Kako biciklirati u vrućim vremenskim uvjetima

S dolaskom ljeta i vrućih dana čarolije bicikliranja konačno dolaze do punog izražaja.

Tu su daleke, živopisne vožnje do brda, planina, pa čak i mora. No bicikliranje po vrućem vremenu sa sobom nosi i mrvicu opreznosti, i pažnje. Donosimo vam 5 savjeta kako da vaše ljetne vožnje prije svega budu sigurne, te nadamo se u nastavku i proživite jedno savršeno ljeto. Pa krenimo redom.

 

1. Držite se hidriranim

Jedna od najvećih zamki vrelih dana je upravo hidracija. Vruće je i znojite se. Tijelo se prirodno pomoću znoja pokušava hladiti, a vi i ne primjećujete koliko tekućine gubite.

Piti malo i često najbolja je moguća formula. Pobrinite se da imate dovoljno tekućine tijekom vožnje koju planirate. Kada ožednite i tijelo da signal da ste žedni, već ste zakasnili s unosom tekućine i vrlo vjerojatno ćete biti slabo hidrirani.

Korištenje napitaka s elektrolitima može biti dobra zamjena za one koji su izgubljeni znojenjem, što može uzrokovati grčeve. Dodavanje kocki leda u bocu prije nego što odete na vožnju pomoći će vam da imate hladan napitak bar prvi sat vožnje.

 

2. Odjeća za vruće dane

Uz ogroman izbor odjeće koji je dostupan na tržištu, pa i cijelom rasponu cijena, zaista ne postoji izgovor za to. Lagani materijali s ventilirajućim svojstvima materijala pomoći će da se rashladite i spriječite neugodnosti nakupljanja znoja. Izbjegavajte vjetrovke ispod kojih se samo znojite, u nadi da ćete smršaviti pokoji kilogram. Ono što možete izgubiti samo je voda koja vam je itekako neophodna.

Rukavice u vrućim ljetnim danima su također pametno rješenje, jer se ruke znoje i jednostavno nemate dobar „grip“

 

Obratite pažnju i na dobro odabrane kratke/biciklističke hlače. Trenje uz znoj na vašim delikatnim dijelovima tijela može vrlo brzo izazvati neugodnu bol. Nosite sunčane naočale sa 100% UV filtracijskim lećama kako biste spriječili oštećenje vaših očiju i zaustavili prašinu, insekte, i razne strane predmete.

3. Obratite pozornost na površinu ceste

Nakon zima, snijega, leda, kiše, ljeto donosi drugačiji skup uvjeta na cesti kako bi bili oprezni. Na vrlo vrućim danima, asfalt se može rastopiti, uzrokujući zakrpe skliskog ili ljepljivog katrana. Također pazite na mokre ceste nakon ljetnih kiša. Ceste tada mogu biti vrlo masne, osobito pod gustim šumskim predjelima.

 

4. Koristite kremu sa zaštitnim faktorom

Dok su neki biciklisti ponosni na svoje crno bijele linije, drugi pak smatraju kako je neugodno izgledati tako. Ali smiješne „tan“ linije nisu glavna briga koja muči bicikliste. Dugotrajna oštećenja kože, kao i opasnost od opeklina prilikom izloženosti sunčevoj svjetlosti mnogo su veći problem.

 

Nosite kreme za sunčanje sa visokim faktorom na izloženim dijelovima tijela: ruke, noge, lice, a osobito stražnji dio vrata. Položaj na vašem biciklu znači da će područje na prednjoj strani nogu iznad koljena biti izloženo suncu više od drugih područja vaših nogu.

 

 

5. Vožnja ujutro ili navečer

Vrlo očigledan način da se izbjegne ozbiljnost sunčevih zraka je izbjegavanje najtoplijih razdoblja u danu za vožnju biciklom. U ljetnim mjesecima ima dosta svjetla, tako da izlazak rano ili na kraju dana još uvijek može značiti da se vozite u toplom. Vožnja ujutro ili navečer može imati svoje prednosti – tiše ceste i uočavanje divljih životinja koje se obično skrivaju.

 

Ako pak vozite u večernjim satima, pobrinite se da ste opremljeni svjetlima. Noćno bicikliranje također može biti zabavno. Vidjet ćete poznate ceste doslovno u novom svjetlu.

 

A kad dođete kući …

Obratite posebnu pozornost na unos tekućine kada dođete kući, ali također ne zaboravite jesti kao što je normalno nakon vožnje. Pripremanje pića za oporavak prije vožnje i stavljanje u hladnjak spremno za vaš povratak osigurat će vam osvježavajuće, bezbrižno hladno piće. Hladna kupka ili tuš će vam pomoći da se ohladite. A nakon toga možda i sladoled nije loša ideja, ili pak dva!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More