Kako naučiti dijete da vozi bicikl

Ako se pripremate učiti dijete da vozi bicikl, vjerojatno ćete imati mnogo pitanja.

Što, kako, kada i na koji način to učiniti. U nastavku donosimo savjete za što manje stresno učenje.

Mali broj odraslih ljudi se mogu sjetiti točnih koraka koje su njihovi roditelji utrošili da bi ih naučili voziti ovu stvarčicu koja uveseljava mase širom svijeta.
Za sami početak jako je važno da pričekate do te točke da dijete samo razvije koordinaciju. Prisiljavajući ga ranije na učenje moglo bi biti stresno.

1. Koliko godina je potrebito da dijete krene učiti voziti bicikl?

Dijete od četiri do šest godina starosti zrelo je za savladavanje vještina upravljanja biciklom. Opet dob za svako dijete može se razlikovati, jer jednostavno nismo svi isti. Što vrijeme bude odmicalo, djetetu će biti teže naučiti upravljati biciklom. Djeca obično lakše i bolje uče kopirajući od drugih, pa je dobra ideja da vide drugu djecu u vožnji da bi uopće razumjeli što treba činiti.

2. Kako krenuti sa učenjem?

Razvoj koordinacije djeteta na biciklu treba započeti s osjećajem i održavanjem ravnoteže na biciklu. Uklanjanje pedala i lagano spuštanje sjedišta omogućit će djetetu da odgurujući nauči kako balansirati, i držati ravnotežu. Ključno je sjedište spustiti do te mjere da djetetu dopušta da dodiruje tlo, ali ne previše nisko.

3. Gdje biste trebali naučiti svoje dijete voziti bicikl?

Po mogućnosti negdje gdje je tiho, ravno, i ima asfaltnu podlogu. Pokušajte izbjeći terene sa brežuljcima, bez obzira koliko mali bili. Trava je primamljiva, i mnogi je smatraju sigurnom, ali travnata podloga otežava učenje i kretanje bicikla.

4. Kako biste trebali nadgledati učenje vašeg djeteta?

Držite se dječjeg torza ili ispod pazuha dok voze. Jako je važno ne držati se upravljača. Roditelji koji drže upravljač bojeći se za sigurnost čine grešku jer tada nastaje zbunjujuća borba između njih i učenika. Držeći se djeteta, a ne upravljača naučit će kako bicikl reagira kad se naslanja i to možete ubrzati tako da lagano pomaknete torzo sa jedne strane na drugu dok voze.

5. Što dalje?

Učiti učiti, i ponavljati. Tu nije završilo učenje, i nemojte ih ostavljati bez nadzora. Nakon što počnu voziti s koordinacijom, dobra je ideja vratiti pedale. Ohrabrite ih ako padnu, jer pad često prouzroči strah koji uz vašu pomoć djeca trebaju savladati. Nakon što nauče voziti s pedalama, mijenjajte teren da se priviknu na različite situacije.

Vi ste ti koji trebate dati djetetu vjetar u leđa u svemu, pa i u učenju ovih vještina. Vjerujte nam, dijete će zasigurno biti zadovoljnije i sretnije.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More