na putu do Zadvarja mora se malo zaokružiti preko Svinišća kako bi se izbjegao odron koji je zatvorio glavnu cestu. Spust prema Brelima i prolaz kroz Bašku Vodu posljednja je prilika za predah na toj etapi. Nakon Baške Vode slijedi tehnički zahtjevan prolaz kroz centar Makarske te borba za pozicije kroz Tučepe i početak uspona na vrh Biokova iz Podgore.  Uspon je dugačak 29 km, a visinska razlika je 1800 metara s tim da je posljednjih 10 km posebno naporno,  a posljednja tri i izuzetno zahtjevna. 

Četvrta etapa već na startu prolazi pored ulaska u NP Paklenica i to će biti mješovita etapa u kojoj će pozornost trebati obratiti na prolazne ciljeve u Senju i Novom Vinodolskom nakon kojih slijedi prvi prolazak kroz Crikvenicu i uspon na Grižane.  Biciklisti će ponovo proći kroz Novi Vinodolski i na samo 10 km od cilja etape moći ugrabiti dodatne bonifikacijske sekunde na prolaznom cilju.

Peta etapa kraljevska je etapa ovogodišnjeg toura. Ono što nije riješeno glede pobjednika trebalo bi biti riješeno na ovoj etapi. Naime, ona u svojih 155 km krije 3.300 m visinske razlike i dodatnog penjanja sa rive u Rapcu do centra starog Grada Labina gdje će biti službeni start utrke. U ovoj etapi je teško pronaći dio gdje će biciklisti moći predahnuti. Etapa nakon prolaznog cilja u Gradu Labinu odlazi preko Gračišća do Pazina te se spušta u Boljnsko polje i penje sa istarske strane Učke na Poklon, to je ujedno biciklistički gledano najteži uspon na ovogodišnjem touru.  Nakon prvog prolaska ispod ciljnog luka na Poklonu biciklisti se spuštaju do Veprinca te riječkom zaobilaznicom odlaze do Jurdana i prolaznim ciljem u Viškovu. Lujzijanom se spuštaju u centar Rijeke, gdje prolaze preko riječkog Korza i prolaznog cilja na njemu i nastavljaju prema Opatiji boreći se za pozicije prije završnog uspona od 15km i 922m visinske razlike od Ičića do Poklona.

Završna etapa starta u Samoboru a nakon samo četiri km prolazni je cilj u Svetoj Nedelji nakon koje etapa prolazi Novim Zagrebom i odlazi do Velike Gorice gdje je drugi prolazni cilj etape koja se nastavlja do Dugog Sela nakon kojeg biciklisti odlaze do Svetog Ivana Zeline.  Nakon prolaska kroz Sv. Ivan Zelina pruža se prilika biciklistima predahnuti do posljednjih 15 km u kojima će odmjeriti snage na završna dva kruga koja će imati cilj na Trgu sv. Marka. Nakon prvog izdanja TOC-a organizatori su dobili pohvale iz njemačke redakcije Eurosporta da je završni krug u Gradu Zagrebu najatraktivniji krug koji su vidjeli i da svakako trebaju ustrajati na ovakvom završetku.

Za tehnički dio prijenosa koji će obići svijet angažirana je španjolska produkcijska kuća ISB, inače izvršna producentska kuća na zadnjih 12 Olimpijskih igara, koja će utrku snimati kamerama u vožnji te uz korištenje jednog posebnog snimateljskog helikoptera koji će pratiti utrku iz zraka.

Utrku će svakodnevno prenositi Hrvatska radiotelevizija s 11 sati televizijskog prijenosa, a izravan prijenos bit će emitiran i na Eurosportu te brojnim televizijskim postajama u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji, Africi i Australiji od kojih će neke Tour prenositi i uživo.

Ruta ovogodišnje utrke: 

 17.4. Osijek PP Kopački rit Našice- Kutjevo PP Papuk Koprivnica
18.4. Karlovac NP Plitvička Jezera PP Velebit Zadar
19.4. Trogir Okrug Brela Baška Voda Makarska Tučepi Podgora PP Biokovo (Sv. Jure)
20.4. Starigrad (NP Paklenica) NP Sjeverni Velebit Senj Novi Vinodolski Crikvenica
21.4. Rabac Labin Kastav Viškovo Rijeka Opatija Poklon (PP Učka)
 22.4. Samobor PP Žumberak-Samoborsko gorje Sv. Nedelja Dugo Selo Sv. Ivan Zelina PP Medvednica Zagreb (Trg sv. Marka)

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More